Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η εποχή του Βέσκο

Η εποχή του Βέσκο
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 - 00:55

Ο Μπλάι Μάλιαρακ ήταν εκεί στις 11 Δεκεμβρίου του 2011 όταν έγινε το κακό. Στην πραγματικότητα, το δημιούργησε. Ο Καταλανός δεξιός περιφερειακός του Ολυμπιακού έκανε ένα λαμπρό ματς στον τελικό του Κυπέλλου Κροατίας απέναντι στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, φορώντας το σκουφάκι της ΧΑΒΚ Μλάντοστ. Ο Γιόζιπ Πάβιτς έπιανε σχεδόν τα πάντα, ο Βάνια Ουντόβιτσιτς και ο Κόσμιν Ράντου έκαναν επίσης μεγάλο ματς, η ομάδα από το Ζάγκρεμπ συνέτριψε τη Γιουγκ με σκορ 15-7!

Ήταν ένα σκορ που ο οργανισμός από το Ντουμπρόβνικ δεν μπορούσε να το αντέξει. Έτσι έγινε το… χατίρι του Ράτκο Ρούντιτς: η απόλυση του Έλβις Φάτοβιτς έδωσε στον πολυμήχανο Ράτκο, που βρίσκεται στη Βραζιλία για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια της καριέρας του (αν και με αυτόν τον διάβολο του πόλο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος), τον έναν από τους δύο βοηθούς του στο τιμόνι της εθνικής Κροατίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μαζί με τον Βιάτσεσλαβ Κόμπεστσακ.

Στο Ντουμπρόβνικ δεν είχαν καμία ένσταση για τον αντικαταστάτη του: απευθύνθηκαν στον μόνο άνθρωπο που σε στιγμές ενθουσιασμού, ου μην και παραληρήματος, των κατοίκων του Ντουμπρόβνικ, είναι σχεδόν ισοϋψής με τη Γιουγκ: τον Βέσελιν Τζούχο. Τον θρυλικό Βέσκο, παίκτη της Γιουγκ όταν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1983, προπονητή της όταν πήρε το Champions League το 2001.

Ο Τζούχο απολύθηκε, όπως ήταν λογικό να γίνει, μετά την ήττα της Γιουγκ από την Μπαρτσελονέτα στην πισίνα Γκρουζ για την 7η αγωνιστική του Champions League (ένα αποτέλεσμα που ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κάνει βολικό για τον ίδιο, με τις τρεις διαδοχικές νίκες του). Στο Ντουμπρόβνικ υπάρχει μόνο η Γιουγκ και καμία άλλη ομάδα. Ο Τζούχο πήρε υπερβολική πίστωση χρόνου και ο Λούκσα Γιακούποβιτς ενδεχομένως να μην ήθελε να τον διώξει ούτε καν μετά την ήττα από την ομάδα της Καταλονίας, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να αδειάσεις το ρόστερ. Η Γιουγκ φαινόταν από το ζέσταμα των παικτών της, τον τρόπο που έκαναν ζντο, την προσήλωση στα τάιμ άουτ, ότι δεν βρισκόταν σε καλό δρόμο.

Από τον Δεκέμβρη του 2011 και έπειτα, η ζυγαριά δείχνει μάλλον αρνητικό πρόσημο για τον Βέσκο. Βεβαίως, η Γιουγκ έκλεισε τα στόματα της Πριμόριε Ριέκα τον Μάη, όταν δηλαδή και κατάφερε, το 2012 και το 2013, να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κατά τα άλλα, ωστόσο, δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της.

Στα προημιτελικά του Champions League το 2012 αποκλείστηκε από τη Βάσας Βουδαπέστης, στην οποία έπαιζε ο Μίχο Μπόσκοβιτς. Μάλιστα, αυτό έγινε με μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν καταγραφεί στα Κύπελλα Ευρώπης τους σύγχρονους καιρούς: η Γιουγκ πήγε στη Βουδαπέστη με προβάδισμα 4 γκολ, 12-8, για να… καταστραφεί, αφού έχασε με σκορ 16-9. Το ίδιο καλοκαίρι ο Μπόσκοβιτς επέστρεψε και με τις Προ Ρέκο και Πριμόριε Ριέκα να δηλώνουν απούσες από το Champions League, η Γιουγκ ήταν το ακλόνητο φαβορί, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και η Προ Ρέκο την προηγούμενη πενταετία. Έχασε στον τελικό του Κυπέλλου από την Πριμόριε Ριέκα, έχασε δύο φορές στην Αδριατική Λίγκα από την Πριμόριε Ριέκα, έχασε στον τελικό του Champions League από τον Ερυθρό Αστέρα, σε ένα ματς που κρίθηκε ενδεχομένως στην τακτική και τα αντανακλαστικά της Crvena Zvezda, η οποία αντέδρασε κατευθείαν μετά την ισοφάριση του σκορ από τον Μίχο Μπόσκοβιτς, για να πετύχει ο Μάρκο Αβράμοβιτς το νικητήριο γκολ. Ωστόσο οι «βυσσινί» δεν έπαιξαν στο όριο μόνο σε αυτό το παιχνίδι: η Μλάντοστ τους είχε βγάλει το λάδι στον ημιτελικό του Κυπέλλου, η Παρτιζάν τους «έσκασε» στον ημιτελικό του Final 4 του Champions League στο Βελιγράδι.

Το καλοκαίρι η Γιουγκ υπέστη αφαίμαξη: έφυγαν ο Αλεξάνταρ Ίβοβιτς και ο Μάρο Γιόκοβιτς για την Προ Ρέκο, έφυγε και ο Τόνι Αζεβέντο, η ομάδα δεν αντικατέστησε τους παίκτες με ισάξιους (ήταν, άλλωστε, ακατόρθωτο) και η Γιουγκ έκανε νέα προσπάθεια με νέα παιδιά: οι ήττες από την Πριμόριε, που απέκτησε τον Κόσμιν Ράντου για τη θέση του φουνταριστού, ήταν φυσιολογικές. Αλλά το 6-13 στην πισίνα «Γκρουζ» για την Αδριατική Λίγκα στις 27 Φεβρουαρίου, με την ομάδα της Ριέκας να παίζει χωρίς τον Σούκνο, ήταν η αρχή του τέλους για τον Τζούχο. Ο πρόεδρος Λούκσα Γιακούποβιτς ζήτησε συγγνώμη από τους φίλους της ομάδας και τους εγγυήθηκε ότι η Γιουγκ θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Αλλά στις 8 Μαρτίου ήρθε η ήττα από τη Μλάντοστ για τη 18η αγωνιστική της Αδριατικής Λίγκας και μία εβδομάδα μετά αυτό το αποτέλεσμα, με την Μπαρτσελονέτα, που στην ουσία συμπύκνωσε ένα χρονικό διάστημα υπομονής, το οποίο ήταν τόσο μεγάλο μάλλον επειδή επρόκειτο για τον Τζούχο. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι διότι από το τιμόνι της Γιουγκ έχει… φύγει και άλλες φορές. Στο Ντουμπρόβνικ θα συνεχίσουν να τον λατρεύουν.

Ο αντικαταστάτης του είναι ο Μίχο Μπόμπιτς, ο οποίος (η πλάκα είναι ότι) ήταν βοηθός προπονητής του Έλβις Φάτοβιτς όταν ο τελευταίος ήταν στη Γιουγκ. Η ομάδα του Ντουμπρόβνικ είναι στο κόλπο της πρόκρισης στο Champions League: έχει 10 βαθμούς, ελπίζει να πετύχει την Πριμόριε στην πισίνα Γκρουζ έχοντας «κλείσει» ουσιαστικά εισιτήριο με τον απευθείας ημιτελικό του Final 6- ό,τι δηλαδή κερδίζουν οι πρώτες των ομίλων- στις 26 Μαρτίου παίζει με την Έγκερ στην Ουγγαρία και στις 9 Μαΐου παίζει με τον Ολυμπιακό στο «Πέτρος Καπαγέρωφ».

Διαβάστε επίσης

«Διαφορετική ομάδα»

«Διαφορετική ομάδα»

Ο Θοδωρής Βλάχος παραδέχθηκε ότι στα τελευταία παιχνίδια του Champions League η ομάδα του παίζει όμορφα.

Ο Ίβοβιτς και ο παραπάνω

Ο Ίβοβιτς και ο παραπάνω

Στον Ολυμπιακό θα εξετάσουν ενδελεχώς τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας μεταξύ της Προ Ρέκο και της Μπρέσια, αλλά όχι ακόμα.

Η ευλογία του μπάι

Η ευλογία του μπάι

Η Μπαρτσελονέτα πέρασε από το Ντουμπρόβνικ επειδή δεν είχε πίεση για το αποτέλεσμα επί της Γιουγκ.