Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Προκαλεί το θράσος της ΕΠΟ

Προκαλεί το θράσος της ΕΠΟ
Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021 - 23:18
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πρόκειται για απόφαση-σκάνδαλο. Δεν είναι και λίγο η ΕΠΟ να αγνοεί την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για προτάσεις 110 σελίδων που είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο τότε Αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Είναι δυνατόν η FIFA/UEFA να κάνουν προτάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ να τις απορρίπτει; Θα τους αφήσουν; Πρόκειται για... επικό θράσος!

Δεν είναι μόνο ότι η ΕΠΟ... θάβει το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον Ζαγοράκη ως πρόεδρος της ομοσπονδίας και Ευρωβουλευτής της ΝΔ να βάζει τη σφραγίδα του στον αποκλεισμό της ΕΠΟ, πήρε και μια απόφαση που είναι κόντρα στη βούληση της Κυβέρνησης και στην αντίστοιχη των FIFA, UEFA. Τρία ταξίδια έκαναν οι αξιωματούχοι των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών για να προετοιμάσουν την ψήφισή της, με τον Ζαγοράκη να τους διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης.

Στα δυο ραντεβού που έγιναν το Μάιο, οι ξένοι αξιωματούχοι, ανέλυσαν τις αλλαγές, τις ετοίμασαν για το καταστατικό και επειδή είδαν ότι χάθηκαν στη... μετάφραση τις έστειλαν έτοιμες, μεταφρασμένες στα ελληνικά. Έστειλαν και τον εκπρόσωπό τους Λούκα Νίκολα στη ΓΣ της 25ης Ιουνίου για να χτυπήσει το... καμπανάκι να περάσουν πακέτο την Ολιστική Μελέτη, μέσω των καταστατικών αλλαγών στη ΓΣ της 19ης Ιουλίου, όμως η ΕΠΟ απέρριψε τα πάντα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί και το «μπλόκο» των επιδοτήσεων που είναι να παίρνει από τις FIFA, UEFA τόσο για ποσό 2 εκατ. ευρώ όσο και για τα 4 εκατ. ευρώ που ακολουθούν τμηματικά.

Παρόλα αυτά το θράσος της ΕΠΟ δεν έχει όρια. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (9/7) η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να πάρει... ψαλίδι για να τις κόψει και να τις ράψει όπως τους βολεύουν, για να λένε ότι ψήφισαν την Ολιστική Μελέτη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Έτσι, όπως την έκαναν, δεν υπάρχει Ολιστική Μελέτη, την απέρριψαν αλλά δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν στα ίσα. Όλες οι σοβαρές αλλαγές έγιναν... καπνός.

Πιο συγκεκριμένα:

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ θα κάνει εισηγήσεις. Αυτό γίνεται και τώρα, ενώ η Ολιστική Μελέτη προβλέπει να αποφασίζει για όλα τα θέματα που απασχολούν τις ΠΑΕ και η ΕΕ της ΕΠΟ απλά να επικυρώνει. Που ακούστηκε πρόεδροι ΕΠΣ να έχουν λόγο για θέματα που απασχολούν επαγγελματικές ομάδες; Η μόνη σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ότι οι μισοί εξελέγησαν με τη... σφραγίδα του ΠΑΟΚ και οι άλλοι μισοί με της ΑΕΚ.

-Απορρίφθηκε η ίδρυση Ένωσης Διαιτητών, άρα δεν θα εκπροσωπούνται στην διοίκηση και στις Γ.Σ. της ΕΠΟ. Όμως, ο πρόεδρος της ΚΕΔ θα μπορεί να παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις της ΕΕ και να παρακολουθεί τις ΓΣ χωρίς δικαίωμα ψήφου και στις δυο περιπτώσεις. Έχουμε την υποψία ότι το κάνουν να ακούει τα παράπονά τους που οι ΕΠΣ δεν παίρνουν ποσοστά από τις αμοιβές των ρέφερι, ή να του λένε ποιους διαιτητές να τιμωρήσει.

-Κάθε Ένωση, σύμφωνα με την ΕΠΟ, θα έχει από μία ψήφο, αυτό ισχύει και για τις νέες ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ). Η Ολιστική Μελέτη προβλέπει να έχουν από δύο ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις.

-Η υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή ...μετατίθεται για το 2024 και όχι άμεσα, όπως προβλέπει η Ολιστική Μελέτη.

-Η Εκτελεστική Επιτροπή θα καθορίζει τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου ενώ η Ολιστική Μελέτη προβλέπει να εκπονεί στρατηγική και παράλληλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας θα είναι αποκλειστική ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς παρεμβάσεις.

-Δεν τους συνέφερε να περάσουν την Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης, η οποία θα είναι αρμόδια για να ελέγχει όλες τις αποφάσεις της διοίκησης, αν είναι σύννομες, αν βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο καλής διακυβέρνησης!

Διαβάστε επίσης

Για 5 λόγους η ΕΠΟ πρέπει να ντρέπεται...

Για 5 λόγους η ΕΠΟ πρέπει να ντρέπεται...

Διαβάστε γιατί η υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης είναι μονόδρομος. Τη θέλουν Κυβέρνηση, FIFA, UEFA αλλά η ομοσπονδία δεν κατάλαβε ότι τελείωσε! Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.

Η «καυτή πατάτα» στην ΕΠΟ

Η «καυτή πατάτα» στην ΕΠΟ

Η Ομοσπονδία συνεδριάζει την Παρασκευή (9/7) για να εγκρίνει την Ολιστική Μελέτη προς ψήφιση στη ΓΣ της 19ης Ιουλίου...