Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η άμυνα έχει θέματα

Η άμυνα έχει θέματα
Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018 - 18:57
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να δουλέψει και να συνεχίσει τρόπον τινά την προετοιμασία του μέσα από τα επίσημα παιχνίδια της σεζόν 2018-19, βάζοντας όμως, από δω και πέρα, στην εξίσωση και τον παράγοντα πίεση για το αποτέλεσμα. Τα δύο παιχνίδια με τον Χολαργό, σε Κύπελλο και πρεμιέρα πρωταθλήματος, δεν θα μπορούσαν να του βάλουν βάρος στους ώμους, ωστόσο σε τέσσερις ημέρες θα παίζει ρόλο και το αποτέλεσμα, πέραν από τα βήματα προόδου που θα πρέπει να γίνονται αισθητά. Δεν είναι εύκολο και το πρόγραμμα: Ξεκινάει με δύο εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρωλίγκα (σ.σ. Κίμκι/Μπασκόνια και ενδιάμεσα έχει να παίξει με Κύμη εκτός), ενώ το πρώτο εντός έδρας στην Ευρώπη, με τη Μιλάνο στο ΣΕΦ, θα είναι σε… διπλή εβδομάδα. Πρώτα Μπασκόνια και μετά από δύο μέρες Αρμάνι.

Το 9/15 έγινε… 1/12 τρίποντα

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς κατά πόσο, το «παράθυρο» της Fiba και η απουσία 7 διεθνών παικτών, γύρισαν δύο βήματα πίσω στην προετοιμασία του τον Ολυμπιακό όπως είχε πει ο Ντέιβιντ Μπλατ, ωστόσο είναι δεδομένο πως η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο από δω και πέρα και η προσήλωση σε όλα τα κομμάτια του παρκέ. Γιατί σταθήκαμε στην άμυνα αρκετά στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Χολαργό, αλλά μην προσπεράσουμε και το γεγονός ότι, για 7 λεπτά στο 3ο δεκάλεπτο δεν σκόραρε καλάθι εντός παιδιάς, παρά μόνο με βολές, ούτε και το 1/12 τρίποντο που είχε, μετά το 9ο τρίποντο της ομάδας στην εκκίνηση της 3ης περιόδου δια χειρός Γκος.

Θέμα δουλειάς αλλά και διάθεσης

Ο Ολυμπιακός θέλει να γίνει μία επιθετική ομάδα, με ταυτότητα το τρανζίσιον παιχνίδι, χωρίς βέβαια να μπει στην λογική… Γκέρσον «θα φάμε 100; Θα έχουμε βάλει 102». Δεν το θέλει αυτό ούτε ο ίδιος ο Μπλατ. Μετά την Ούνιξ στο Ηράκλειο, έλεγε πως «βέβαια θέλουμε να παίζουμε και άμυνα». Σύνθετες άμυνες στην λογική να μπερδέψουν τον αντίπαλο – όπως ορίζει η φιλοσοφία Μπλατ- δεν έχουμε δει ακόμα, αλλά πέραν της δουλειάς είναι και θέμα διάθεσης. Πείσματος… Δεν μπορεί ο Γιάνκοβιτς να πηγαίνει μέχρι μέσα τον Τίμα, ούτε ένας παίκτης του Χολαργού να σηκώνεται ήσυχος ανάμεσα σε… δύο «ερυθρόλευκους», όχι έναν, δύο παίκτες να τον έχουν σκεπάσει με τα χέρια τους κάτω από το καλάθι, αλλά να μοιάζει λες και δεν υπήρχε κανείς.

Τα προβλήματα στην άμυνα

Αυτά τα λαθάκια, τα νεκρά διαστήματα, η κάθε λεπτομέρεια, από δω και στ εξής- αρχής γενομένης από την Παρασκευή με την Κίμκι (που έχει σκοράρει μέχρι στιγμής στα δύο της παιχνίδια 99 και 96 πόντους) - θα παίζουν τον ρόλο τους και μάλιστα σημαντικό.

* Εν πρώτοις, πρέπει τα λάθη να ελαχιστοποιηθούν. Η Κίμκι σκόραρε 22 πόντους από λάθη της Ενισέι και 32 από λάθη της Ρίγα.

* Το αμυντικό τρανζίσιον του Ολυμπιακού δεν είναι καλό μέχρι στιγμής (15 πόντους ο Χολαργός). Οι επιστροφές δεν είναι αποτελεσματικές. Η Κίμκι δεν σκοράρει πολύ από αιφνιδιασμό- 6 πόντους με την Ενισέι και 3 με τη Ρίγα- αλλά δεν χρειάζεται να μάθουμε την Παρασκευή αν μπορεί και κατά πόσο.

* Η άμυνα στη ρακέτα παραμένει θέμα. Οκ, δεν είναι αποτελεσματικός ο Λεντέι στο body to body, ούτε το αμυντικό «πικ εν ρολ» έχει λειτουργήσει, δεν καλύπτουν σωστά μετά τις αλλαγές και… αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Χολαργός να πάρει 36 πόντους στο ζωγραφιστό (64,3%). Η Κίμκι που βρήκε… μπόσικη την Ενισέι της έβαλε… 42 πόντους στο ζωγραφιστό. Ούτε αυτό χρειάζεται να το μάθουμε αν μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο ή ήταν τυχαίο.

* Στο 3ο δεκάλεπτο με τον Χολαργό, που οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με ένα… 5-20 επιμέρους, η περιφερειακή άμυνα επέτρεψε 4/4 τρίποντα. Η Κίμκι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι δίνεις… Την Ενισέι την πήρε με 30/34 δίποντα, τη Ρίγα όμως την διέλυσε με… 19/39 τρίποντα.

Η πίεση πρέπει να είναι λοιπόν αποτελεσματική στην άμυνα. Δεν φτάνει μόνο η επίθεση κι αυτή όσο δεν θα υπάρχουν – στη φάση που βρισκόμαστε- μπλακ άουτ και κενά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης