Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μεγάλη ζημιά: Τους πήρε την μπουγάτσα απ’ το ταψί!

Μεγάλη ζημιά: Τους πήρε την μπουγάτσα απ’ το ταψί!
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 - 18:25

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο Πάοκ φωνάζει για τη διαιτησία. Τι δηλαδή, να παίζει με τον Ολυμπιακό, να χάνει και να μη φταίει η διαιτησία; Αν είναι δυνατόν! Επόμενο και αναμενόμενο ήταν, από τη στιγμή που ο ΦΟΝΙΑΣ του Πάοκ και ολόκληρου του αντιολυμπιακού μετώπου, Λούκας Μιλιβόγεβιτς, έβαλε το… τσουλούφι του στην πορεία της μπάλας και την έστειλε να περάσει από τη γωνίτσα του Γλύκου. Ηταν το γκολ της ΝΙΚΗΣ του Ολυμπιακού, στο πιο κατάλληλο σημείο: Δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη και πάνω που οι μπουγάτσες ήταν έτοιμες να σηκωθούν από τα ταψιά τους και να βγουν στον δρόμο πανηγυρίζοντας την… ισοπαλία! Μεγάλη ζημιά ο Μιλιβόγεβιτς, φίλοι μου. Και όχι μόνο για τον Πάοκ. Πολυδιάστατη ζημιά έκανε. Πολλή και για πολλούς. Αλλά θα τα πούμε παρακάτω αυτά.

Ομιλούσαμε, λοιπόν, για τη διαιτησία του Αρετόπουλου επειδή την έκανε θέμα ο Πάοκ. Αν δεν την έκανε θέμα, δεν θα μιλούσαμε σήμερα γι’ αυτήν, τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο μιλάμε για τις διαιτησίες των άλλων αγώνων του προγράμματος. Λίγες κρίσεις, λίγα σχόλια, λίγα λόγια, είτε ευμενή είτε δυσμενή. Αλλά, όπως είπαμε, είναι αδύνατον για την παοκτζίδικη συνείδηση να αποδεχτεί την ήττα από τον Ολυμπιακό χωρίς να την αποδώσει στη διαιτησία. Ετσι έχουν μάθει οι άνθρωποι, έτσι κάνουν. Μια ζωή στο περιθώριο του ποδοσφαίρου, κάτω και από τον Πόα και το Αεκάκι. Ομως, γι’ αυτούς ο μοναδικός αντίπαλος και εχθρός είναι ο Ολυμπιακός! Και καλά κάνουν αν τους ικανοποιεί που σκέπτονται έτσι. Για τον Ολυμπιακό, βεβαίως, στα παλιά του τα παπούτσια.

Τι έγινε, λοιπόν, με τη διαιτησία του Αρετόπουλου; Προσωπική μου άποψη ότι σε γενικές γραμμές ήταν από ΚΑΛΗ έως ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. Θα μου πείτε, αν δεν έμπαινε το γκολ του Μιλιβόγεβιτς και δεν έπαιρνε τη νίκη ο Ολυμπιακός, θα έγραφα το ίδιο; Σας διαβεβαιώνω ότι ναι, τα ίδια θα έγραφα, διότι ειδικά γι’ αυτό το ματς Ο,ΤΙ και να συνέβη, ή ό,τι και να συνέβαινε εις βάρος του Ολυμπιακού, υπεύθυνος ΔΕΝ θα ήταν ο διαιτητής Αρετόπουλος. Ο Ολυμπιακός θα ήταν, που ομολογουμένως στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα έδειξε το πιο κακό του πρόσωπο. Να τα λέμε δηλαδή αυτά, όπως τα λέγαμε και πριν από τον αγώνα. Είχα γράψει ότι είτε η νίκη είτε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν υπόθεση ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και μόνο, και ΟΧΙ του Πάοκ. Αποδείχτηκε αυτό. Με το που ο Ολυμπιακός «θυμήθηκε» ποιος είναι και άρχισε να παίζει σαν Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν θέμα χρόνου να πάρει τη νίκη.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ

Και για να ολοκληρώσω με τη διαιτησία του Αρετόπουλου, η εικόνα της διαιτησίας είναι πάντα σύνθετη. Αποτελείται από υποδείξεις που ΠΑΝΤΑ λειτουργούν κατά των συμφερόντων του ενός εκ των δύο αντιπάλων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Κάποιες υποδείξεις του διαιτητή μπορεί να είναι υπέρ ή κατά του καθενός εκ των αντιπάλων. Επομένως, η διαιτησία πρέπει πάντα να κρίνεται ΣΥΝΟΛΙΚΑ και όχι μεμονωμένα, που σημαίνει «κατά τα καλά και συμφέροντα».

Τα λάθη του Αρετόπουλου ήταν λιγότερα, πολύ λιγότερα από τις σωστές υποδείξεις του. Και ειδικά με ικανοποίησε το γεγονός ότι μπορώ να τον κρίνω επηρεασμένο από την πολεμική που είχε ασκήσει εναντίον του ο Πάοκ όλη την εβδομάδα μετά τον ορισμό του. Σε μια διαιτησία όπου πάντα υπάρχουν λάθη «από δω κι από κει», ο Πάοκ πιάνεται μόνο από τα «από δω» και καθόλου με τα «από κει», διότι απλώς δεν τον εξυπηρετούν. Επόμενο είναι η όποια κριτική προερχόμενη από τον Πάοκ να είναι άνευ αξίας και άνευ σημασίας, κυριολεκτικά αυτό που λέμε ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ!

ΧΑΝΕΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΙΤΛΟΥ

Αστε τους λοιπόν να βαυκαλίζονται με τη διαιτησία και να παίζουν τα παιχνίδια ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΟ, ειδικότερα του βάζελου, ο οποίος έχει κινήσει γη και ουρανό μπας και επιτύχει με τις φωνές και τις κραυγές των πουλημένων τσατσογράφων που έχει στη δούλεψή του την… «τιμωρία του Καραϊσκάκη» για τη μεθεπόμενη αγωνιστική οπότε θα το επισκεφθεί. Ο Πάοκ όμως, στο μεταξύ, θα έχει παίξει με την Αεκούλα και κατά την προσωπική μου άποψη, όπως τον είδα προχθές, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να την κερδίσει! Υστερεί παντού, σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην ΠΟΝΗΡΙΑ και στην ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Δεν τον βλέπω να κερδίζει την Αεκ, και αυτό θα σημαίνει ότι θα βρεθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΕΚΤΟΣ διεκδίκησης του τίτλου (θα μου πείτε «και πότε ήταν;», αλλά αυτό δεν έχει σημασία, τυπικά ομιλώ) και θα διαγκωνίζεται πλέον με Ατρόμητους, Πανιώνιους κ.λπ. για μια θέση στα πλέι οφ. Αυτή είναι η κατάσταση πλέον που ξεδιπλώνεται για τον Πάοκ, αλλά αυτός ασχολείται με τον… Ολυμπιακό! Καλά κάνει, εμάς στα… μέζεά μας.

Ο «σοβαροφανής βλαχοπόνηρος» Γλύκος και ο παίκτης που… «δεν έπρεπε να είναι»

Ο τερματοφύλακας του Πάοκ, Γλύκος, ήταν πραγματικά συγκλονιστικός. Κάτι που βεβαίως κατά κανόνα συμβαίνει με όλους τους τερματοφύλακες των ομάδων που αντιμετωπίζουν στο Φάληρο τον Ολυμπιακό. Εν πάση περιπτώσει, ο Γλύκος ήταν τόσο καλός, ώστε να αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία ο Ολυμπιακός στάθηκε μόνο στα δύο γκολ. Περίμενα από τον τερματοφύλακα του Πάοκ, όμως, να είναι τουλάχιστον σοβαρός όταν αναφέρθηκε στον αγώνα και στο αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως ο Γλύκος δεν έμεινε μόνο στις αποκρούσεις, για τις οποίες αξίζει συγχαρητήρια. Το… προχώρησε στην κριτική της διαιτησίας. Και αυτά που είπε απέχουν πολύ από το να χαρακτηρισθούν σοβαρά και με κάνουν να πιστεύω ότι ο Γλύκος έχει μπερδέψει τη σοβαρότητα με τη σοβαροφάνεια, σε βαθμό που να μπορώ να τη χαρακτηρίσω «βλαχοπονηριά».

Τι μπορεί να σημαίνει, δηλαδή, και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα επιχείρημα σαν αυτό που ξεφούρνισε ο Γλύκος ότι «ο παίκτης που πέτυχε το γκολ δεν έπρεπε να υπάρχει στον αγώνα, διότι έπρεπε να είχε αποβληθεί»; Το θεωρώ τεράστια μαλακία, που παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις όταν πετάγεται από έναν διεθνή τερματοφύλακα. Δηλαδή, κύριε Γλύκο, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ένας παίκτης πρέπει ή όχι να αποβληθεί; Εσύ ή ο διαιτητής; Τι λέει ο κανονισμός; Οτι ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ αν πρέπει να δείξει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα σε περιπτώσεις ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ αντιπάλου εκτός περιοχής. ΜΟΝΟΝ ο διαιτητής είναι αρμόδιος να κρίνει λοιπόν, Γλύκο, και ο διαιτητής ΕΚΡΙΝΕ ότι έπρεπε να δείξει κίτρινη. Και, βεβαίως, αν δεν την είχες φάει από τον Μιλιβόγεβιτς, δυόμισι λεπτά πριν, δεν θα έκανες καν κουβέντα για ένα θέμα που δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κρίνεις και να κατηγορείς.

Αν προτιμάει όμως τη διατύπωση της αυθαίρετης και υποκειμενικής άποψης αυτού του είδους, πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να αντιπαρατάξουμε τα ανάλογα… «επιχειρήματα». Οπως ότι σ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ο Πάοκ έπαιζε με ΔΥΟ ποδοσφαιριστές που… «δεν έπρεπε να παίζουν». Τον Ροντρίγκες (έπρεπε να είναι εκτός από τη φάση με τον Ντιόγκο) και τον Σάχοφ για το κατ’ επανάληψη αντιαθλητικό του παιχνίδι. Υποκειμενική, βεβαίως, η άποψή μου, αλλά και του Γλύκου τι είναι; Αντικειμενική;

«ΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΘΥΡΑ 7 ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ»!

Δημόσια, ιταμή και θρασύτατη παράκληση Σπυρόπουλου προς Κοντονή

Δεν το κατάλαβα. Δημοσιογράφος και μάλιστα αυτό πού λέμε «έγκριτος» σε ρόλο «καταδότη»; Σε ρόλο «ρουφιάνου»; Σε ρόλο «καρφωτή»; Διάβασα ένα άρθρο του Αλέξη Σπυρόπουλου στο γνωστό σκατοσάιτ και έφριξα: «Να το κλείσει το πέταλο ο Κοντονής, αν μπορεί». Ποιο «πέταλο»; Της Θύρας 7. Και γιατί να το κλείσει; Γιατί ο Αλέξης επισήμανε τη ρίψη βεγγαλικών (!) και ένα πανό που αφορούσε τον Κοντονή. Και –προφανώς– παρεξηγήθηκε! Την ώρα που διάβασα το άρθρο, ακόμα δεν είχε δημοσιευθεί τίποτα σχετικό. Ηταν σαν ο Αλέξης να ξυπνούσε κάποιες συνειδήσεις, που ενώ έπρεπε να προστατεύσουν τον μεγαλοδύναμο Κοντονή, κοιμόντουσαν ύπνον βαθύ.

Και τι ακριβώς είπε ο Αλέξης απευθυνόμενος με το άρθρο του στον Κοντονή; «Υπουργέ μου, δες τι έκαναν αυτά τα παλιόπαιδα οι Ολυμπιακοί. Σε βρίσανε! Σε προσβάλανε! Σου φέρθηκαν απαίσια, τόλμησαν να απευθυνθούν στη μεγαλειότητά σου εξευτελιστικά, με ανοίκειο τρόπο. Τι κάθεσαι λοιπόν; Εμπρός, τιμώρησέ τους! Κλείσε το Καραϊσκάκη μέχρι να μάθουν τρόπους, να μάθουν να φέρονται. Τιμώρησέ τους παραδειγματικά, να μην ξανατολμήσουν να υβρίσουν τα θεία, τα όσια και ιερά. Και πού ’σαι, τώρα είναι και η κατάλληλη στιγμή. Την άλλη αγωνιστική θα παίξει στο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός, μην τα ξεχνάμε αυτά». Ναι, Αλέξη μου, εσύ τα έγραψες αυτά με τη γνωστή… αντικειμενικότητά σου. Και πολύ καλά έκανες.

Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα πιάσουν τόπο και ο Κοντονής τιμωρήσει την εξέδρα της Θύρας 7. Για ένα μόνο δεν έχω καμία αμφιβολία. Οτι εσύ ειδικά δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να είσαι στο Καραϊσκάκη από την επόμενη αγωνιστική και μετά. Το βλέπω ολίγον τι δύσκολο. Και πού ’σαι, μην ακούσω παράπονα μετά…

Τα στατιστικά μιλάνε

Τα στατιστικά του αγώνα λένε πολλά και για την αγωνιστική του μορφή και για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός που βρισκόταν συνεχώς στην επίθεση πήρε ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ και ο Πάοκ που αμυνόταν μόνο ΔΥΟ. Οι τρεις μάλιστα του Ολυμπιακού δόθηκαν σε διάστημα ολίγων λεπτών, πριν από τη λήξη του ημιχρόνου από το 42’ ως το 47’ και κατά σειράν σε Βιάνα, Μιλιβόγεβιτς και Φιγκέιρας. Κατά τα λοιπά, βεβαίως οι τελικές ήταν 15- 9 (8 - 3), τα κόρνερ 10-2 τα σουτ 14-8 και η κατοχή 64-36. Και μιλάνε κιόλας! Τι δεν καταλαβαίνουν;

Περί καπνογόνων και Θύρας 7

Μου γράφει: «Κύριε Γαβαθιώτη. Σε διαβάζω 40 χρόνια. Μη γράψεις αύριο (σ.σ.: σήμερα) καλά λόγια για τον υπερήφανο λαό της Θύρας 7, χάνεις έναν αναγνώστη. Εμένα. Ζημιά κάνουν στην ομάδα. Είναι άμυαλοι εχθροί της ομάδας. Τώρα θα παίξουμε χωρίς κόσμο με τον Πάο γιατί θα τιμωρηθούμε και καλύτερα. Φιλικά, George Ploumakis ([email protected])».

Ευχαρίστως, φίλτατε Γιώργο, θα σου απαντήσω. Οποτε έχω γράψει για τον ΕΝΔΟΞΟ ΛΑΟ του Ολυμπιακού, δεν έχω αναφερθεί σε καμία θύρα ή σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών. Για μένα όλος ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι το ίδιο σεβαστός και το ίδιο αποδεκτός.

Οσον αφορά τα περί των καπνογόνων, νομίζω ότι είναι άδικο να φορτώνουμε στη Θύρα 7 την ανοησία (κατά το επιεικέστερο) μερικών –πιστεύω δύο-τριών– ανόητων οπαδών. Η Θύρα 7, ειδικότερα στην εξέδρα της στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κάνει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, με τα πανό, τη διακόσμηση, την οργάνωση και γενικότερα την ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ που δημιουργεί σε κάθε αγώνα, με έμφαση στους ευρωπαϊκούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αισθανθεί ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ γι’ αυτά τα παιδιά, που γεννήθηκαν και ανδρώνονται με το μοναδικό συναίσθημα του πραγματικού οπαδού του Ολυμπιακού. Οι ελάχιστοι που χρησιμοποιούν τέτοιες ηλιθιότητες, όπως τη χρήση καπνογόνων, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε παλικαριά, ούτε κάτι που να τους κάνει ξεχωριστούς στην ερυθρόλευκη οικογένεια. Νομίζω ότι ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να έχουν απομονωθεί, ως περισσότερο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ (σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, δεν επιτρέπουν στους θεατές να δουν το παιχνίδι) παρά ως επικίνδυνοι, διότι κανονισμός που να απαγορεύει και να κολάζει τη χρήση καπνογόνων ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ δεν υπάρχει. Επομένως, για να σου φύγει το… άγχος, θέμα ΤΙΜΩΡΙΑΣ του Ολυμπιακού δεν υφίσταται.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 25/10/2016)

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΡΑΧΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΡΑΧΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει πως οι… εξυγιαντές, στηρίζονται πλέον στις επιλογές Κουτσοκούμνη για να «πλήξουν» (έτσι νομίζουν δηλαδή) τον Ολυμπιακό!