Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έχασε την... μπάλα ο Περικλής

Έχασε την... μπάλα ο Περικλής
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 - 12:13

Ο τίτλος «ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ» στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Διαιτητών Πειραιά αρκεί να περιγράψει την πραγματικότητα για τον τηλεκριτικό διαιτησίας Περικλή Βασιλάκη. Εδώ και χρόνια έχει παραιτηθεί από τα αρμόδια όργανα και χρησιμοποιεί τον τίτλο «καθηγητής διαιτησίας», ο οποίος έχει… ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πλέον δεν υπάρχει. Οι κανονισμοί διαιτησίας αλλάζουν συνεχώς, όμως δεν έχει παραστεί σε κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης, ίσως επειδή τα ξέρει όλα από πριν ή μιλάει απευθείας με την UEFA, ή επειδή τους κάνει… λάστιχο, ανάλογα με τον αέρα που φυσά στο κανάλι του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Μπορεί και να θεωρεί ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν, αφού έχει τη δυνατότητα να βγάζει και δικούς του.

Αν και ο Περικλής Βασιλάκης, πρώην σύμβουλος του υφυπουργού Πολιτισμού και δις αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, τυγχάνει πρώην διεθνής διαιτητής, θα έπρεπε να πάει σε ένα από τα σεμινάρια που διοργανώνει η ΕΠΟ για τους ρέφερι, ώστε ν’ ακούσει από κοντά τη γνώμη τους γι’ αυτόν και τις απόψεις τους για την κριτική που τους ασκεί μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, σε κάποιο από αυτά, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2011 στο Λιτόχωρο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να βγάλουν και ανακοίνωση εναντίον του.

Το πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό της διαιτητικής καριέρας του Περικλή Βασιλάκη είναι μια αφίσα που λέγεται ότι είχε κρεμάσει για την αφεντιά του ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός, πριν από παιχνίδι της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό. Από… μικρός αγαπούσε το πράσινο χρώμα.

Από τον ΣΚΑΪ ο Περικλής Βασιλάκης παραδίδει μαθήματα για το πώς οι κανονισμοί γίνονται λάστιχο. Ανακάλυψε ότι κακώς ο Σπάθας απέβαλε τον Σανκαρέ, ίσως επειδή δεν έβγαλε πιστόλι για να πυροβολήσει τον Αμπντούν στο ματς της Τρίπολης. Παρέβλεψε τη… λεπτομέρεια ότι ο Αμπντούν είχε κερδίσει στο σπριντ τον αντίπαλό του και δεν είχε λόγο να πέσει αφού προλάβαινε την μπάλα, άρα θα την έστελνε μέσα στην περιοχή του Αστέρα. Ετσι, το βράδυ της Κυριακής δημιούργησε και κλίμα ότι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε, κάνοντας «γαργάρα» το πέναλτι στον Μήτρογλου αλλά και το χαστούκι του Πιπίνη στον Μανωλά.

ΤΟ… ΣΟΥΞΕ ΤΟΥ ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΟΥ

Ο τηλεκριτικός του ΣΚΑΪ Περικλής Βασιλάκης επαναλαμβάνει συχνά τη φράση «η αμφιβολία υπέρ του επιτιθέμενου», άσχετα αν δεν υπάρχει πουθενά τέτοιος κανονισμός διαιτησίας.

«Κάνει κακό στους νέους»

Αυτά που κάνει ο Περικλής Βασιλάκης δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη. Μάλιστα σε παλαιότερες δηλώσεις του μίλησε και για την περίφημη αφίσα του Βουλινού: «Το μόνο που έχω να του υπενθυμίσω είναι ένα ματς που διαιτήτευε στη Θεσσαλονίκη του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό, όπου δεν έδωσε τρία πέναλτι εις βάρος του Παναθηναϊκού, και ο Βουλινός, τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, είχε βάλει τη φωτογραφία του στα αποδυτήρια της Τούμπας για δύο χρόνια και από κάτω είχε μια... ωραία λεζάντα. Δεν θα σας πω ακριβώς τι έγραφε. Ας ψάξετε να τα μάθετε. Ας αφήσει ο κ. Βασιλάκης όλα τα άλλα. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην ασχολείται με τη διαιτησία, γιατί κάνει κακό και στους νέους διαιτητές. Ούτε γενικός αρχηγός του ΠΑΟ να ήταν και να έλεγε αυτά τα πράγματα».

«Αυτοδίδακτος ο Βασιλάκης»

Σούπερ… άδειασμα στον Περικλή Βασιλάκη κάνει ο Σύνδεσμος Διαιτητών Πειραιά σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ! Γνωστοποιούμε σε όσους ασχολούνται με τα ποδοσφαιρικά γεγονότα της χώρας μας ότι ο διαγραμμένος από τα μητρώα της διαιτησίας εδώ και μια δεκαετία κ. Βασιλάκης είναι αυτοδίδακτος, αφού δεν έχει παρακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα κανένα από τα επίσημα σεμινάρια της ΚΕΔ/ΕΠΟ, τα όποια είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις οδηγίες της UEFA», αναφέρει αρχικά στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του γνωστού τηλεκριτικού.

«Ερμηνεύει κατά το δοκούν»

Η επίθεση του ΣΔΠ Πειραιά στον Περικλή Βασιλάκη έχει και συνέχεια, καθώς στην ανακοίνωσή του αναφέρονται και τα εξής: «Ο κ. Βασιλάκης πρέπει να καταλάβει ότι για να σχολιάζει φάσεις με στόφα καθηγητού θα πρέπει να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις εξελίξεις της διαιτησίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και όχι να γεννά δικούς του κανονισμούς και να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν, καλυπτόμενος πίσω από την ταμπέλα του πρώην διαιτητή ΦΙΦΑ, ιδιότητα που είχε πριν από 25 χρόνια».

Η… πολιτική με τον Θάνο

Από τους πιο ευνοημένους διαιτητές της ΚΕΔ είναι ο Δημήτρης Θάνος (ΕΠΣ Γρεβενών), ο οποίος στο ματς Κέρκυρα - ΑΕΚ 0-1 απέβαλε άδικα τον Κορδέρο που δεν παίζει εναντίον του ΠΑΟΚ, ενώ τα δυο από τα τρία πρώτα του φετινά παιχνίδια ήταν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα θα τον ξαναβάλουν. Είναι στην τρίτη του χρονιά στη Λίγκα, αλλά τον βάζουν μόνο σε ματς που θα μπορούσαν να σφυρίξουν και υποψήφιοι ανόδου. Βλέπετε, άλλοι είναι για παιχνίδια που η… σφυρίχτρα καίει.

Ηταν η τρίτη γκάφα του

Φυσικά ο Θάνος δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για την γκάφα της Κέρκυρας και για να επιβεβαιώσετε την είδηση ρωτήστε και τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Θανάση Μπριάκο, που είναι συντοπίτης του. Οπως δεν τιμωρήθηκε για το ότι σφύριξε το ματς Βέροια - ΠΑΟ 3-0 χωρίς να κρατήσει καθυστερήσεις, γελοιοποιώντας το ποδόσφαιρο, επειδή στο γήπεδο είχαν εισβάλει οπαδοί του ΠΑΟ. Οπως δεν τιμωρήθηκε για το ότι δεν είδε το αντιαθλητικό χτύπημα του Σαλαμαστράκη στον Μήτρογλου στο ματς Κυπέλλου Ολυμπιακός - Παναχαϊκή.

Ασχολείται με την ΕΠΣ

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γνωστός τηλεκριτικός Περικλής Βασιλάκης αγαπά τόσο πολύ τον τόπο του που θέλει να προωθήσει δικό του υποψήφιο για τις εκλογές της ΕΠΣ Πρέβεζας. Αν ισχύουν όλα αυτά, δείχνουν ότι θα είναι «πράσινου» χρώματος. Η αρχική του λύση πάντως δεν… τραβάει και κινδυνεύει να εκτεθεί.

Θα μάθει στους πενήντα

Λύθηκε το μυστήριο γιατί ο Δελφάκης ορίζεται συνεχώς ως τέταρτος. Παρότι έχει μπει καμιά δεκαριά φορές σε αυτό τον ρόλο, στο Πλατανιάς - Αρης 2-0 φάνηκε ότι χρειάζεται ακόμη καμιά πενηνταριά ορισμούς για να μάθει. Στην αποβολή του Γιαννιώτα δεν φτάνει που όλος ο πάγκος είχε μπει μέσα, ο Δελφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε όταν ο Γιαννιώτας τραβούσε το μπουφάν του.

**Η γρήγορη επιστροφή του τραγικού Τάσου Κάκου (φωτ.), ο οποίος στο ΠΑΟ - Ξάνθη 0-1 δεν έδωσε πέναλτι μαρς στους Θρακιώτες, δεν εξέθεσε μόνο την ΚΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για τον παρατηρητή Μανώλη Γιανναδάκη (Λασιθίου), ο οποίος δεν τον παρέπεμψε για τις τέσσερις λάθος αποβολές στο Αρης - ΑΕΚ 1-1. Δηλαδή στο μέλλον ο Γιανναδάκης θα έχει το θάρρος να παραπέμψει διαιτητή; Θα γελάσουμε!

**Ο Κουκουλάκης (φωτ.) ορίστηκε από την UEFA να διευθύνει τον αγώνα Ιντερ - Κλουζ (14/2) για τη φάση των «32» του Europa League. Βοηθοί του θα είναι οι Σαραϊδάρης, Ευθυμιάδης και 4ος ο Μπαλτάς και επιπρόσθετοι οι Τριτσώνης, Κάκος. Επιπλέον, η ΕΠΟ ενημερώθηκε ότι τον Μάρτιο οι Κάκος, Τριτσώνης θα οριστούν σε παιχνίδια εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 13/02/2013)

Διαβάστε επίσης

Έδωσε αφορμές σε όλα!

Έδωσε αφορμές σε όλα!

Εξι ματς του Ολυμπιακού σφύριξε μέχρι τώρα ο Ανδρέας Παππάς (Αθηνών) -ο οποίος θα διαιτητεύσει και το εκτός έδρας ματς του Θρύλου στην Ξάνθη.