Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αδράξτε τη... μέρα

Αδράξτε τη... μέρα
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 - 04:00

Ωραίο σκορ το 4-3. Ο Γιώργος Μορφέσης θα έπαιρνε και το 3-2. Το 2-1 επίσης. Οποιοδήποτε σκορ του κάνει, αρκεί μπροστά να είναι η ομάδα του. Ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο, διότι οι Αυστραλές αποτελούν ένα σύνολο πολύ αθλητικό και με πυγμή, είναι πολίστριες με φυσικά προσόντα, αρέσκονται να παίζουν δυνατά- αλλά ποτέ βρώμικα- και επιδιώκουν την επαφή. Είναι μία ομάδα η οποία έχει τα αθλητικά γνωρίσματα της φυλής της- όπως ανέβαινε στο φιλέ ο Πατ Ράφτερ ή όπως σούταρε ο Σέιν Χιλ και η Λόρεϊν Τζάκσον, μαζί με τον φανατισμό του Τζον Κέιχιλ- και δεν ταιριάζει στην εθνική ομάδα και στο ματσάρισμα της Δευτέρας, στις 18:00, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης. Πέρυσι, στο ματς που έδινε την πρόκριση στους προημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η υπερβολικά σίγουρη ότι θα νικήσει Εθνική πόλο Ανδρών φώναξε «θάλαττα θάλαττα» και επέστρεψε νωρίς στο σπίτι- με πολίστες της να πληρώνουν από την τσέπη τους από τα εισιτήρια για να μην πάθουν… κατάθλιψη μέσα στο ολυμπιακό χωριό. Η Αυστραλία σε όλα τα σπορ δεν είναι ταιριαστό ματσάρισμα για την εθνική ομάδα. Το 1996 στην Ατλάντα η εθνική μπάσκετ, σε ένα ματς που πάντως έδωσε, αφού προτίμησε τη Λιθουανία από την Κροατία στον προημιτελικό, συνετρίβη 102-61. Οι Αυστραλοί προτίμησαν τον έντιμο δρόμο και δικαιώθηκαν: την ώρα που ο Σαμπόνις και ο Μαρτσουλιόνις έκαναν πλάκα στη γαλανόλευκη, νικώντας 99-66 σε ένα απόγευμα (Ελλάδος) εφιαλτικό από την αρχή ως το τέλος, οι Αυστραλοί νίκησαν 73-71 τους Κροάτες και ήταν εκείνοι που πέρασαν στα ημιτελικά του τουρνουά.

Βεβαίως, υπάρχει και η αντίθετη όψη (που μένει τελευταία όπως το ωραιότερο κομμάτι ενός φαγητού): οι Αυστραλοί έχουν χάσει 91-73 από την εθνική Εφήβων στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του ΟΑΚΑ, στις 22 Ιουλίου 1995. Έχουν χάσει 10-9 από την εθνική πόλο Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ένα ματς-ψυχοβγάλτης και μετά πήραν ισοπαλία από τη Γερμανία- την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, νίκησαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη, με σκορ 8-4, για να προκριθούν στα προημιτελικά και να παίξουν απέναντι στην Κροατία.

Και, κυρίως, έχουν χάσει τρία ματς που ούτως ή άλλως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών ενόψει της αναμέτρησης της Δευτέρας: το πρώτο και πιο σημαντικό στις 24 Αυγούστου 2004, ένα εκπληκτικό 2-6 στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που χάρισε το μόνο ολυμπιακό μετάλλιο που έχει ομαδικό σπορ στην εθνική ομάδα πόλο Γυναικών. Η πρώτη σκόρερ εκείνης της αναμέτρησης (και μόνη στο παιχνίδι με δύο γκολ) παίζει τη Δευτέρα: η Αντιγόνη Ρουμπέση είχε βάλει δύο γκολ, με τις τεράστιες Ευτυχία Καραγιάννη, Εύη Μωραϊτίδου, Βούλα Κοζομπόλη, Κατερίνα Οικονομοπούλου να πετυχαίνουν τα υπόλοιπα. Το δεύτερο είναι ένα «σκοτωμένο» ματς κατάταξης, στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ το 2005, με την Εθνική να νικάει 10-8 στις… 29 Ιουλίου, σε ματς για την πέμπτη θέση.

Το τρίτο, και λιγότερο σημαντικό από τον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά επίσης σπουδαίο και αξιομνημόνευτο, ήρθε στις 27 Ιουλίου του 2009 στο «Φόρο Ιτάλικο» της Ρώμης. Η Εθνική νίκησε με σκορ 4-3, χάρη στο «καρέ» της Αγγελικής Γερόλυμου και τη θαυμάσια εμφάνιση της Μαρίας Τσουρή, με τη λόμπα της, με 1’30’’ για τη λήξη να προσυπογράφει μία απίστευτη νίκη για μία ομάδα, τότε, ανανεωμένη.

Υπάρχει και ένα τρίτο, λίγο… οιωνικό: πώς να χάσει η εθνική Γυναικών στις 29 Ιουλίου; Πριν από δύο χρόνια αυτή ήταν η ημερομηνία που είχε νικήσει την Κίνα στη Σανγκάη, 9-8, και είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η σπουδαία Φιλιώ Μανωλιουδάκη, που είχε σκοράρει σε εκείνον τον τελικό, μιμήθηκε τη… Γερόλυμου με τις Ιταλίδες, βάζοντας τα τέσσερα τελευταία γκολ της εθνικής ομάδας και κρατώντας τη ζωντανή τόσο στο τέλος της κανονικής διάρκειας, με την ισοφάρισή της με 31’’ να απομένουν, όσο και στο τέλος του πρώτου τρίλεπτου της παράτασης, με 10’’ να απομένουν.

«Το σίγουρο είναι ότι έχει ανέβει η αυτοπεποίθησή μας μετά τη νίκη επί της Ιταλίας και στο παιχνίδι με την Αυστραλία θα είμαστε καλύτερες», τόνισε η Φιλιώ, η οποία ούτως ή άλλως έχει ανταγωνιστική φύση και για αυτό αποπνέει μία αισιοδοξία. Και όπως είπε και ένας προπονητής που σταυρώνει δάχτυλα στις δύσκολες στιγμές της Εθνικής, «είναι δύσκολο, αλλά θα τις περάσουμε, έστω και χωρίς αντηλιακό»!

Οι άλλοι προημιτελικοί επίσης… φυσάνε. Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει στις 16:30 τον Καναδά, η Ολλανδία την Ουγγαρία στις 21:15, η Ισπανία τις ΗΠΑ- στη ρεβάνς του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, στις 22:45.

Διαβάστε επίσης

Καλοκαιρινά στον Βόλο

Καλοκαιρινά στον Βόλο

Μία διοργάνωση που μπορεί να είναι αντίο για τη σπουδαία φουρνιά του ελληνικού πόλο Γυναικών.

Με δύο νεοσύλλεκτες

Με δύο νεοσύλλεκτες

Η Μαρία Σώρα και η Μίλβα Καλογεράκου θα λάβουν μέρος στο Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας τους.

Βίντεο από το Φάληρο

Βίντεο από το Φάληρο

Οι παρεμβάσεις των γονιών είναι καταστροφικές για το ελληνικό πόλο. Αποδείχθηκε και στο Φάληρο.