Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Μεντιλίμπαρ της «χρυσής» επτάδας και η «δίψα» του για ευρωπαϊκή διάκριση με τον Θρύλο!

Ο Μεντιλίμπαρ της «χρυσής» επτάδας και η «δίψα» του για ευρωπαϊκή διάκριση με τον Θρύλο!
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 - 10:00

Γράφει ο Αντώνης Αντώνιου


Ο Ολυμπιακός έζησε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του το βράδυ της Πέμπτης (14/3) στην Τόπολα απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Δεν έκανε απλά ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League, αλλά έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει. Ο βασικός πρωταγωνιστής και ενορχηστρωτής αυτής της σπουδαίας της Συλλόγου είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Γιατί το λέμε αυτό, καθώς έκανε την κίνηση-ματ και τον έφερε στον πάγκο του Ολυμπιακού τον εν δυνάμει κυπελλούχο Ευρώπης, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τα υπόλοιπα όπως είδατε, είναι ιστορία.

Με το... καλησπέρα, ο Βάσκος προπονητής «κέρδισε» τους πάντες από την αρχή. Παίκτες, Διοίκηση και τον κόσμο της ομάδας

Ο Μεντιλίμπαρ έχει καταφέρει να γίνει κοινώς αποδεκτός των παικτών του και όλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν το 100% για να την ομάδα και για εκείνον. Αυτό φάνηκε και στη ιστορική ρεβάνς κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου η ομάδα προερχόταν από δύο βαριές ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπης και κατάφερε να τους επαναφέρει στον πραγματικό τους εαυτό και να γράψουν τελικά όπως αποδείχτηκε ιστορία.

Πρόκειται για έναν σπάνιο προπονητή, που μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο μπορεί να εξελιχθεί σε νέο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό και αυτό το έχει διακρίνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και τον ανανέωσε πρόωρα, μετά από τραγικό ματς για την ομάδα (σ.σ. Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4). Του έδωσε, λοιπόν, την απαραίτητη εμπιστοσύνη και στήριξη, τον έχρισε απόλυτο αφεντικό και σίγουρα δικαιώνεται με την επιλογή του.

Εκτός των άλλων, ο πολύπειρος τεχνικός μετά την ιστορική πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες του Conference League, κατάφερε να ενταχθεί μέσα στη «χρυσή επτάδα» των Ισπανών προπονητών που έχουν οδηγήσει τις ομάδες τους στους προημιτελικούς των ευρωπαϊκών κυπέλλων της περιόδου 2023-24.

Η ελίτ σύνθεση των τεχνικών που προέρχονται από την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου συμπληρώνεται από τους Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Λουίς Ενρίκε (Παρί Σεν Ζερμέν), Τσάμπι Αλόνσο (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Ουνάι Έμερι (Άστον Βίλα) και Μικέλ Αρτέτα (Άρσεναλ).

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί είναι που μεγαλουργούν στους πάγκους των ομάδων που συμμετέχουν στην 8άδα του των Champions League, του Europa League και του Conference League, αριθμός που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της γηραιάς ηπείρου, μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη του κύρους που κατέχουν οι Ισπανοί προπονητές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Το ιδανικότερο βέβαια για εκείνον είναι να πάρει το τρόπαιο του Conference League με τον Ολυμπιακό όπου είναι ο στόχος του και να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ προπονητών που κατέκτησε back to back ευρωπαϊκό τίτλο με διαφορετική ομάδα (Σεβίλλη, Ολυμπιακό) και σε διαφορετική διοργάνωση (Europa, Conference League).

Διαβάστε επίσης