Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χωρίς... θέα το παράθυρο της ΕΠΟ για Κλάτενμπεργκ

Χωρίς... θέα το παράθυρο της ΕΠΟ για Κλάτενμπεργκ
Τρίτη, 5 Απριλίου 2022 - 23:04
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι μικρός, όσο δεν φαντάζεστε, ενώ η ΕΠΟ φαίνεται κατώτερη των περιστάσεων. Μια ομοσπονδία ανυπόληπτη, απόδειξη ότι η FIFA και η UEFA την έχουν αποκλείσει από τις επαφές με την κυβέρνηση και παράλληλα της επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο, επειδή δεν υλοποιεί την ολιστική μελέτη. Μια ομοσπονδία κατώτερη των περιστάσεων που το μόνο που κοιτάζει είναι να βγάζει ανακοινώσεις κατά του Ολυμπιακού και να κάνει ρουσφέτια στους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπως με την υποψηφιότητα της «Αγιάς Σοφιάς» για το Conference League ή με την αναβολή του αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για να είναι ο ΠΑΟΚ φρέσκος στο εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτά τα βλέπουν και οι ξένοι, εννοούμε τις FIFA, UEFA. Είναι δυνατόν να αφήσουν την ΕΠΟ να αποφασίσει για τον αρχιδιαιτητή; Δεδομένη και η επιθυμία τους να παραμείνει ο Κλάτενμπεργκ.

Πάντως, η ΕΠΟ έχει κάνει μια... σαλάτα στο καταστατικό της με στόχο το «ντου» στη διαιτησία. Ενώ η ολιστική μελέτη αναφέρει ότι «ο κανονισμός διαιτησίας πρέπει να εκπονείται και να συντάσσεται από την ΚΕΔ. Ο κανονισμός μόνον θα παρουσιάζεται στην εκτελεστική επιτροπή και άλλους φορείς για την ενημέρωσή τους και για έγκριση», όμως άλλο ψήφισαν και έβαλαν στο καταστατικό της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το άρθρο 46 του καταστατικού της ΕΠΟ η Επιτροπή Διαιτησίας είναι ανεξάρτητη, παρόλα αυτά «θα υιοθετήσει και εφαρμόζει τον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ»! Μάλιστα, προσθέτουν ότι θα υποβάλλεται στην ΕΕ μόνο για ενημέρωση! Δεν μας λένε ούτε ποιος έχει την ευθύνη για να φτιάξει τον κανονισμό διαιτησίας!

Η... σαλάτα αποδεικνύεται και από το εξής: Αν λάβουμε υπόψη το άρθρο 46 η Επιτροπή Διαιτησίας είναι ανεξάρτητη, όμως με βάση το άρθρο 42 του καταστατικού της ΕΠΟ «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας θα ορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κατόπιν εισήγησης της προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σε συνέχεια λήψης συμφωνίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου». Όμως, τι γίνεται αν δεν υπάρχει συμφωνία, αρκεί η πλειοψηφία;

Σύμφωνα με το άρθρο 53 «η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα παρέχει, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΕΠΟ, τη συμφωνία της όσον αφορά την υπόδειξη του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας, πριν τον ορισμό τους από την ΕΕ». Παράλληλα στην παράγραφο 3, του ίδιου άρθρου, αναφέρουν ότι ο ρόλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου είναι συμβουλευτικός, ενώ η UEFA θέλει να είναι δεσμευτικός!

Διαβάστε επίσης