Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η άγνωστη πορεία και η… λατρεία για Γκαρθία σε Ισραήλ, Αυστρία

Η άγνωστη πορεία και η… λατρεία για Γκαρθία σε Ισραήλ, Αυστρία
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 - 11:36

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πρωταθλήματα του Ισραήλ και της Αυστρίας δεν είναι και τα πλέον διαδεδομένα στα μέρη μας. Δεν καλύπτονται από τα συνδρομητικά κανάλια, ούτε ο Τύπος προβάλλει ιδιαιτέρως όσα συμβαίνουν εκεί. Κατ’ επέκταση, υπάρχουν αρκετά άγνωστα στοιχεία από την πορεία του Όσκαρ Γκαρθία στις δύο αυτές χώρες, τα οποία φέρνει στο φως το gavros.gr και μέσω αυτών γίνεται ακόμη πιο σαφές ο λόγος που λατρεύτηκε ο Καταλανός προπονητής.

Στο Ισραήλ, ως γνωστόν, πήγε κατόπιν απόφασης του Ζόρντι Κρόιφ. Μόλις ο Ολλανδός ανέλαβε το κουμάντο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ως αθλητικός διευθυντής, ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Όσκαρ Γκαρθία. Μεμιάς όρισε το 4-3-3 ως κύρια διάταξη, αυτήν που είχε μάθει να παίζει και στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα στη Μασία και μολονότι σπανίως ξένοι προπονητές επιτυγχάνουν στο Ισραήλ, εκείνος αποτέλεσε εξαίρεση. Αν και τα αγγλικά του δεν ήταν σε άριστη κατάσταση, ήταν πολύ ευγενικός και απέφευγε τα… πολλά-πολλά έξω από το τερέν. Το γεγονός ότι ξεκίνησε παράλληλα με τον Ζόρντι Κρόιφ, του επέτρεψε να δουλέψει απρόσκοπτα, υπό την έννοια ότι ο Τύπος της χώρας ασχολείτο διεξοδικά με τις κινήσεις του Ολλανδού και ο κόσμος της ομάδας περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τις επιλογές του.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ»

Το Νοέμβριο του 2012, κι ενώ ήδη η Μακάμπι βρισκόταν πότε στην πρώτη και πότε στη δεύτερη θέση, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εκκίνηση (επτά νίκες στα πρώτα οκτώ ματς) και στέλνοντας μήνυμα τίτλου για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, ο Όσκαρ Γκαρθία ζήτησε από τη διοίκηση να ταξιδέψει στο Βέλγιο, προκειμένου να συζητήσει με την Μπριζ. Επέστρεψε πίσω και ενημέρωσε πως αρνήθηκε συμβόλαιο τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που είχε, την περίοδο που ο βελγικός Τύπος δημοσιοποιούσε ακόμη και την ακριβή ημέρα της παρουσίασής του! Το «όχι» του Καταλανού ανάγκασε την Μπριζ να διαψεύσει δημοσίως ότι υπήρχε θέμα πρόσληψής του. Ο Γκαρθία παρέμεινε στη Μακάμπι και την οδήγησε στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2003, αλλά η αποχώρησή του καλοκαίρι, που συνδυάστηκε με την πρόσληψή του στην Μπράιτον, προκάλεσε αντιδράσεις. Η Μακάμπι τον αντικατέστησε με τον Πάουλο Σόουζα, ο οποίος επίσης μία σεζόν αργότερα έφυγε με προορισμό τη Βασιλεία και τότε ο Ζόρντι Κρόιφ αποφάσισε να φέρει τον Γκαρθία πίσω.

Η δεύτερη θητεία, όμως, αποδείχθηκε φιάσκο. Ο Γκαρθία έκατσε λιγότερο από δύο μήνες και η αιτιολογία της παραίτησής του, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Γάζα, φαίνεται πως περισσότερο βόλευε το σύλλογο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ναι μεν η οικογένειά του τον πίεζε να επιστρέψει στην Ισπανία, αλλά ο Καταλανός ήταν οργισμένος, διότι, αν και γύρισε ως «μεσσίας», ο σύλλογος δεν ανταποκρίθηκε στις μεταγραφικές του συστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού παζαριού. Η Μακάμπι αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League από τη Μάριμορ (ήττα με 1-0 στη Σλοβενία, 2-2 στην Κύπρο, όπου αγωνιζόταν προσωρινά λόγω των εχθροπραξιών) και ο Γκαρθία τα βρόντηξε, λίγες ημέρες πριν τις διπλές αναμετρήσεις με τον Αστέρα Τρίπολης, για τα προκριματικά του Europa League, δημοσιοποιώντας μία επιστολή: «Δεν αποχώρησα λόγω του φόβου, αλλά επειδή δεν μπορούσα να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Από τη στιγμή που έφυγε ο Τζακ Αγγελίδης (σ.σ. τότε εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας και μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΟΚ) στα τέλη Ιουλίου, δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε καινούριους παίκτες». Ο τρόπος που αποχώρησε προκάλεσε διχασμό, όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Κάποιοι ήταν υπέρ του και τον δικαιολόγησαν, άλλοι πήραν το μέρος της διοίκησης. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που ο Ζόρντι Κρόιφ έχει αρνηθεί όλες τις κλήσεις που ‘χει δεχθεί από την Ελλάδα, προκειμένου να μιλήσει για τον Γκαρθία. Έστω κι αν ήταν από τους ανθρώπους που πίστεψαν από την αρχή μέχρι το τέλος στις ικανότητες του Καταλανού…

ΜΕΤΡ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Στην Αυστρία λάτρεψαν τον Όσκαρ Γκαρθία, διότι η Red Bull Σάλτσμπουργκ άρχισε να παίρνει τα σκαλπ των παραδοσιακών της αντιπάλων, με το… καλημέρα της άφιξης του νυν προπονητή του Ολυμπιακού. Νίκη εκτός έδρας επί της Στουρμ Γκρατς (1-0) σε νοκ άουτ προημιτελικό για το Κύπελλο, συντριβή της Αούστρια Βιέννης για πρωτάθλημα (4-1 εντός, 2-0 εκτός) και Κύπελλο (5-2 στον ημιτελικό) και εμφατική κατάκτηση του νταμπλ, με το θρίαμβο επί της Αντμίρα Βάκερ στον τελικό του Κυπέλλου (5-0). Αλλά και την περσινή σεζόν (2016-17), παράλληλα με την είσοδο της Σάλτσμπουργκ στους ομίλους του Europa League, την οδήγησε σε μεγάλες νίκες επί της Αούστρια Βιέννης (4-1 και 5-0 εντός, 3-1 και 3-2 εκτός, στους τέσσερις γύρους του πρωταθλήματος) και της Ραπίντ Βιέννης (2-1 και 1-0 εντός, 1-0 εκτός), ενώ με αντίπαλο την τελευταία κατέκτησε και το Κύπελλο (2-1 στον τελικό).

Διαβάστε επίσης

«Ο υπόκοσμος αλλοιώνει αποτελέσματα»

«Ο υπόκοσμος αλλοιώνει αποτελέσματα»

Επίσημη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για όλα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ και στο ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα όπου δεν δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στους Ηπειρώτες στο 0-0.