Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η Ζαλγκίρις έβγαλε δέκα παίκτες στα πλέι οφ!

Η Ζαλγκίρις έβγαλε δέκα παίκτες στα πλέι οφ!
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 - 19:00

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Παραμονή της 4ης αναμέτρησης στην προημιτελική σειρά με την Ζαλγκίρις, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ρωτήθηκε για αν θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός κάτι άλλο στην τακτική του, κάποιο διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού του, και ο κόουτς του Ολυμπιακού υποστήριξε πως, θα πορευτεί η ομάδα με το παιχνίδι της, με τον τρόπο αυτόν που την έφερε στους «8» και την κράτησε σε μία σταθερή πορεία στην regular season. Ανατρεπτικός παράγοντας βέβαια, πέραν των τραυματισμών και του προβληματικού ρόστερ και ροτέισον, και αυτό που παρουσίαζε η ομάδα. Το πλάνο- με μερικές δοκιμές στα σχήματα, στα «ματσαρίσματα», στις «απαντήσεις» του αντίπαλου πάγκου- το οποίο δεν ευδοκιμούσε απέναντι σε μία Ζαλγκίρις που έπαιζε συνολικά και ομαδικά, που σε κάθε ματς είχε διαφορετικούς τρόπους να ελιχθεί και να σκοράρει, που έβγαζε πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι της.

Η Ζαλγκίρις προκρίθηκε στη σειρά με τον Ολυμπιακό και πήρε το εισιτήριο στο Final 4 με ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα (10) παίκτες να είναι κομβικοί. Να έχουν καταλυτικό ρόλο, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που στηρίζεται και περιμένει σχεδόν τα πάντα από τον Σπανούλη, που είχε μεγάλο πρόβλημα με τους δύο ψηλούς του, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, που προσπάθησε σε δύο ματς στο Κάουνας ο Ρόμπερτς, που ο Μακλίν έδωσε μόνο στο 2ο παιχνίδι το οποίο κέρδισε ο Ολυμπιακός, το ίδιο και ο Παπανικολάου μετά την αυταπάρνηση που έδειξε στο να παίξει αλλά δεν ήταν καλά στα επόμενα. Ολίγα από Παπαπέτρου και Μάντζαρη (στα δύο παιχνίδια του ΣΕΦ), καθόλου Μπράουν, μόνο στο 4ο ο Ουίλτζερ καθώς στα άλλα δεν έπαιξε βέβαια, κάπως ο Στρέλνιεκς σε δύο παιχνίδια, με ενέσεις κι αυτός, πολύ λίγα πράγματα και από τον Τιλί. Ο Τόμπσον απλά υπάρχει στο ρόστερ (τελείωσε πλέον).

Περιορισμένο και με προβλήματα το ροτέισον λοιπόν- καθώς βέβαια σε αυτό παίζει ρόλο και η διαχείριση που γίνεται όλη τη χρονιά, δεν μπορεί δηλαδή, να είναι στον «πάγο» ένας παίκτης και να παίξει σε «τελικούς» και να περιμένουμε να αποδώσει- αλλά και ένα πλάνο που «διαβάζεται» εύκολα, μία ομάδα δίχως αποστάσεις (σ.σ. χαρακτηριστικές στιγμές που 5 παίκτες ήταν στη μία πλευρά μαζεμένοι), δίχως επικοινωνία, με νεύρα και θολό μυαλό, που πάρα πολλές φορές δεν ήξερε τι ζητούσε στο παρκέ και τι ήθελε να κάνει.

Όσο συνέβαιναν λοιπόν όλα αυτά στον Ολυμπιακό, η Ζαλγκίρις, πέραν της ταχύτητας, του physical game και της ενέργειας είχε κάθε φορά και στόχευση ανάλογα με την εξέλιξη του ματς, αλλά και διαφορετικούς παίκτες. Δέκα από αυτούς βοήθησαν. Δέκα ήταν καταλυτικοί για την πρόκριση.

Game 1

Ντέιβις, 21 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 μπλοκ

Πάνγκος, 20 πόντους, 6 ασίστ

Μιλάκνις 16 πόντους, με 4/10 αλλά τα δύο όπως θα θυμάστε μαχαιριές

Χώρια η δουλειά του Τουπάν στην άμυνα στον Σπανούλη, του Μίτσιτς στον αρχηγό σε άμυνα και επίθεση (τον πόσταρε), του Ουάιτ.

Game 3

Ντέιβις 18 πόντους

Τουπάν 11 πόντους

Ούντριχτ 6 ασίστ και τα γνωστά σουτ του από μέση απόσταση με τις προσποιήσεις πάνω σε ψηλό

Ο Μίτσιτς και πάλι μεγάλη δουλειά πάνω στον Σπανούλη

Ο Γιανκούνας καταλυτικός με τα copy paste «πικ εν ποπ» και τους 9 σερί πόντους

Ο Ουάιτ στη πλάτη των ψηλών

Game 4

Πάνγκος 21 πόντους

Τουπάν 11

Μίτσιτς 9 με 3/5 τρίποντα, ξεκίνησε με 3/3

Ουλανόβας 20 πόντους.

Γι αυτόν αξίζει να προσθέσουμε και το εξής. Μπορεί στο Game 3 για παράδειγμα να μην πήρε ούτε σουτ, ωστόσο ήταν κομβικός στην αμυντική λειτουργία της Ζαλγκίρις. Είναι ψηλός, έπαιξε και «4άρι» σε σχήματα με δύο φόργουορντ (είδαμε μάλιστα και για λίγο σχήμα με Ντέιβις και Καβαλιάουσκας), με αυτόν μέσα δεν ήταν δυνατή η χρησιμοποίηση σχήματος από τον Σφαιρόπουλο με τρία γκαρντ γιατί θα πόσταρε μέχρι… σήμερα και η παρουσία του είναι «κλειδί» στην Ζαλγκίρις ακόμα και να μείνει άποντος. Η εξέλιξή του χρόνο με τον χρόνο είναι εντυπωσιακή.

Ακόμα και ο Καβαλιάουσκας, ο οποίος… δεν μας γεμίζει το μάτι και είχε περάσει και από Ελλάδα, στα τρία τελευταία παιχνίδια είχε από 7 πόντους και στην άμυνα ήταν σκληρός για να τον καταλάβουν.

Η Ζαλγκίρις λοιπόν έπαιρνε πράγματα από πολλούς. Γιατί δεν είναι μόνο το σκορ. Ο Μίτσιτς για παράδειγμα από τους 7 πόντους μ.ο. στη regular season πήγε στους 9 στα πλέι οφ, αλλά έβγαλε το λάδι στον Σπανούλη ενώ πήγαινε στοχευμένα, με βάση το πλάνο, στην επίθεση να τον ποστάρει.

Διαβάστε επίσης

Αρνητικά ρεκόρ…

Αρνητικά ρεκόρ…

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 51 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 50 στο δεύτερο μέρος κόντρα στη Ζαλγκίρις, πραγματοποιώντας τη χειρότερη του αμυντική εμφάνιση για φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια.

Τα κεφάλια ψηλά, ακολουθεί το πρωτάθλημα!

Τα κεφάλια ψηλά, ακολουθεί το πρωτάθλημα!

Η στενοχώρια και η απογοήτευση των «ερυθρόλευκων» είναι μεγάλη, ωστόσο θα πρέπει να ανασυνταχθούν για το μεγάλο στόχο της χρονιάς που δεν είναι άλλος από τον τίτλο του πρωταθλήματος.