Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σουηδική σχολή τίτλων!

Σουηδική σχολή τίτλων!
Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011 - 00:27

Ο «δάσκαλος» έβαλε τέλος στα πέτρινα χρόνια του Θρύλου, οδηγώντας στην κατάκτηση του νταμπλ την περίοδο 2008-2009. Ο «μαθητής»-διάδοχος κράτησε πέρσι το πρωτάθλημα στο Λιμάνι ενώ φέτος… ξεπέρασε τον μέντορά του και πανηγύρισε τρεις κούπες.

Ο Άντερς Κρίστιανσον και ο Γιάννης Καλμαζίδης, που παραχώρησαν συνέντευξη στον «ΓΑΥΡΟ», είναι συνυφασμένοι με τους έξι τίτλους της νέας «ερυθρόλευκης» δυναστείας, όπως είναι συνυφασμένη και η πορεία τους στον χώρο του βόλεϊ τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια.

Η σχέση δασκάλου-μαθητή ξεκίνησε στην παγωμένη Στοκχόλμη, όταν ο Σουηδός ήταν υπεύθυνος για τη Σολεντούνα, όπου ο «Σουηδός» έκανε τα πρώτα του βήματά του από το μίνι βόλεϊ. Συνεχίστηκε στην Εθνική ομάδα της σκανδιναβικής χώρας, με τη μορφή προπονητή-παίκτη και μεταλλάχθηκε όταν ο Καλμαζίδης αποφάσισε να «κρεμάσει τα παπούτσια του».

Πρώτα στον Ηρακλή και μετά στον Ολυμπιακό έδειξαν ότι αποτελούν ένα δίδυμο για εγγυημένους τίτλους ενώ ο νυν τεχνικός των «ερυθρολεύκων» αποδείχθηκε υπερεπιτυχημένος και σε… σόλο καριέρα. Οι δρόμοι τους δεν αποκλείεται να ξανασμίξουν, ίσως και στον Ολυμπιακό, για να συνεχίσουν να γράφουν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του συλλόγου.

Γιάννη, στον κύριο Κρίστιανσον οφείλουμε τη στροφή σου στην προπονητική;
Γ. Καλμαζίδης: Κάπως έτσι. Το 2007 ήμουν κοντά στα 40. Αργά ή γρήγορα θα σταματούσα, αλλά ήταν καλό το τάιμινγκ. Αν και ξέρει ότι μου κατέστρεψε την καριέρα (γέλια)
Α. Κρίστιανσον: Του έδωσα όλες τις επιλογές, εννοεί!

Πώς είναι ο Καλμαζίδης σαν προπονητής;
Α. Κ.: Απαίσιος! Εννοείται ότι αστειεύομαι, αλλιώς δεν θα τον έφερνα μαζί μου στον Ολυμπιακό. Στην αρχή, όταν με είχαν προσεγγίσει τους είχα πει ότι ενδιαφέρομαι, αλλά μόνο με την προϋπόθεση να έρθει και ο Γιάννης. Μου είχαν απαντήσει ότι έχουν δεύτερο προπονητή και τους είπα ότι έτσι δεν έρχομαι.

Πώς και επιμείνατε τότε;
Α.Κ.: Ξέραμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Είναι δουλευταράς, ξέρει το βόλεϊ, τον τρόπο που σκέφτομαι. Επίσης, είναι μεγάλη βοήθεια για να καταλάβω πώς σκέφτονται οι Έλληνες. Έχει εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Γ. Κ.: Ήταν εύκολη απόφαση. Ήταν την εποχή που είχε κλείσει ο κύκλος μου στον Ηρακλή και αποτέλεσε απολύτως ομαλή μετάβαση.

Γνωρίζατε ότι θα υπάρχει πίεση, καθώς ο Ολυμπιακός δεν είχε κατακτήσει κάποιον τίτλο από το 2003;
Α. Κ.: Η πίεση έρχεται περισσότερο από μέσα σου, από τον εαυτό σου. Είδα τις δυνατότητες, την προοπτική να χτίσουμε κάτι. Φυσικά δεν είχαν κατακτήσει κάποιον τίτλο για καιρό και είχαν την πείνα να το κάνουν. Από μία άποψη, δεν είναι καλό να είσαι σε μία ομάδα που κερδίζει τα πάντα αλλά να πας και να ξεκινήσεις κάτι επιτυχημένο.
Γ.Κ.: Ήξερα την πίεση, αλλά ήξερα και την ιστορία του Ολυμπιακού. Είχε καιρό να πανηγυρίσει κάποια επιτυχία αλλά οι πιθανότητες ήταν καλές. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος, που διψούσε τότε για διακρίσεις και ήξερα ότι αν στηθεί καλά η ομάδα θα ήταν πιο εύκολο να το πετύχει.

Περιμένατε ότι θα κάνατε το νταμπλ με το «καλημέρα»;
Α.Κ.: Ήταν έκπληξη και για εμάς. Ο Παναθηναϊκός είχε καλή ομάδα, ο Ηρακλής επίσης.

Έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Ιβάν Μίλκοβιτς;
Α.Κ.: Τον Μίλκοβιτς προφανώς δεν τον δίδαξα να παίζει αλλά τον έβαλα σε καλή φυσική κατάσταση. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα καλό μίγμα, μαζί με τον Ριβέρα που τον είχα παίκτη από το Βέλγιο, τους παλιούς του Ολυμπιακού που δεν έφυγαν το καλοκαίρι και έδωσαν ώθηση. Ο Κουρνέτας, ο Παπαδημητρίου έπαιζαν, ο Σουλτανόπουλος λίγο. Ο Ρουμελιώτης, ο Τσέργας, ο Καριπίδης βοηθούσαν και αυτοί με τον τρόπο τους.

Με εσάς ξεκίνησε να παίζει βασικός, ως κεντρικός, ο Δημήτρης Τζούριτς.
Α.Κ.:
Είχα την ιδέα να γυρίσει ο Τζούριτς κεντρικός αλλά όλοι μου έλεγαν ότι δεν θα το δεχτεί ο ίδιος, ο πατέρας του, ο περίγυρός του. Ήθελε να παίξει «τεσσάρι». Τους εξήγησα ότι ίσως γίνει ακραίος, αλλά ως κεντρικός έχει καλύτερες πιθανότητες να παίξει. Δεν μπορούσα να τους υποσχεθώ ότι θα γίνει καλύτερος απ’ όσο μπορεί, αλλά ότι θα είναι στην αρχική εξάδα. Τελικά αποδείχθηκε αποκάλυψη.

Για την απόφασή του να γυρίσει διαγώνιος;
Α.Κ.: Είχαμε ξεκινήσει από τότε να δουλεύουμε και στη θέση του διαγώνιου. Και να είχα μείνει, ο Τζούριτς θα γινόταν διαγώνιος. Ήταν στο σχέδιο. Ο Γκουλινέλι δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Ήταν εξαιρετικός κεντρικός αλλά, εφόσον το ήθελε, δεν μπορούσε να τον μεταπείσει κανείς. Τώρα, αν τον ζητήσουν μόνο ως κεντρικό σε κάποια καλή ευρωπαϊκή ομάδα, φαντάζομαι ότι θα το σκεφτεί.
Γ.Κ.: Πρώτα πρέπει να λάβουμε υπόψη τι θέλει ο ίδιος. Να βρεθεί μία κοινή γραμμή και να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Μπορεί να παίξει διαγώνιος, αν και όχι ακόμα με την ίδια επιτυχία που είχε ως κεντρικός. Στην προηγούμενη θέση του είχε φτάσει πολύ ψηλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στάθηκε καλά σε εμάς φέτος.

Όσον αφορά στην επιθυμία του να παίξει στο εξωτερικό;
Γ.Κ.: Ίσως είναι το καλύτερο και γι’ αυτόν και για την ομάδα. Αν θέλει να φύγει, ίσως πρέπει να φύγει. Το να τον κρατήσεις με το ζόρι, επειδή έχει συμβόλαιο, είναι χάσιμο. Δεν κερδίζεις τίποτα με το ζόρι.

Θα επανέλθω στον Μίλκοβιτς, για τον οποίο είχε ακουστεί τότε ότι έπαιξε ρόλο στην ξαφνική αποχώρησή σας…
Α.Κ.:
Δεν ήταν ξαφνική. Ήταν μία διαδικασία που είχε τραβήξει καιρό. Οι λόγοι ήταν προσωπικοί. Δεν έφυγα ούτε λόγω ομάδας ούτε λόγω κάποιου παίκτη ούτε λόγω αποτελεσμάτων. Δεν έχω να πω κάτι, απλώς ότι πάντα γίνονται κουβέντες μετά.

Φεύγοντας, ήσασταν σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση ο Γιάννης;
Α.Κ.: Εγώ ήμουν σίγουρος. Δεν ξέρω αν υπήρχε πίεση. Προβλήματα στον Ολυμπιακό, ναι. Ο Γιάννης ήταν η καλύτερη λύση. Είχαμε δουλέψει μαζί σχεδόν τρία χρόνια και απλώς είχε να… τελειώσει τα ματς. Το είχα πει και στην ομάδα όταν με ρώτησαν ποιον να πάρουν. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν ο καλύτερος, το ίδιο και φέτος. Τώρα όλα είναι εντάξει αλλά απορώ γιατί δεν συνέχισε ο Γιάννης το περασμένο καλοκαίρι. Τι είναι; Ο καλύτερος από Φλεβάρη μέχρι Μάη;
Γ.Κ.: Ναι, περιμένω τα πλέι οφ! Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν ήμουν ο καλύτερος. Ξέρω μόνο ότι δεν με χαροποίησε ιδιαίτερα που έφυγε ο Άντερς. Προσπάθησα να τον μεταπείσω αλλά σεβάστηκα την επιλογή του


«ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟ ΤΡΕΜΠΛ»

Ο Άντερς Κρίστιανσον ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Γιάννη Καλμαζίδη για να παρακολουθήσει τον τρίτο τελικό με τον Ηρακλή και πρώτο στο Ρέντη.

Κύριε Κρίστιανσον, ποιο θεωρείτε ότι ήταν το ματς-κλειδί για το πρωτάθλημα;
Α.Κ.:
Παρότι δεν είδα το παιχνίδι, θεωρώ ότι αν ο Ηρακλής είχε κερδίσει το Κύπελλο, ενδεχομένως να είχαν άλλη έκβαση τα πλέι οφ.

Γιάννη, εσύ περίμενες την απόλυτη φετινή επιτυχία, με Κύπελλο, πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ;
Γ.Κ.: Όχι. Δεν είχα δουλέψει με τον Ντίμα, με τον Ντεσπέιν, με τον Τζούριτς διαγώνιο. Αλλά από το ξεκίνημα, το καλοκαίρι, μου έκαναν ένα πολύ θετικό κλικ. Είδα πολύ καλά στοιχεία από την αρχή. Οι τρεις τίτλοι ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Πίστεψα ότι η ομάδα έχει μεγάλο ταλέντο αλλά άλλο αυτό και άλλο να παίρνει τρεις τίτλους. Και δεν ήταν μόνο αυτοί που προανέφερα. Και ο Φράγκος, ο Κουζούνης, ο Κοκκινάκης. Ηταν ερώτημα πώς θα αντιδράσουν. Ιδίως ο Κουζούνης τώρα κατάλαβε ποιος είναι ο ρόλος του λίμπερο και πώς θα τον παίξει.

Επειδή είχαν γίνει συζητήσεις το καλοκαίρι, ο Μίλκοβιτς χώραγε σε αυτή την ομάδα;
Γ.Κ.: Στη φιλοσοφία, όχι, δεν χώραγε στην ομάδα. Αλλά πάντα χρειάζεται ένας ηγέτης. Θα ήταν πρόβλημα όμως αν ένας παίκτης έπαιρνε 600.000 ευρώ και ο επόμενος 50.000.
Α.Κ.: Είναι σαν να είσαι ο lead singer (σ.σ. ο πρώτος τραγουδιστής) και η μπάντα σου να παίζει άλλο σκοπό. Πρέπει να θέλεις να μείνεις, να σου αρέσει. Αν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, δεν θα πάει καλά το πράγμα. Αυτά βέβαια είναι θεωρητικά.

Τι βλέπεις για την επόμενη χρονιά, Γιάννη;
Γ.Κ.: Άλλοι πρέπει να απαντήσουν. Πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά οι σκέψεις και οι στόχοι μας να συμβαδίζουν. Αυτά που πέρασα φέτος δεν είναι δυνατόν να τα ξαναπεράσω. Αν δεν είναι ξεκάθαρες οι βάσεις της συμφωνίας, δεν νομίζω ότι θα συνεχίσω. Για παράδειγμα, στους δύο τελικούς στη Θεσσαλονίκη δεν είχα δεύτερο προπονητή. Δεν είχα καν γυμναστή για τη φυσική κατάσταση. Τα έκανα όλα μόνος μου.
Α.Κ.: Πρέπει να αναρωτηθείς τι θέλεις, όταν γνωρίζεις όλα τα δεδομένα. Από αυτά που λες, Γιάννη, προκύπτει ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι… υπερεκτιμημένος.

Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος όταν έχεις κάνει τρεμπλ;
Γ.Κ.: Πρέπει να δεις τι υπάρχει σε εσένα και στις υπόλοιπες ομάδες. Ο πήχης μπορεί να ανέβηκε αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις τη μία χρονιά με την άλλη. Τα δεδομένα αλλάζουν.
Α.Κ.: Το μόνο βέβαιο είναι ότι καλύτερα δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι τις συνθήκες που θα υπάρχουν. Είναι αστείο να μιλάμε για την επόμενη χρονιά από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

Ήταν καλός… μαθητής ο Γιάννης;
Α.Κ.: Δεν θεωρώ ότι τον διδάσκω. Μιλάμε πολύ και μαθαίνει ο ένας από τον άλλο. Θα ήταν κρίμα αν δούλευα 30 χρόνια και δεν μπορούσα να μεταδώσω κάτι. Ο Γιάννης πρέπει να μάθει από τη ζωή, από τα πάντα. Εγώ συνηθίζω να χτίζω παίκτες. Όταν ήμουν στο Βέλγιο έστειλα πάνω από είκοσι παίκτες στην Ιταλία. Και εδώ στην Ελλάδα ασχολήθηκα με τους νέους. Με τον Κανέλλο, τον Τζούριτς, τον Πετρέα. Τώρα πρέπει να κάνει το ίδιο και ο Γιάννης.
Γ.Κ.: Θεωρώ ότι έχω πάρει κάτι από όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Και ως παίκτης και ως προπονητής. Πώς λειτουργεί η ομάδα, τι θέλω να πάρω από τον καθένα και τι να αποφύγω. Με τον Άντερς δεν είναι μόνο τα χρόνια στον Ηρακλή και στον Ολυμπιακό. Είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι έχω μάθει πολλά από τη σχολή αυτή. Αλλά δεν μπορώ να γίνω Άντερς. Θα ήταν θέατρο, απομίμηση. Πρέπει να λειτουργήσω βάσει αυτού που είμαι.

Τι χρειάζεται η ομάδα για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί;
Γ.Κ.: Κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις, αλλά έχει τα περισσότερα στοιχεία για να γίνει μία καλή και σταθερή ομάδα. Πρέπει όμως να γίνουν ριζικές αλλαγές σε ανώτερο επίπεδο και σε επίπεδο λειτουργίας της ομάδας και προφανώς χρειάζονται και χρήματα.

Σκέφτεστε να συνεργαστείτε ξανά;
Α.Κ.:
Ίσως κάνουμε κάτι μαζί. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, ή στον Ολυμπιακό; Αρκεί να είναι κατάλληλες οι συνθήκες.
Γ.Κ.: Τώρα, αν θα είναι για 200 μέρες ή για 2, θα δείξει.

Για το τέλος, θέλω να σας ρωτήσω την άποψή σας για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, τους οποίους έχετε χαροποιήσει με τις κούπες που κατακτήσατε…
Α.Κ.:
Ο Γιάννης μού μετέφραζε τι έλεγαν τις περισσότερες φορές και μερικά από αυτά ήταν σοκαριστικά αλλά με είχαν εντυπωσιάσει με το πάθος τους. Μπορώ να πω ότι κάνουν φανταστική ατμόσφαιρα.
Γ.Κ.: Από ένα σημείο και μετά, όταν είδαν ότι παρά τα προβλήματα παλεύαμε με τα νέα παιδιά, νομίζω ότι κερδίσαμε την εκτίμησή τους. Ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες και αφού κερδίσαμε τρεις συνεχόμενες φορές τον Παναθηναϊκό… Έδειξαν το πάθος τους για τον Ολυμπιακό και με την οικονομική βοήθειά τους, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα τα παιδιά να πληρώνουν. Αν γεμίζουν το γήπεδο, θα έρθουν οι χορηγοί.

Διαβάστε επίσης

Οι αρχιτέκτονες...

Οι αρχιτέκτονες...

Οι προπονητές των έξι τελευταίων τίτλων της ομάδας βόλεϊ μίλησαν στον ΓΑΥΡΟ της Κυριακής.

Μεγάλη... Δευτέρα για τον Θρύλο

Μεγάλη... Δευτέρα για τον Θρύλο

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί ο Γιάννης Καλμαζίδης με τη διοίκηση για την παραμονή του αλλά και θα συζητηθεί στην ομοσπονδία το ευρωπαϊκό... μέλλον του Θρύλου

Ο σχεδιασμός δεν περιμένει αλλά...

Ο σχεδιασμός δεν περιμένει αλλά...

Τα πρώτα πλάνα τους για τις ομάδες βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών καταστρώνουν οι αρμόδιοι αλλά οι εκλογές του Ερασιτέχνη τους «δένουν τα χέρια».

Σκέψεις για «μετακόμιση»

Σκέψεις για «μετακόμιση»

Στο ΔΣ του Ερασιτέχνη στις 12/05 θα τεθεί το θέμα της έδρας της ομάδας βόλεϊ, μετά τη λήξη της σύμβασης για το κλειστό του Ρέντη.