Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η αλήθεια για τους «πύργους»!

Η αλήθεια για τους «πύργους»!
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 - 12:56

Όταν σε 23 επίσημα παιχνίδια του φέτος ο Ολυμπιακός έχει κρατήσει το μηδέν μόνο τα πέντε (εκ των οποίων τα δύο με τη Λαμία στο Περιστέρι και τον Αχαρναϊκό στη Νεάπολη), είναι εκ των ουκ άνευ ότι υπάρχει αμυντικό πρόβλημα. Εξ ου και η σχετική μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει και δεν κλείνει.

Για να μην κοροϊδευόμαστε, πρόβλημα υπάρχει από το πρώτο έως και το τελευταίο ματς (…), τόσο σε επίπεδο αμυντικής λειτουργίας, και αυτής καθ΄ εαυτής αμυντικής γραμμής αλλά κι ολόκληρης της ενδεκάδας, όσο και σε επίπεδο ατομικής απόδοσης, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις κι ικανότητας. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, στην οποία μάλιστα μπορεί να παρέμβει πιο εύκολα ο προπονητής μεσούσης της σεζόν-καθότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να δουλεύεις μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα αυτά που έπρεπε να είχαν δουλευτεί το καλοκαίρι.

Ποια είναι η παράμετρος; Η σταθεροποίηση σε μεγαλύτερο βαθμό της αμυντικής τετράδας κι ιδίως της καρδιάς της οπισθοφυλακής, όπου φέτος μονο…εγώ δεν εχω δοκιμαστεί! Τα πολλά νέα πρόσωπα, σε συνδυασμό με την αλλαγή προπονητή, έφεραν, μεταξύ άλλων κι αλλαγή γκολκίπερ (Προτό αντί Καπίνο) και δοκιμές στα πλάγια της άμυνας (με τον Φιγκέϊρας σε ρόλο αριστερού μπακ) και δοκιμές στο κέντρο της άμυνας (με αποκορύφωμα την χρησιμοποίηση σε μία μεγάλη σειρά αγώνων του Ρομαό σαν στόπερ).

Ο Χάσι είχε αρχικά στο μυαλό του δίδυμο Ρέτσου-Βούκοβιτς, αλλά ο Ρέτσος πήγε στην Μπουντεσλίγκα κι ο Βούκοβιτς ήρθε ανέτοιμος και γρήγορα τραυματίστηκε κιόλας. Έτσι, είδαμε αρχικά δίδυμα Ρέτσου-Ρομαό και Ρέτσου-Βούκοβιτς και μετά Ένγκελς-Ρομαό και μία φορά Σισέ-Νικολάου.

Όταν ήρθε ο Λεμονής πόνταρε αρχικά πολύ στο Νικολάου και τον έκανε δίδυμο δύο φορές με τον Σισέ (με Ατρόμητο 0-1 και Πανιώνιο 4-3), μία φορά με τον Ένγκελς (με Γιουβέντους 0-2) και μία φορά με τον Μποτία (με Μπαρτσελόνα 1-3). Όμως, πλέον έχει επικεντρωθεί σε τρεις στόπερ και έτσι έχει βάλει τρεις φορές τους Μποτία-Σισέ (με Πλατανιά 5-1, Λεβαδειακό 2-1 και Κέρκυρα 3-1), δύο τους Μποτία-Ένγκελς (με Μπαρτσελόνα 0-0 και Σπόρτινγκ 1-3) και δύο τους Σισέ-Ένγκελς (με ΠΑΟΚ 1-0 και με ΠΑΟ 0-1).

Βλέποντας πιο προσεκτικά: στην Ευρώπη ο Τάκης βάζει τους Μποτία-Ένγκελς, στα ντέρμπι τους Ένγκελς-Σισέ και στα πιο μικρά παιχνίδια τους Μποτία-Σισέ!

Ξεχώρισε λοιπόν τρεις «πύργους» ο Λεμονής (Σισέ, Μποτία, Ένγκελς) κι έχει τέταρτο τον Νικολάου και πέμπτο τον Βούκοβιτς. Μόνο που μετά και το παιχνίδι με τη Γιουβέντους, τελευταίο ευρωπαϊκό ατυχώς για τον Ολυμπιακό, του δίνεται η ευκαιρία του προπονητή να δέσει ένα πιο μόνιμο κεντρικό δίδυμο, που ίσως δώσει περισσότερη σιγουριά στην άμυνα, όταν βρουν χημεια οι δύο.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα ποντάρει στο δίδυμο της προοπτικής, τους Σισέ-Ένγκελς. Όμως, ας μην υποτιμάμε ποτέ τον αρχηγό Μποτία, που είναι κι ο πιο έμπειρος παίκτης στον Ολυμπιακό, με τρία χρόνια πλέον στο Ρέντη…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ»)

Διαβάστε επίσης