Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τεσσάρι, ίσως «άσο» και εκκρεμότητες!

Τεσσάρι, ίσως «άσο» και εκκρεμότητες!
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019 - 22:52
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός με την ανακοίνωση της απόκτησης του Ογκουστίν Ρούμπιτ έφτασε στα τέσσερα μεταγραφικά αποκτήματα στο φετινό καλοκαίρι, καθώς προηγήθηκαν οι Κέβιν Πάντερ, Αντώνης Κόνιαρης, Μπράντον Πολ. Τι έπεται; Σίγουρα ένα «4άρι», με τον Ντέιβιντ Μπλατ να έχει βγει στην αγορά μετά το ναυάγιο με τον Τζέρεμι Έβανς και υπό προϋποθέσεις «άσος».

Θα παραξενεύσει πολλούς αυτό το τελευταίο, αλλά απ’ ότι φαίνεται στο μεγάλο Λιμάνι διαμόρφωσαν τη σκέψη και τα σχέδια τους. Ήθελαν κάτι δυνατό, γι αυτό και έκαναν την υπέρβαση για τα δεδομένα τους, με τον Κώστα Σλούκα, κι από κει και πέρα, αφού αποφάσισε να μείνει στη Φενέρ στράφηκαν σε «ηχηρά» ονόματα, όπως του Ουοναμέικερ (έμεινε Σέλτικς), του Τεόντοσιτς, του Ντιλέινι κτλ. Εξέτασαν περιπτώσεις πολλών ακόμη (τον Πάνγκος που πάει στη Βαλένθια απ’ ότι φαίνεται), αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις που συνάντησαν στα "δυνατά χαρτιά", απ' αυτούς που ανεβάζουν επίπεδο μια ομάδα και κάνουν τη διαφορά στα κρίσιμα, ήταν πάνω από 2 εκ. ετησίως (συν την εφορία). Για παράδειγμα, η τιμή εκκίνησης του Τεόντοσιτς είναι τα 2 εκ. και περιμένει την καλύτερη δυνατή προσφορά, με τον Αταμάν να αναμένει στη γωνία αν του φύγει ο Λάρκιν για το ΝΒΑ.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να μπει σε πλειστηριασμούς και να πάει σε τέτοια οικονομικά επίπεδα. Αυτό που απορρέει είναι πως αν βρεθεί κάτι πραγματικά καλό, φυσικά και θα κάνουν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις για τον αποκτήσουν, ωστόσο αφήνουν «ανοικτό» και το σενάριο να μείνουν στον «άσο» ως έχουν, δηλαδή με Γκος, Κόνιαρη και Μάντζαρη και να μην πάρουν απλά για να πάρουν, έχοντας και την αμφιβολία ότι δεν θα είναι καλύτερος του Γκος.

Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αυτό το σενάριο. Η δεξαμενή είναι τεράστια, υπάρχουν παίκτες με δυνατότητες και κάτω των 2 εκ. ετησίως που μπορούν να βοηθήσουν και ας φείδονται ορισμένοι ευρωπαϊκής εμπειρίας. Το να πάνε στη σεζόν προσδοκώντας πως κι αν βγει ο Γκος να «τρέξει» την ομάδα και ούσα η γραμμή των δημιουργών "φτωχή", αυτόματα θα διαγράψουν και τις υπόλοιπες κινήσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες, αλλά χωρίς ποιοτικό και έτοιμο γκαρντ, δύσκολα θα «δείξουν», πόσο μάλλον σε διάρκεια.

Μάντζαρης

Θα αναρωτηθεί κανείς και κάτι άλλο: Πως, οκ, τον Γκος ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει δείξει ότι τον πιστεύει και πολύ μάλιστα, αλλά στην περίπτωση του Μάντζαρη έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν ολόκληρη την περσινή σεζόν τον είχε καθισμένο στον πάγκο. Ο Μάντζαρης μην ξεχνάτε έχει και συμβόλαιο. Κλειστό. Δεν υπάρχει οψιόν. Το αν γίνει κουβέντα (ή ήδη έχει γίνει) αναπροσαρμογής κτλ. όπως έγινε πέρσι μπορεί να το μάθουμε αργότερα μπορεί και ποτέ. Ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα αν έρχονταν πρόταση από κάποια άλλη ομάδα Ευρωλίγκας και έλυνε το συμβόλαιό του με το Ολυμπιακό (παίρνοντας και μια μικρή αποζημίωση), αλλά δεν είναι διόλου εύκολο να συμβεί αυτό. Είπαμε, είναι κλειστό.

Παράλληλα, ο Κόνιαρης σε μία τέτοια προοπτική αποκτήθηκε, για τον (πάνω-κάτω) αντίστοιχο ρόλο, του 3ου γκαρντ, όντας βέβαια και φτηνότερος και νεότερος και με μεγαλύτερο potential.

Πρόχειρα, πρόχειρα λοιπόν το ρόστερ που έχει σχηματιστεί στον Ολυμπιακό είναι το εξής:

Άσος: Γκος, Μάντζαρης, Κόνιαρης (πέρσι υπολόγιζε και τον Στρέλνιεκς εκεί και μετά έπαιζε και ο Σπανούλης).

Δύο: Σπανούλης, Πάντερ

Δύο-Τρία: Πολ

Τρία: Παπανικολάου, Βεζένκοφ

Τέσσαρα: Πρίντεζης, Αμερικανός

Πέντε: Μιλουτίνοφ, Ρούμπιτ

Αυτομάτως έχουμε μία 12άδα ακριβώς με 6 ξένους.

Όπως φάνηκε μετά την αποδέσμευση του Λεντέι, ο Δημήτρης Αγραβάνης έχει κερδίσει πόντους και μάλλον θα παραμείνει δίνοντας βοήθειες τόσο στο «5» όσο και στο «4», με τον Μπλατ βέβαια να δείχνει πέρσι και στη δική του περίπτωση πως δεν τον πολυ-εμπιστεύεται. Ο Αγραβάνης έχει οψιόν στο συμβόλαιό του η οποία είναι να ενεργοποιηθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Δεκατρείς με τον Αγραβάνη, 14 με τον Ποκουσέφσκι και οι μικροί. Να δούμε τι θα γίνει και με τον Αρσενόπουλο ο οποίος… δεν έχει καλή συστατική επιστολή από τον δανεισμό του στο Ψυχικό.

Έτσι έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής το ρόστερ του Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα. Το τι θα κάνουν αλλού, δεν αφορά τον Ντέιβιντ Μπλατ, δεν εμπλέκεται καθόλου και σε τελική ανάλυση δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους οι Αγγελόπουλοι. Για την Ευρωλίγκα το ρόστερ είναι αυτό. Η δεδομένη κίνηση είναι στο «4» και ανοικτό στην παρούσα φάση του «άσου»!

Εκκρεμότητες

Τα «ανοικτά» θέματα δεν σταματούν μόνο στις προσθήκες. Κι αν το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Βασίλη Σπανούλη φαίνεται τυπικό, επιτακτικό κρίνεται του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ώστε να τον «δέσουν» για τα επόμενα χρόνια στο μεγάλο λιμάνι (ήδη ερίζουν αρκετοί) όσο περιμένουν να εκπνεύσει η προθεσμία (20 Ιουλίου) που έχουν οι Σπερς. Δεν θα φύγει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Οι Σπερς δεν τον έχουν στα πλάνα τους, ο ίδιος δεν φαίνεται να καίγεται, του αρέσει στον Ολυμπιακό και περνάει καλά στην Ελλάδα, αλλά το θέμα, δεν είναι μόνο «του χρόνου», αλλά να μην τραβήξουν του παραχρόνου, ότι τράβηξαν με τον Σλούκα πριν λίγες μέρες!

Διαβάστε επίσης