Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Γι αυτό δεν πρέπει να τρέξει η Ρεάλ!

Γι αυτό δεν πρέπει να τρέξει η Ρεάλ!
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018 - 10:02

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Το κυρίαρχο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό, όσον αφορά το παιχνίδι της Παρασκευής στη Μαδρίτη (21:45) με τη Ρεάλ, για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας είναι ένα: Ο ρυθμός! Να μην αφήσει επ’ ουδενί τη Ρεάλ (μέσα στο γήπεδό της) να τρέξει. Να φύγει στο ανοικτό γήπεδο και κάνει το παιχνίδι της. Άπαντες οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν σε αυτό ακριβώς το σημείο και μόνο άδικα και άσκοπα δεν το έκαναν, καθώς αν η Ρεάλ τρέξει και ανοίξει τον ρυθμό… δύσκολα ως απίθανα την κόβεις.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σκορ. Να την ελέγχει, να της τραβάει τα γκέμια και να την έχει από κοντά. Να προστατεύει καλά τη μπάλα ώστε να μην τις δώσει και… οικειοθελώς ευκαιρίες για εύκολους πόντους, όπου θα την βοηθήσουν ψυχολογικά και θα απλοποιήσουν το παιχνίδι της ή θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη διαφορά.

Η Ρεάλ, κλασσική ισπανική ομάδα γαρ, θέλει να τρέξει και μάλιστα τα καταφέρνει αρκετά καλά σε αποτελεσματικότητα σε αυτές τις 21 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Δεν είναι εξαιρετική αλλά είναι πάρα πολύ καλή. Ένα level κάτω- για να το αποτυπώσουμε και κάπως πιο διαφορετικά- από το «εξαιρετική», όπου εκεί βρίσκονται η ΤΣΣΚΑ και η Μπασκόνια για παράδειγμα που βγάζουν περισσότερους αιφνιδιασμούς στα παιχνίδια τους αλλά και που φυσικά παίρνουν και περισσότερους πόντους από εκεί.

Για να το απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και να το δούμε και με τη γλώσσα των αριθμών… Η Ρεάλ διαθέτει την 2η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα (πίσω από την ΤΣΣΚΑ) σκοράροντας 84.8 πόντους κατά μ.ο. Το ποσοστό της δε στα δίποντα είναι αρκετά υψηλό- το 4ο καλύτερο στην διοργάνωση- με 54.4%. Ένα κομμάτι αυτού οφείλεται και στο τρανζίσιον παιχνίδι της, καθώς σε κάθε αγώνα χοντρικά βγάζει πάνω από 8 αιφνιδιασμούς που αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 11+ πόντους. Αυτό λοιπόν θέλει να αποφύγει ο Ολυμπιακός γιατί 11 εύκολοι πόντοι είναι πάρα πολλοί.

Η Ρεάλ λοιπόν τρέχει το γήπεδο καλά. Πολύ καλά μάλιστα, για να ακριβολογούμε, καθώς σε 21 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα έχει βγάλει 177 αιφνιδιασμούς και έχει πάρει 224 πόντους. Η αξιολόγησή της είναι στο «πολύ καλή» όταν στο «εξαιρετική» βρίσκεται η Μπασκόνια με 179 αιφνιδιασμούς και 290 πόντους από αυτούς και η ΤΣΣΚΑ με 207 και 278 αντίστοιχα. Καθόλου τυχαία το Νο.1 και Νο.3 στα δίποντα%.

Που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, μιας και πιάσαμε αυτή τη κουβέντα; Δύο level κάτω από το «καλώς», δηλαδή χαμηλότερα του μέσου όρου, καθώς σε 21 παιχνίδια έχει βγάλει 137 αιφνιδιασμούς και έχει πάρει 150 πόντους από αυτούς. Χοντρικά οι «ερυθρόλευκοι» βγάζουν 6.5 αιφνιδιασμούς το ματς και παίρνουν 7 πόντους. Όχι όσο και όσους θα ήθελαν.

Διαβάστε επίσης

Στη Μαδρίτη ο πρόεδρος!

Στη Μαδρίτη ο πρόεδρος!

Ο εκ των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Αγγελόπουλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Σκινδήλιας, θα είναι απόψε στην ισπανική πρωτεύουσα.