Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ΚΕΔ «βυθίζεται» στα λάθη

Η ΚΕΔ «βυθίζεται» στα λάθη
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013 - 01:00

Η απαράδεκτη πολιτική της 100% τελειωμένης ΚΕΔ με τα συνεχόμενα… φάουλ στους ορισμούς συνεχίζεται. Τόσο το χειρότερο για τον αναπληρωτή πρόεδρο Θανάση Μπριάκο που έχει τη γενική επίβλεψη και για τον υπεύθυνο ορισμών της Λίγκας (και του Κυπέλλου) Γιώργο Δούρο, οι οποίοι αν συνεχίσουν έτσι φαίνεται ότι θα αντικατασταθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Ας μας εξηγήσει η ΚΕΔ γιατί πήγε… περίπατο το 50-50. Τη στιγμή που έχουν γίνει σωρηδόν λάθη -ανθρώπινα, ελπίζουμε- υπέρ του Παναθηναϊκού σε όλα τα τελευταία παιχνίδια, έχουμε το φαινόμενο σε κάποια ματς να εμφανίζονται λάθη, -επίσης ανθρώπινα, ελπίζουμε- σε βάρος του Ολυμπιακού.

Ιδού τα τελευταία παραδείγματα:

Μετά τον Λιαχούδη (Μακεδονίας), ο οποίος είχε δυο μήνες να σφυρίξει, άρα μπήκε από το… πουθενά στο ΠΑΟ - ΟΦΗ 3-1, όπου δεν απέβαλε τον Μαρίνο ούτε έδωσε το φάουλ στον Περογαμβράκη στο 17ο λεπτό όταν οι δυο ομάδες ήταν στο 0-0, επίσης από το… πουθενά ήρθε, δεδομένου ότι είναι υποψήφιος ανόδου και δεν έπρεπε να μπει στον Ολυμπιακό, και ο ορισμός του Τοπούζη (Θράκης) στο ματς Κυπέλλου ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-1 για να εκθέσει περισσότερο τον Δούρο.

Ορισμός σημαίνει ευθύνη, κάτι που ο Κορίνθιος φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί από τη στιγμή που στους «Ζωσιμάδες» έστειλε έναν διαιτητή ο οποίος έχει μεν καλά στοιχεία, όμως αποδείχθηκε ανέτοιμος για ένα τέτοιο ματς. Αποτέλεσμα ήταν ο Τοπούζης να αδικήσει τον Ολυμπιακό αφού δεν έδωσε το πέναλτι-μαρς του Λίλα στον Μανιάτη στο 24ο λεπτό.

Ο Τοπούζης δεν έπρεπε να μπει στα Γιάννενα και για έναν ακόμη λόγο. Οι κακές καιρικές συνθήκες ήταν γνωστές από πριν, άρα ήταν γνωστό και σε τι κατάσταση θα ήταν ο αγωνιστικός χώρος. Οσοι ξέρουν από ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι αν οι παίκτες παίζουν σε βούρκο είναι πιο δυναμικοί απέναντι στον αντίπαλό τους. Αρα χρειαζόταν ένας πιο έμπειρος διαιτητής.

Ενας ακόμη λόγος για την αδικαιολόγητη επιλογή του Τοπούζη, αφού παρά τα παράπονα των Γιαννιωτών έκανε το μεγάλο λάθος σε βάρος των «ερυθρολεύκων». Χώρια που γενικά με τη διαιτησία φάνηκε ότι μπορεί να χειριστεί ένα ματς σε περίπτωση που αυτό στραβώσει.

«Βυθίζεται» ή όχι η ΚΕΔ στα λάθη της;

ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΒΟΗΘΟΣ

Υπόλογος για τον μη καταλογισμό του πέναλτι στον Μανιάτη είναι και ο βοηθός Θανασακούδης. Από τον Χατζή (Τρικάλων) τιμωρείται τόσο αυτός όσο και ο Τοπούζης.

Ευνόησε ΠΑΟ, αδίκησε Θρύλο

Ο Δούρος εκτέθηκε και για την επιλογή του Θανασακούδη (Μακεδονίας) ως βοηθού του Τοπούζη στο Γιάννινα - Ολυμπιακός. Το πέναλτι στον Μανιάτη έγινε μπροστά στα μάτια και του βοηθού Θανάση Θανασακούδη (Μακεδονίας). Ο εν λόγω βοηθός ήταν και στο ΟΑΚΑ, όπου δεν είδε ότι ο Ζέκα ήταν οφσάιντ στη σέντρα του Σεϊταρίδη, με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει στον Τοτσέ, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο γκολ των «πρασίνων». Και για να το καταλάβουν όλοι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ο Θανασακούδης, που παρά το λάθος υπέρ του ΠΑΟ στο ματς πρωταθλήματος κρίθηκε φορμαρισμένος με αποτέλεσμα να οριστεί και στα Γιάννενα, πρώτα ευνόησε τους «πράσινους» και μετά αδίκησε τον Ολυμπιακό.

Αλλωστε ο παρατηρητής του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-1 Ηλίας Χατζής (Καρδίτσας) ζήτησε εξηγήσεις τόσο από τον Τοπούζη για τον μη καταλογισμό του πέναλτι όσο και από τον Θανασακούδη.

Επιβράβευση αντί για τιμωρία

Αδικαιολόγητη και η επιλογή του Θανασακούδη, που όπως κι ο Τοπούζης δεν είδε το πέναλτι στον Μανιάτη. Αλλωστε στον πίνακα της Λίγκας υπάρχουν τόσοι βοηθοί και δεν υπήρχε λόγος να οριστεί στους «Ζωσιμάδες», αφού μάλιστα είχε μπει το περασμένο Σάββατο. Ομως με την επιλογή του ο Δούρος έστειλε το μήνυμα ότι σωστά αποφάσισε στο δεύτερο γκολ των «πρασίνων», αν και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ζέκα είναι οφσάιντ. Ο Κορίνθιος επιβράβευσε αντί -κατά την άποψή μας- να τιμωρήσει τον Θανασακούδη.


«Ούτε βίντεο χρειάζεται»

Τα… έψαλε ο παρατηρητής διαιτησίας του ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-1 Ηλίας Χατζής (Τρικάλων), τόσο στον διαιτητή Τοπούζη όσο και στον βοηθό Θανασακούδη (Μακεδονίας) για τον μη καταλογισμό του αδιαμφισβήτητου πέναλτι στον Μανιάτη. «Ούτε στο βίντεο χρειάζεται να το δω ούτε αλλού», φέρεται να είπε στα αποδυτήρια στον Θρακιώτη ρέφερι, προσθέτοντας ότι «έχεις προσόντα, αλλά θέλεις ακόμα δουλειά». Ο Θανασακούδης ήταν και παλαιότερα στους πίνακες, υπήρξε και διεθνής, αλλά έχασε το σήμα της FIFA επειδή κόπηκε στα αγωνιστικά τεστ.

Λιαχούδης και Τοπούζης

Κάτι δεν πάει καλά με την 100% τελειωμένη ΚΕΔ. Τόσο με την επιλογή του Λιαχούδη στο ΠΑΟ - ΟΦΗ 3-1 όσο και του Τοπούζη στο Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-1 αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να… διαβάσει τα παιχνίδια. Δεν είναι δυνατόν να στέλνει άπειρους διαιτητές σε παιχνίδια που από την αρχή φαίνονται δύσκολα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Κοινός παρανομαστής και των δυο ορισμών είναι η αστοχία τους, αφού ο Δούρος πριν πάρει το ρίσκο έπρεπε να σκεφτεί καλύτερα.

Εληξε το ματς στο 65ο λεπτό

Σύμφωνα με τα σάιτ atpreveza.gr και presports.webnode.gr, ο ρέφερι της Football League και υποψήφιος για άνοδο Νίκος Ρούσσος-Μπεκερτζής στις 23 Φεβρουαρίου σφύριξε το ματς τοπικού πρωταθλήματος Δόξα Ωρωπού - Αρης Πρέβεζας 5-4 και σφύριξε τη λήξη του ματς στο 65’! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παρατηρητής Γιώργος Σαράφογλου έγραψε στην έκθεσή του ότι το έληξε στο 70’ και ο ρέφερι φέρεται να αναφέρει στο φύλλο αγώνα ότι το έληξε στο 91’. Η επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣ Πρέβεζας ερευνά το θέμα.

Πάλι καλά που πρόλαβαν

Ανήμερα του αγώνα, συγκεκριμένα χθες το πρωί, ενημερώθηκαν ο διαιτητής Γιάννης Κάμπαξης (Εύβοιας), οι βοηθοί, όσο και ο τέταρτος Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) ότι ορίστηκαν στον χθεσινό αγώνα για το NextGen Series Ολυμπιακός - Αντερλεχτ. Πάλι καλά που πρόλαβαν να πάνε και στο γήπεδο μετά την… παγκόσμια πρωτοτυπία της ΚΕΔ.

Θεατές στο Γουδί

Από τη μια έχουμε τις άστοχες επιλογές των Τοπούζη, Λιαχούδη και από την άλλη τα σερί λάθη υπέρ του Παναθηναϊκού, χάσει, νικήσει ή φέρει ισοπαλία. Παρ’ όλα αυτά, δεν επεμβαίνει κανείς από το Γουδί, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΕΠΟ που έχει υπό την ευθύνη της τη διαιτησία αλλά και τα γραφεία της ΚΕΔ, που έχει αρμόδιους (Καραμελίδης, Μπριάκος) να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Δούρο.

- Μόνο καλά λόγια άκουσε ο Παπαπέτρου (φωτ.) για τη διαιτησία του στο ματς Κυπέλλου Βέροια - Πανθρακικός 0-1. «Δεν έχω να σας πω τίποτα. Και οι τέσσερις ήσασταν άριστοι. Χάνω και σας δίνω συγχαρητήρια. Αυτό σημαίνει πολλά», είπε ο πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης, στη διαιτητική τετράδα (βοηθοί Τουμπακάρης, Καραϊσαρίδης, 4ος ο Κιοτζένης). «Είσαι καλύτερος από πέρυσι», επισήμανε ο παρατηρητής του Μαυρόπουλος (Μακεδονίας).

- Εβαλε τα γυαλιά στην ΚΕΔ ο Γιώργος Κομίνης (φωτ.). Αν και τον είχαν ξεχάσει στους ορισμούς, χωρίς να έχει τιμωρηθεί, και είχε να σφυρίξει από τις 12 Ιανουαρίου (ΑΕΚ - Ξάνθη 1-0), τα πήγε πολύ καλά στο προχθεσινό ματς Κυπέλλου Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης 1-2. Απόδειξη, ότι μετά τη λήξη του ματς του έδωσαν συγχαρητήρια τόσο ο Αγγελος Αναστασιάδης όσο και ο Σάκης Τσιώλης.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 01/03/2013)

Διαβάστε επίσης

Έδωσε αφορμές σε όλα!

Έδωσε αφορμές σε όλα!

Εξι ματς του Ολυμπιακού σφύριξε μέχρι τώρα ο Ανδρέας Παππάς (Αθηνών) -ο οποίος θα διαιτητεύσει και το εκτός έδρας ματς του Θρύλου στην Ξάνθη.