Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όταν όλοι πιέζουν

Όταν όλοι πιέζουν
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 - 10:23
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Από τη μία ο Ολυμπιακός που ηττήθηκε 4-0 από τη Γκενκ ενώ θα μπορούσε να δεχθεί κι άλλα. Από την άλλη η περυσινή πρωταθλήτρια Ολλανδίας, PSV Αϊντχόφεν, που είναι σαφώς καλύτερη ομάδα από τους Βέλγους. Πριν από τη σέντρα ανησυχούσες για την... ανθεκτικότητα που θα έδειχναν οι ερυθρόλευκοι σ' αυτό το crash test. Κι ανησυχούσες αφενός εξαιτίας της ποιότητας του αντιπάλου και αφετέρου για τα αμέσως προηγούμενα δείγματα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς.

Ωστόσο, επί 68', έως ότου δεχθούν το πρώτο γκολ οι ερυθρόλευκοι δηλαδή, οι Πειραιώτες έδειχναν ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Να γίνουμε πιο σαφείς; Σε ολόκληρο το πρώτο 45λεπτο οι Ολλανδοί είχαν δύο ευκαιρίες. Η πιο σημαντική τους, ένα τετ-α-τετ στο 31', από απαράδεκτο και απρόσεκτο γύρισμα του Φορτούνη προς τα πίσω και κλέψιμο των αντιπάλων.

Η δεύτερη στο 35' ύστερα από «τσαφ» του Βούκοβιτς σε απομάκρυνση με συνέπεια η μπάλα να φτάσει σε αντίπαλο στο όριο της μεγάλης περιοχής και να σουτάρει άουτ. Δίχως άλλη φάση ήταν η PSV ως το 68' που «άνοιξε» το σκορ με το λάθος του Ποντένσε ο οποίος θέλησε να αποτρέψει ένα πλάγιο άουτ και ταυτόχρονα να ντριμπλάρει αντίπαλο με συνέπεια να χάσει τη μπάλα.

Μέχρι εκείνο το σημείο λοιπόν ο Ολυμπιακός που έδειχνε τόσο ευάλωτος αμυντικά στα αμέσως προηγούμενα ματς, είχε κρατήσει τους Ολλανδούς μακριά από την εστία του Γιαννιώτη. Και το είχε κάνει έχοντας στο κέντρο της άμυνάς του δύο παίκτες (Βούκοβιτς, Μιράντα) που δικαίως ή αδίκως έχει αμφισβητηθεί η ικανότητά τους να σταθούν ως βασικοί στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Ως το 68' ωστόσο περνούσαν ένα εύκολο απόγευμα. Γιατί;

Επειδή ΟΛΟΙ οι παίκτες συμμετείχαν σ' αυτό που αποκαλείται: «αμυντική λειτουργία». Έχει... μαλλιάσει η γλώσσα των πιο σχετικών από μας, δηλαδή των προπονητών, να λένε ξανά και ξανά: «η αμυντική λειτουργία είναι υπόθεση όλων, η άμυνα αρχίζει από τον σέντερ φορ».

Όταν λοιπόν ο αντίπαλος δεν φτάνει ανενόχλητος μέχρι το δικό σου μισό του γηπέδου ή, ακόμα χειρότερα, έξω από την περιοχή σου, είναι λογικό να δυσκολεύεται να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις και οι στόπερ σου να «ενοχλούνται» ελάχιστα. Όταν, αντιθέτως, είναι αναγκασμένοι να αποκρούουν ξανά και ξανά επιθέσεις, και οι καλύτεροι του κόσμου να είναι θα φανούν οι χειρότεροι.

Προσοχή, το παρόν κείμενο δεν έχει καμία διάθεση να... αθωώσει τον οποιονδήποτε. Οι αποφάσεις εξάλλου στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού έχουν ήδη παρθεί. Οι ερυθρόλευκοι θ' αποκτήσουν και κάτι διαφορετικό απ' αυτά που ήδη έχουν για το κέντρο της άμυνάς τους. Ωστόσο πριν... στήνουμε κάθε φορά στον τοίχο τον οποιονδήποτε αμυντικό ας έχουμε υπόψιν μας ότι η αμυντική λειτουργία, όπως και η επιθετική, αφορά ΟΛΟΥΣ τους παίκτες.

Διαβάστε επίσης

Προτίμησε Θρύλο

Προτίμησε Θρύλο

Οι τρεις ομάδες που απέρριψε ο Γουίλιαν Αράο για να παίξει στον Ολυμπιακό.