Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Που να μπουν και τα τρίποντα… (vid)

Που να μπουν και τα τρίποντα… (vid)
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 - 20:06
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Πέρασε στα… πολύ ήσυχα η μετακίνησή του στον Ολυμπιακό. Τα σχόλια ήταν ποικίλα, ωστόσο ο ίδιος γνωρίζοντας τη δουλειά που έχει ρίξει αλλά και εμπιστευόμενος τις ικανότητές του, προετοιμάστηκε κατάλληλα πνευματικά και έβαλε στόχο: Να κάνει το step up που χρειάζονταν στην καριέρα του, να ανακτήσει τα χαμένο έδαφος από την περσινή σεζόν και να σταθεί ξανά επάξια στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Αν και το δείγμα είναι μικρό και έχουμε αρκετά… χιλιόμετρα να διανύσουμε ακόμα, εν τούτοις, ο Σάσα Βεζένκοφ- περί ου ο λόγος φυσικά- έχει σκύψει το κεφάλι, έχει κλείσει τα αυτιά του, έχει καθαρίσει το μυαλό του (σ.σ. όπως ο ίδιος έχει πει) και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει θαυμάσια.

Όταν τον υπέγραψε ο Ολυμπιακό, όλοι μα όλοι, όσοι τον γνωρίζουν το πρώτο πράγμα που έλεγαν γι αυτόν ήταν το μπασκετικό IQ που διαθέτει. Ο Βεζένκοφ το αποδεικνύει παιχνίδι το παιχνίδι. Το πώς αντιλαμβάνεται τα όσα διαδραματίζονται στο παρκέ. Την αντίληψη που έχει και το πώς «διαβάζει» το παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο πως βρίσκεται ήδη μέσα στους 10 φόργουορντ με τις περισσότερες ασίστ. Τονίζουμε τις ασίστ, γιατί, αφενός για το μπόι του (2.06μ./ 4ος ψηλότερος παίκτης στον Ολυμπιακό) σε συνδυασμό με την τρομερή αντίληψή του τα ριμπάουντ είναι κάπως αναμενόμενα, αφετέρου δεν κάνει κατάχρηση προσπαθειών στην επίθεση.

Παίρνει περίπου 6 επιθέσεις ανά ματς σε 17 λεπτά που έχει μέσο όρο, ωστόσο έχει και προσπάθειες που ακολουθούν των επιθετικών που κερδίζει. Η αντίληψή του στη στεφάνη είναι πραγματικά άξια αναφοράς, τελειώνοντας χαμένες προσπάθειες αντιπάλων του ή στο πίσω μισό, διώχνοντας καλάθια αντιπάλων, όπως έκανε και με τη Μακάμπι ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

Αλλά για να επιστρέψουμε στο θέμα της μη κατάχρησης προσπαθειών… Το 2ο προσόν που αναγράφεται στις συστάσεις που συνοδεύουν τον Βεζένκοφ είναι το μακρινό σουτ. Η επαφή του με το καλάθι από τα 6,75μ. Μέχρι στιγμής στον Ολυμπιακό δεν του βγαίνει: Έχει 1/6 με ποσοστό 16.7% ωστόσο δεν επιχειρεί και παραπάνω από 2 τρίποντα ανά ματς. Το σπουδαιότερο, δεν ψάχνει να χτίσει την ψυχολογία του μέσα στο ματς από την επίθεση και από τα σουτ, όπως για παράδειγμα κάνει ο Τίμα, που φαίνεται πως το έχει ανάγκη για να βρει τον ρυθμό του.

Ο Βεζένκοφ φαίνεται πως δεν επηρεάζεται. Δεν του βγαίνει μέχρι στιγμής, οκ, θα του βγει στη συνέχεια, ωστόσο συνεχίζει στο παρκέ να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, χρησιμοποιώντας αρμονικά σώμα και μυαλό, καθώς έχει την αντίληψη να διαβάζει και τις δικές του αδυναμίες και χρησιμοποιεί ανάλογα το σώμα του προς όφελός του, ιδίως στην περιφερειακή άμυνα.

Ο Βεζένκοφ έχει ήδη ξεπεράσει σε μ.ο. πόντων του, τους 7.5 που είχε τη σεζόν 2016-17 όπου είχε παίξει με την Μπαρτσελόνα 30 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα με 18 και πλέον λεπτά συμμετοχής, καθώς με τον Ολυμπιακό σκοράρει 9 πόντους μ.ο. Συν τοις άλλοις έχει το καλύτερο ποσοστό στα δίποντα με 72.2% (είχε 67.6%) ενώ παίρνει περισσότερα ριμπάουντ (4.4 έναντι 3.2 τη σεζόν 2016-17) και μοιράζει 1.5 ασίστ ανά ματς (1.1 είχε).

Διαβάστε επίσης