Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τελικοί με ερυθρόλευκο χρώμα!

Τελικοί με ερυθρόλευκο χρώμα!
Σάββατο, 28 Μαΐου 2011 - 15:08

Οι «ερυθρόλευκοι», που έχουν παίξει σε τελικό του champions league και του κυπέλλου πρωταθλητριών.

Βασιλιάς ο Κριστιάν με την «Βασίλισσα»

Πέντε ποδοσφαιριστές που στο παρελθόν φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην τελική φάση του Champions League. Με αφορμή το αποψινό τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο «ΓΑΥΡΟΣ» θυμάται τους «ερυθρόλευκους» που έγραψαν ιστορία.

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Κριστιάν Καρεμπέ και Γιάγια Τουρέ έχουν ανέβει στο υψηλότερο βάθρο της Ευρώπης, ενώ Ζλάτκο Ζάχοβιτς και Σρέτσκο Κάτανετς έφτασαν στην… πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό. Τρία χρόνια πριν έρθει στον Θρύλο, ο Κριστιάν Καρεμπέ σήκωσε την κούπα αγωνιζόμενος με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 15 Απριλίου του 1998, ο Γάλλος άσσος βρέθηκε στο αρχικό σχήμα που παρέταξε ο Γιουπ Χάινκες κόντρα στην Γιουβέντους.

Ο Καρεμπέ αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όπου η «Βασίλισσα» επικράτησε 1-0 χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 67’ ο Μιγιάτοβιτς και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 32 χρόνια.

ΣΡΕΤΣΚΟ ΚΑΤΑΝΕΤΣ

Δεν τα κατάφερε να πάρει το βαρύτιμο Κύπελλο…

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς, έφτασε στον τελικό του Champions League με την Σαμπντόρια κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 1992 στο «Γουέμπλεϊ». Ωστόσο, ο Σλοβένος δεν κατάφερε να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη.. Ο 47χρονος, πλέον, προπονητής αγωνίστηκε τότε σε όλο το παιχνίδι βασικός και κόντρα σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της εποχής, όπως ήταν Κούμαν, ο Στοΐτσκοφ και ο νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο αγώνας τελείωσε με 0-0, αλλά η Σαμπντόρια λύγισε στην παράταση. Το νικητήριο γκολ πέτυχε στο 112’ ο Κούμαν με εκτέλεση φάουλ, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0. Έτσι ο Ολλανδός έδωσε στους «μπλαουγκράνα» το πρώτο Champions League στην ιστορία τους.

ΖΛΑΤΚΟ ΖΑΧΟΒΙΤΣ

Εφτασε στην πηγή, αλλά…

Το 2001 ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς έφτασε με τη Βαλένθια στον τελικό του Champions League αλλά δεν κατάφερε να το σηκώσει. Οι «νυχτερίδες» ηττήθηκαν στο Σαν Σίρο από τη Μπάγερν στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια, 5-4 πέναλτι). Αντικατέστησε στο 66’ τον Χουάν Σάντσεζ, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι δεν κατάφερε να νικήσει τον Καν.

ΡΕΦΙΚ ΣΑΜΠΑΝΑΤΖΟΒΙΤΣ

Το σήκωσε με τα αδέρφια

Εζησε την απόλυτη διασυλλογική διάκριση αγωνιζόμενος στην μεγαλύτερη ομάδα της Σερβίας, τον Ερυθρό Αστέρα. Τη χρονιά 1990-’91 ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς κατέκτησε με τα αδέρφια μας το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στη διαδικασία των πέναλτι την Μαρσέιγ.

Στις 29 Μαΐου στο στάδιο «Σαν Νίκολα» στο Μπάρι της Ιταλίας, ο Σαμπανάτζοβιτς βρέθηκε στο αρχικό σχήμα του Ερυθρού Αστέρα και μέχρι το τέλος του αγώνα, έκανε δύσκολη τη ζωή των αντίπαλων μέσων. Το τέλος της κανονικής διάρκειας, βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς σκορ (0-0), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράταση.

Ομως, ούτε εκεί άλλαξε κάτι και η διαδικασία των πέναλτι ήταν αναπόφευκτη. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 5-4 χάρη στις εύστοχες εκτελέσεις των Προσινέτσκι, Μπίνιτς, Μπελοντέντιτσι, Μιχαήλοβιτς και Πάντσεφ.

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ

Ο τρίτος «ερυθρόλευκος» που πανηγύρισε!

Ο Γιάγια Τουρέ, είναι ο τρίτος παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού και έχει κατακτήσει το Champions League. Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι σήκωσε το 2009 την κούπα στην Ρώμη φορώντας την φανέλα της Μπαρτσελόνα, με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 28χρονος Ιβοριανός μέσος είχε αγωνιστεί στην βασική εντεκάδα σε ολόκληρη την διάρκεια του τελικού.

Μάλιστα ο Τουρέ δεν αγωνίστηκε στην φυσική του θέση ως αμυντικό χαφ δηλαδή, αλλά έπαιξε ως σέντερ μπακ μαζί με τον Πικέ, αφού η ομάδα του είχε απουσίες. Η απόδοση του Γιάγια ικανοποίησε τον Πεπ Γκουαρντιόλα, καθώς οι Καταλανοί δεν απειλήθηκαν σχεδόν καθόλου από τον πολύ φορμαρισμένο εκείνη την περίοδο, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ήταν η αιχμή του δόρατος των «μπέμπηδων».

Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι, ήρθε στον Ολυμπιακό με προπονητή τον, Τροντ Σόλιντ, ο οποίος τον ανακάλυψε στην άγνωστη Μέταλουργκ Ντόνετσκ και τον έφερε στον Πειραιά ως μεγάλο ταλέντο το 2005. Ο Νορβηγός προπονητής τελικά δικαιώθηκε για αυτήν του την επιλογή, καθώς ο 28χρονος χαφ πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν με την φανέλα των «ερυθρόλευκων». Τώρα πια αποτελεί ένα από τα ποιοτικότερα χαφ στην Ευρώπη και ήταν ο άνθρωπος που έδωσε με δικό του γκολ στην Μάντσεστερ Σίτι, το φετινό κύπελλο Αγγλίας. Όνειρο του είναι να επιστρέψει κάποια μέρα στον Πειραιά και να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 28/5/2011

Διαβάστε επίσης

Άρνηση Ντοναντέλ

Άρνηση Ντοναντέλ

Ο ιταλικός Τύπος παρουσιάζει αρνητικό τον Μάρκο Ντοναντέλ στην προοπτική του Ολυμπιακού.

Προκρίσεις... λάτιν χρώματος

Προκρίσεις... λάτιν χρώματος

Ο Θρύλος επιστρέφει στο Champions League, όπου ανήκει και ο «ΓΑΥΡΟΣ» αναλύει σχετικά με το λάτιν… χρώμα των τελευταίων προκρίσεων.