Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με... προϋπηρεσία και σε Ιαπωνία, Μολδαβία, Σ. Αραβία ο Ρατσκόφσκι

Με... προϋπηρεσία και σε Ιαπωνία, Μολδαβία, Σ. Αραβία ο Ρατσκόφσκι
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 - 15:33
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Από την πρώτη κατηγορία, μια θέση πιο κάτω από την ελίτ, είναι ο Πολωνός ρέφερι που επέλεξε ο Κλάτενμπεργκ για να σφυρίξει το παιχνίδι της Κυριακής (16/1) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Μάλιστα, έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, καθώς στις 28 Απριλίου σφύριξε τον ημιτελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1.

Πάντως, η επιλογή του Ρατσκόφσκι θυμίζει τον συμπατριώτη του Μαρτσίνιακ, ο οποίος με τα λάθη του στις 6 Αυγούστου 2020, στο ματς με τη Γουλβς στο «Μολινό» μπλόκαρε τον Ολυμπιακό και αποκλείστηκε από τους «8» του περσινού Europa League. Ο 39χρονος ρέφερι ήταν μαζί του στη διαιτητική ομάδα ως τέταρτος ρέφερι στο προαναφερόμενο ματς.

Ο Πάβελ Ρατσκόφσκι, γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1983 και είναι διεθνής από το 2013. Στο βιογραφικό του, πλην των διοργανώσεων της UEFA, περιλαμβάνονται και αγώνες σε άλλες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, τη Μολδαβία και τη Σαουδική Αραβία, από όπου τον ξέρει ο Κλάτενμπεργκ ο οποίος είχε περάσει από εκεί σαν αρχιδιαιτητής.

Στην Ευρώπη ο 39χρονος ρέφερι διαιτήτευσε δυο ματς του ΠΑΟΚ και ένα του Ολυμπιακού. Στις 24/08/17 σφύριξε Έστερσουντ – ΠΑΟΚ 2-0 για τα πλέι οφ του Europa League και την τρέχουσα σεζόν (04/11/21) ΠΑΟΚ-Κοπεγχάγη 1-2 για τους ομίλους του Conference League. Ακόμη, στις 6 Νοεμβρίου 2019 είχε σφυρίξει Μπάγερν-Ολυμπιακός 2-0 για τους ομίλους του Champions League, όπου το πρώτο γκολ ήταν οριακό για οφσάιντ, ενώ στις 15/11/19 σφύριξε Αρμενία-Ελλάδα 0-1.

Εκτός από το ματς ΠΑΟΚ-Κοπεγχάγη 1-2, την τρέχουσα σεζόν στην Ευρώπη, ο Ρατσκόφσκι σφύριξε Ρόζενμποργκ-Ρεν 1-3 για τα πλέι οφ του Conference, Μαρσέιγ-Γαλατασαράι 0-0 και Αϊντχόφεν-Στουρμ Γκρατς για τους ομίλους του Europa League.

Μέχρι τώρα, την τρέχουσα σεζόν, στο πρωτάθλημα της χώρας του σφύριξε 13 ματς και έβγαλε 48 κίτρινες και δυο κόκκινες. Στα 8 νίκησαν οι γηπεδούχοι, οι νίκες των φιλοξενουμένων είναι στα δυο τελευταία του, ενώ στα τρία δεν αναδείχθηκε νικητής.

Στον ημιτελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 δεν έδωσε πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών. Ας θυμηθούμε τη διαιτησία του:

25': Σωστά, ο Ρατσκόφσκι σφύριξε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε χέρι του Πίρσμαν. Εγινε έλεγχος και από το VAR.

56': Στο 3-1 όταν έγινε η μεταβίβαση στον Ελ Αραμπί ήταν σε κανονική θέση. Πιο μπροστά ήταν ο Μασούρας αλλά δεν συμμετέχει στη φάση, άλλωστε έγινε έλεγχος επιβεβαίωσης από το VAR.

90': Εβγαλε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Χολεμπας για φάουλ στον Κάστρο.

90+2': Ο Ρατσκόφσκι έπρεπε να σφυρίξει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, όταν ο Κάργας έκανε αργοπορημένο μαρκάρισμα στον Ανδρούτσο και τον πέταξε έξω από τη γραμμή του γηπέδου.

***Στο VAR του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός θα είναι ο Μπάρτος Φρανκόφσκι, ο οποίος έχει τους περισσότερους ορισμούς (=14) στο πρωτάθλημα Πολωνίας, γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1986, είναι διεθνής από το 2014 και ανήκει στην πρώτη κατηγορία της UEFA. Κι αυτός έχει διαιτητεύσει αγώνες σε άλλες χώρες, όπως ο Ρατσκόφσκι.

Διαβάστε επίσης

Άρχισαν τα όργανα για την ΕΠΟ

Άρχισαν τα όργανα για την ΕΠΟ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας ξεκίνησε έρευνα για την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων για τις αδειοδοτήσεις, μετά την καταγγελία της ΑΕΛ και οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης κινδυνεύουν με έκπτωση.