Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επιτροπή Εφέσεων: Ραντεβού με τη δικαίωση έχει ο Ολυμπιακός

Επιτροπή Εφέσεων: Ραντεβού με τη δικαίωση έχει ο Ολυμπιακός
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023 - 23:38
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης σκανδαλώδους τιμωρίας για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωσή του, η οποία συζητείται την Παρασκευή (3/11, ώρα 15:30 ). Το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ είναι έτοιμο να δώσει μάχη, προκειμένου να αποκατασταθεί μια ξεκάθαρη αδικία η οποία αλλοιώνει και τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Για έξι λόγους φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρωτόδικη απόφαση (μηδενισμός και κατακύρωση αγώνα στον Παναθηναϊκό, αφαίρεση ενός βαθμού, τιμωρία δυο αγωνιστικών χωρίς θεατές και πρόστιμο 38.000 ευρώ) είναι άδικη και διαβάστε παρακάτω που ελπίζει ο Ολυμπιακός για τη δικαίωσή του.

Αναλυτικά:

1) Από κανέναν κανονισμό δεν προβλέπεται μηδενισμός, αφαίρεση ενός βαθμού και ποινή 2-4 αγωνιστικών για περιστατικό σαν αυτό με πρωταγωνιστή τον Χουάνκαρ. Διαβάστε παρακάτω τι γράφει αναλυτικά το άρθρο 15, παράγραφος 6α του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

2) Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή Μαρέσκα. Αν υπήρχε τραυματισμός, πρώτος ο Ιταλός θα διέκοπτε το ματς.

3) Δεν προβλέπεται, με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 9 του ΚΑΠ να ληφθεί υπόψη η συμπληρωματική έφεση του Μαρέσκα, εφόσον αντίκειται σε όσα γράφει το φύλλο αγώνα. «Στην περίπτωση που υπάρχουν αντικρουόμενες εκθέσεις από το ίδιο πρόσωπο ισχύουν τα γραφόμενα στην αρχική έκθεση», αναφέρει ο κανονισμός.

4) Η υπόθεση θα εκδικαστεί από εφέτες-τακτικούς δικαστές και όχι από έναν δικαστή.

5) Ο Χουάνκαρ μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, με το οποίο συνεργάζεται ο Παναθηναϊκός, ενώ η διάγνωση έπρεπε να γίνει από δημόσιο.

6) Η κροτίδα έπεσε μακριά από το σημείο που έκανε ζέσταμα ο συγκεκριμένος παίκτης του Παναθηναϊκού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το βίντεο.

Μπορεί το σκεπτικό της απόφασης της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League να απαρτίζεται από 40 σελίδες, όμως είναι αδύναμο και εμπεριέχει πολλά νομικά άλματα. Ένα από αυτά ότι παραδέχεται ότι τη διακοπή δεν αποφάσισε ο γιατρός του αγώνα που σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ο μόνος αρμόδιος αλλά βασίζεται στη συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή Μαρέσκα για να επιβάλει την τιμωρία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουν γίνει δεκτές όλες οι θέσεις του Παναθηναϊκού έχει απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς του Ολυμπιακού.

Ο κανονισμός που απαλλάσσει

Αναφερόμαστε στο άρθρο 15, παράγραφος 6 α του Πειθαρχικού Κώδικα που περιλαμβάνει τις ποινές για τις ρίψεις αντικειμένων. Η συγκεκριμένη διάταξη καταδεικνύει και την άδικη απόφαση. Αναλυτικά: «Στην περίπτωση της ρίψης αντικειμένων, το ύψος και το είδος των επιβαλλόμενων ποινών εξαρτώνται από τα αποτελέσματα που προκάλεσαν τα ριφθέντα αντικείμενα και κατά πόσον αυτά ήταν πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο ή στις εξέδρες του γηπέδου. Στην περίπτωση της προσωρινής διακοπής αγώνα (αρ. 3γ') και εφόσον τα περιστατικά δεν ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας, κατά την κρίση του πειθαρχικού οργάνου, αυτό δύναται να επιβάλλει μόνο χρηματική ποινή. Ο τρόπος αυτός επιμέτρησης της ποινής (αναλόγως της βαρύτητας των περαστικών) ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου».

Η κροτίδα στον Χουάνκαρ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν πρόσφορο αντικείμενο για να προκαλέσει σωματική βλάβη. Σύμφωνα με το βίντεο έπεσε μισό μέτρο απόσταση από σεκιούριτι, δυο μέτρα από άλλους δυο παίκτες που έκαναν ζέσταμα και έπεσε ο Χουάνκαρ στο έδαφος που ήταν στα πέντε μέτρα απόσταση!

Διαβάστε επίσης

Να του γκρεμίσει τα όνειρα!

Να του γκρεμίσει τα όνειρα!

Την Κυριακή (5/11) ο Ολυμπιακός θέλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει στην κορυφή, αλλά και να αφήσει τον ΠΑΟΚ να ονειρεύεται το 4ο πρωτάθλημά του...