Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Να πάρουμε το Ευρωπαϊκό»

«Να πάρουμε το Ευρωπαϊκό»
Σάββατο, 14 Μαΐου 2011 - 00:14

Η Σταυρούλα Αντωνάκου και η Μαρία Τσουρή μίλησαν στον «ΓΑΥΡΟ» της Παρασκευής, 13 Μαΐου και τον συντάκτη του, Λευτέρη Ελευθερίου, για το δέος που νιώθουν να παίζουν για τον Ολυμπιακό και για την ανάγκη να μείνει ίδια η πρωταθλήτρια Ελλάδος, στο πόλο Γυναικών, προκειμένου να κατακτήσει και το Champions Cup.

Το πλησιέστερο στον ορισμό του κλισέ «πάθος και ψυχή για τη νίκη» εμφανίστηκε την Τρίτη στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», κυριολεκτικά μες σε καπνούς και σε βρισιές. Για την ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, τη σκληρόπετση που σφυρηλατήθηκε από τις δυσκολίες μίας, ώρες ώρες, ανυπόφορης χρονιάς και που βγήκε στον… χλωριούχο αφρό δυνατή και εφαρμόζοντας τα μαθήματα ζωής που διδάχθηκε, δρόμος γυρισμού δεν υπάρχει. Το παράσημο στο μαγιό των πολιστριών του Χάρη Παυλίδη μοιάζει με ανεξίτηλο μελάνι, που δεν πρόκειται να βγει.

Η Σταυρούλα Αντωνάκου είναι εκείνη που, επί της ουσίας, μπορεί να διεκδικεί τον ρόλο της… δημιουργού του μελανιού: όχι μόνο για την ποιότητά της στο νερό στα κρίσιμα ματς, με τη λόμπα στα 2’56’’ του πρώτου τελικού με τη Βουλιαγμένη στον Λαιμό να είναι το καθοριστικό γκολ που άλλαξε τον ρου της σειράς, αλλά και για αυτόν τον (θαυμαστό για τη δύναμή του, σε αντιδιαστολή με την εικόνα του), κρίκο που κρατάει τους υπόλοιπους, για να μην απομακρυνθούν χοροπηδώντας ο ένας από τον άλλο. Η δική της ιστορία ποτέ δεν θα παιχθεί στο σινεμά, αν και με αυτήν την πολυμήχανη περιφερειακό- που προλάβαινε να κανονίζει εκδηλώσεις, να εκπροσωπεί την ομάδα σε συναντήσεις και να μιλάει με σιγουριά για την αξία του συνόλου- ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος.

Ε: Η σεζόν τελείωσε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν ήταν, όμως, εύκολο το ταξίδι μέχρι εδώ.
ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ: Όχι. Ηταν δύσκολη χρονιά, δύσκολη και απλώς τελείωσε πανέμορφα.

Ε: Αυτό το τέλος έχει ιαματικές ικανότητες; Μπορεί να κάνει τη χρονιά να είναι ξεχωριστή, παρά τα προβλήματα στο μέσο της σεζόν;
Α: Σίγουρα, αυτό που σου μένει αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι οι κόποι επιβραβεύτηκαν.

Ε: Τι μάθατε από αυτήν την χρονιά, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και εξωαγωνιστικά;
Α: Τα κορίτσια που είναι σε μικρότερη ηλικία έχουν ωριμάσει πολύ παραπάνω, έμαθαν- και μαζί και εμείς- πολλά πράγματα για το παιχνίδι και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ε: Και για τις πιο έμπειρες, όπως εσύ;
Α: Το σημαντικότερο μάθημα είναι ότι η θέληση, η υπομονή και η επιμονή αποδίδουν καρπούς. Η ζωή είναι δίκαιη. Πρέπει, απλώς, να περιμένεις και να μη σταματάς να προσπαθείς. Φέτος μετά από αδικίες που πέρασαν, είμαστε ένα άθλημα αδικημένο γενικώς, φτάσαμε στη δική μας δικαίωση.

Ε: Ήταν και η περυσινή σειρά που σας πείσμωσε;
Α: Επαιξε ρόλο και αυτό, όσον αφορά στο κίνητρό μας. Η Βουλιαγμένη κέρδισε επιβλητικά πέρυσι και δεν θέλαμε να αφήσουμε να γίνει το ίδιο και φέτος.

Ε: Τώρα, όμως, μετά από μία σειρά γεμάτη ένταση και πολύ ξύλο, πρέπει να συνυπάρξετε. Ήδη χθες μπήκατε στο ίδιο αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη, για να παίξετε στους προκριματικούς του World League (13-15 Μαΐου).
Α: Ηδη είμαστε μια χαρά με τα κορίτσια. Την Τετάρτη μίλησα με τη Λιόση στο τηλέφωνο, ενώ πολλά κορίτσια από τη Βουλιαγμένη μας έστειλαν συγχαρητήρια. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει μέσα στο νερό. Είμαστε μαζί πάνω από δέκα χρόνια, παίζουμε μαζί, παλεύουμε μαζί για την εθνική ομάδα και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα συνύπαρξης.

Ε: Ο Ολυμπιακός θα έχει ξανά την ευκαιρία να διεκδικήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών;
Α: Δεν ξέρω αν θα έχει ο Ολυμπιακός τόσο καλή ομάδα από εδώ και πέρα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το γυναικείο πόλο, γενικά και όχι μόνο στην ομάδα μου, βρίσκεται σε τόσο ψηλό επίπεδο, που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν.

Ε: Μετά τα επινίκια, η επόμενη σεζόν έχει αρχίσει ήδη να διαγράφεται. Πού σε βρίσκει, νοητικά;
Α: Η πρώτη μου επιθυμία είναι να παραμείνω και να παραμείνει ίδια η ομάδα, ώστε να κατακτήσουμε το Champions Cup. Αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για το τμήμα πόλο Γυναικών, θα φύγω και θα προσπαθήσω να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Του χρόνου έχει Ολυμπιακούς Αγώνες και στόχος μου είναι να κατακτήσω ένα μετάλλιο σε αυτούς. Βασική μου προτεραιότητα παραμένει ο Ολυμπιακός και έχει τον πρώτο λόγο.

Ε: Με τον οποίο έχεις δεθεί, πια, εσαεί. Και τον αγαπάς.
Α: Είναι τα συναισθήματα που μου προξενεί αυτός ο σύλλογος. Όταν παίζεις μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό, σαν αυτό που παίξαμε εμείς χθες, όταν ακούς λόγια αγάπης και επαίνους για την προσπάθειά σου, όταν πάμε στο εξωτερικό και όταν μας αναγνωρίζουν από την ομάδα, δεν είναι δυνατόν να μην την αγαπήσεις. Μου προκαλεί δέος το γεγονός ότι παίζω για τον Ολυμπιακό.

Ε: Τι δείχνουν τα σημάδια; Τι πρόθεση έχουν στον Ερασιτέχνη για την ομάδα;
Α: Από την προσωρινή διοίκηση υπάρχει η πρόθεση και υπήρχε η ευχαρίστηση για το δικό μας τμήμα πριν ακόμα πάρουμε το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα δείξει.

Ε: Έχουν δείξει ενδιαφέρον άλλες ομάδες;
Α: Έχω κάποιες προτάσεις τις οποίες δεν έχω συζητήσει.

Ε: Θα πήγαινες στη Βουλιαγμένη;
Α: Δεν θα πήγαινα εύκολα, δεν θεωρώ ότι η Βουλιαγμένη έχει ανάγκη την Αντωνάκου και δεν θεωρώ ότι η Αντωνάκου έχει ανάγκη τη Βουλιαγμένη. Να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι υπερβολικά αυτήν την ομάδα. Νομίζω ότι είναι ο πιο οργανωμένος σύλλογος της Ελλάδας στο γουότερ πόλο.

Ε: Είναι και η ομάδα, εδώ που τα λέμε, με την οποία έχει κόντρα ο Ολυμπιακός.
Α: Δεν υπάρχει, πάντως, προσωπική κόντρα. Υπάρχει κόντρα όσο φοράω το ερυθρόλευκο σκουφάκι και τίποτα παραπάνω. Τα δικά μου ιδεώδη ταιριάζουν με εκείνα του Ολυμπιακού, με το λιμάνι. Όχι με αυτά της Βουλιαγμένης. Ασφαλώς, όμως και δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα.

Ε: Ήταν φέτος η πιο μεστή χρονιά της καριέρας σου;
Α: Αγωνιστικά θεωρώ ότι σε κάποια παιχνίδια που έπρεπε να δώσω το «παρών», ανταποκρίθηκα. Για το καλό της ομάδας αναλώθηκα σε κάποια άλλα πράγματα, η ομάδα έπρεπε να έχει ισορροπίες, να έχει φωνή, αυτό το αναλάβαμε ο Χάρης και εγώ, να προστατεύεται.

Ε: Με την παραίτηση του Παυλίδη τι διημείφθη; Είχες πάει στη συνάντηση με τους διοικούντες, που τον έπεισαν να παραμείνει.
Α: Το είχα πει και στον Χάρη, δεν συμφώνησα με αυτήν την απόφαση, δεν κατάλαβα γιατί δεν το συζήτησε μαζί μας και θεώρησα ότι χωρίς τον Χάρη στον πάγκο δεν θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα.

Ε: Και τώρα εθνική ομάδα. Χωρίς να έχετε ξεκουραστεί καθόλου.
Α: Σίγουρα όλα τα κορίτσια είναι εξαντλημένα. Θα υπάρχει κούραση για όλες μας, μικρή απογοήτευση για τις παίκτριες της Βουλιαγμένης, ενθουσιασμός και κόπωση συγχρόνως για εμάς. Θα δώσουμε ό,τι δυνάμεις έχουμε για να βγάλουμε αυτά τα αδιάφορα πρώτα ματς και θα είμαστε έτοιμες για τη Σαγκάη και το Παγκόσμιο. Είναι δύσκολη σεζόν, αλλά και το 2009 ήταν δύσκολο και, τελικά, την κατάλληλη στιγμή ήμαστε έτοιμες για το Παγκόσμιο της Ρώμης.

«ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ»

Για τις διεθνείς ο χθεσινός προορισμός ήταν η Βαρκελώνη, αλλά η Μαρία Τσουρή προτίμησε την πατρίδα Χίο, αφού προτίμησε να μη φορέσει το σκουφάκι με το εθνόσημο τη φετινή χρονιά. Καλοκαίρι με τα όλα του θα κάνει η τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, που στους τελικούς της Α1 πόλο Γυναικών πήρε την… εκδίκησή της για τα σπασμένα δάκτυλά της, που δεν της επέτρεψαν να είναι η καλύτερη που μπορεί στο Final 4 του Champions Cup.

Η Τσουρή δεν… έχασε την μπάλα τη φετινή σεζόν, παρά το γεγονός ότι η Ανθή Μυλωνάκη αποχώρησε τον Απρίλιο και η ίδια έχασε αρκετές προπονήσεις για να συμμετάσχει στο «Dancing with the stars». Στους τρεις από τους τέσσερις τελικούς ήταν ο καταλύτης που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και ειδικά στα δύο πρώτα ματς η παρουσία της ήταν κομβική. Η έμφυτη άνεσή της προσέδωσε σιγουριά στις συμπαίκτριές της και αφού η άμυνα, με εκείνη ως πυλώνα, λειτουργούσε άψογα, οι «ερυθρόλευκες» πήραν το πλεονέκτημα και, εν τέλει, κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν και δεν έκανες όσες προπονήσεις μπορούσες, ήσουν πανέτοιμη στους τελικούς.
ΤΣΟΥΡΗ: Δεν έχει καμία σχέση για μένα το πόση προπόνηση κάνω, για να είμαι έτοιμη για τους τελικούς. Κάνω όση προπόνηση μπορώ κάθε φορά, όση μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου και από εκεί και πέρα είμαι έτοιμη.

Ε: Εχεις κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με ισάριθμες ομάδες (σ.σ. Βουλιαγμένη, Γλυφάδα). Σε ποια θέση βρίσκεται, στη συνείδηση και την καρδιά σου, το φετινό πρωτάθλημα;
Τ: Δεν το κατατάσσω στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση, έχει ξεχωριστή θέση, όμως, σε μένα.

Ε: Παίζοντας φέτος στον Ολυμπιακό και έχοντας διανύσει, πια, μία σεζόν, τι μπορείς να πεις με σιγουριά για την ομάδα σου;
Τ: Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη που έχω παίξει στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, ακόμα και αν το τμήμα μας πέρασε δύσκολες στιγμές. Θέλω πάρα πολύ να μείνω, αλλά πρέπει να πάρω κάποια χρήματα, να πληρωθώ, γιατί στην Αθήνα τα έξοδα που έχω είναι αυτά ενός νοικοκυριού και αλλιώς πρέπει να επιστρέψω στη Χίο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θέλω να παραμείνω.

Ε: Εχεις άλλες προτάσεις; Κάποιο σχέδιο για να συνεχίσεις σε άλλη ομάδα;
Τ: Δεν έχω κανένα πλάνο.

Ε: Το γλέντι σας στο Μικρολίμανο ήταν έξω καρδιά.
Τ: Πάντα έτσι γλεντάμε με τα κορίτσια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι σαν αδελφές μου.

Ε: Παρ’ όλα αυτά, σε αυτό παρέδωσες κυριολεκτικά μαθήματα χορού. Τους έδειχνες τα βήματα.
Τ: Πάντα έτσι γλεντάμε, ακόμα και χωρίς να φέρουμε επιτυχίες.

Ε: Πλέον βρίσκεσαι στη Χίο, ενώ η εθνική ομάδα βρίσκεται στη Βαρκελώνη. Θεωρείς ότι το καλοκαίρι θα σου λείψει;
Τ: Δεν θα μου λείψει καθόλου το πόλο γενικότερα, θέλω να φύγω από όλα αυτά για λίγο καιρό, διότι με έχουν φθείρει ψυχολογικά.

Ε: Το έχεις ξαναπεί, αλλά ο πειρασμός είναι μεγάλος. Είσαι γκαντέμω;
Τ: Ναι, κάθε χρόνο το ίδιο συμβαίνει. Το είχα πει στα κορίτσια από την αρχή. Τώρα που ήρθα θα φέρουμε επιτυχίες, αλλά αμφιβάλλω αν θα πληρωθούμε. Είναι τόσο άσχημο αυτό, να είσαι προσηλωμένη 100% σε αυτό που κάνεις και να μην πληρώνεσαι.

Ε: Τι θα σου μείνει από τη φετινή σεζόν;
Τ: Σίγουρα το πρωτάθλημα. Στο Champions Cup δεν παίξαμε καλά. Αν παίζαμε, θα παίρναμε την πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης

Ευχαριστήρια ανακοίνωση

Ευχαριστήρια ανακοίνωση

Το τμήμα δημόσιων σχέσεων και επικοινωνίας του Ολυμπιακού ευχαρίστησε τον χορηγό της ομάδας πόλο Γυναικών.

«Προϊόν θέλησης»

«Προϊόν θέλησης»

Η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ αποχαιρέτησε την Ελλάδα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τη συνέντευξη στον «ΓΑΥΡΟ».

Ξεκινούν οι... άχαστοι

Ξεκινούν οι... άχαστοι

Τα πλέι οφ της Α1 πόλο Ανδρών ξεκινούν την Κυριακή. Αν το... απρόβλεπτο δεν το παρακάνει, το νταμπλ θα βαφτεί κόκκινο.

«Ερυθρόλευκα» κέφια

«Ερυθρόλευκα» κέφια

Τα εννιά από τα 16 γκολ της εθνικής πόλο Ανδρών, στην άνετη επικράτηση επί της Γεωργίας (16-6) πέτυχαν πολίστες του Ολυμπιακού.