Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΝΗΜΑ

ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΝΗΜΑ
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 - 15:34

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ

Να το πούμε εκκίνηση; Να το πούμε… επανεκκίνηση; Να το πούμε πιο μοδάτα, restart; Οπως και να το πούμε, το γεγονός είναι ένα. Οτι ο Ολυμπιακός βρίσκεται πάλι στη γραμμή της αφετηρίας. Και περιμένει την πιστολιά του αφέτη, για να ξεκινήσει πάλι την ξέφρενη κούρσα του, να κόψει πάλι πρώτος το νήμα.

Η ισοπαλία με τη Μπαρτσελόνα βεβαίως δεν κατατάσσεται στις… κοινές ισοπαλίες. Είναι ισοπαλία με την ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ, το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ποδοσφαιρικό σύνολο στον κόσμο.

Δεν είναι ούτε μικρό ούτε αμελητέο το ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ. Διότι αναμφισβήτητα, περί κατορθώματος πρόκειται. Κατόρθωμα με πολλαπλά οφέλη, που συνέβη την ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ, Στο σωστό τάιμινγκ, που λένε.

Αλλάζει πλέον η ΕΠΟΧΗ, αγαπητοί φίλοι. Η εποχή για τον Ολυμπιακό. Πώς ήμασταν μέχρι το προχθεσινό βράδυ;

Είχαμε ένα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ πρόγραμμα, με αγώνες κανιβαλικών προθέσεων και αποτελεσμάτων. Να τους θυμηθούμε;

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 24/09, Γιουβέντους - Ολυμπιακός 27/09, Ολυμπιακός - Ατρόμητος 01/10.

Διακοπή για την Εθνική και μετά, Πανιώνιος - Ολυμπιακός 15/10, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 18/10, Ολυμπιακός - Πάοκ 22/10, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 28/10, Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 31/10.

Πρόγραμμα διαβολικό, πρόγραμμα που δεν θα ευχόσουν ούτε στον εχθρό σου.

Ποδοσφαιρικά μεγαθήρια του διεθνούς ποδοσφαίρου, λίγο πριν ή λίγο μετά από ντέρμπι του πρωταθλήματος. Μπαρτσελόνες, Γιουβέντους, Σπόρτινγκ, να εναλλάσσονται με Πάοκ, Αεκ, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, Πανιώνιο. Και με τις ελληνικές ομάδες-ανταγωνίστριες, να μην έχουν ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ διεθνή αγωνιστική υποχρέωση, εκτός της Αεκ, αλλά με αντιπάλους που δεν πιάνουν μπάζα, εντελώς ασήμαντες μπροστά στα μεγαθήρια του Θρύλου.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ

Αυτά είναι τα μέχρι τώρα. Να προσθέσουμε και ενδιάμεσα την αλλαγή προπονητή. Να συνυπολογίσουμε και τον ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ που υφίσταται ο Ολυμπιακός από την ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ και την ΕΧΘΡΙΚΑ διακείμενη αθλητική Δικαιοσύνη. Αλλά αυτά δεν αλλάζουν, ίδια θα είναι όσο τραβάει το γνωστό πολιτικό σκηνικό και οι «συμφωνίες» του… «δικού μας» Θοδωράκη της Ουέφας με τους… «εξυγιαντές».

Από δω και πέρα, το σκηνικό μεταβάλλεται. Αλλάζει άρδην. Ευρώπη ξαναπαίζουμε σε είκοσι μέρες. Μεσολαβούν δύο αγώνες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με Πλατανιά και Λεβαδειακό: Εξι βαθμοί (θέλω να πιστεύω) άνετοι, μετά και την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ με την Μπαρτσελόνα. Και γιατί την αποκαλώ καταπληκτική; Διότι ήταν η ΠΡΩΤΗ, μετά από πολύ καιρό, που ο Ολυμπιακός έπαιξε ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ, με ΟΛΟΥΣ τους ποδοσφαιριστές του να δίνουν Ο,ΤΙ είχαν και κάτι παραπάνω!

Μετά τη Σπόρτινγκ, έχουμε Κέρκυρα και Απόλλωνα, πριν τη Γιουβέντους, που θα είναι και το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ παιχνίδι μας στο φετινό Champions League -ελπίζω όχι και τελευταίο μας στην Ευρώπη.

ΜΟΝΟ ΜΕ… «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ»

Γι’ αυτούς τους λόγους, φίλτατοι, ομιλώ για ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, για RESTART του ερυθρόλευκου γίγαντα. Από δω και πέρα, το εφιαλτικό πρόγραμμα και οι «απρόοπτα ανώμαλες» καταστάσεις στην ομάδα παίρνουν τέλος. Και μπορούμε πια με μεγαλύτερη σταθερότητα και ακρίβεια να προϋπολογίσουμε ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ πλέον, ποιοι είναι οι διαμορφωμένοι από τις μέχρι τώρα συνθήκες, στόχοι μας.
Καταρχήν, το πρωτάθλημα. Το τέλος του πρώτου γύρου τοποθετείται την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε, ο Ολυμπιακός θα είναι ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ στη βαθμολογία, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Η συνέχεια περιέχει και μεταγραφική ενίσχυση. Τα όποια κενά και οι όποιες ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν. Και σίγουρα, ο δεύτερος γύρος με Αεκ και Πόα στο Καραϊσκάκη θα είναι πιο ομαλός, πιο βατός. Εχω την άποψη (ή μάλλον τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ) ότι στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός θα ΑΥΞΗΣΕΙ τη διαφορά του από τους δευτερότριτους, εκτός βεβαίως κάποιου δραματικού απροόπτου, όπως π.χ. μίας ΩΜΗΣ και φασιστικού τύπου ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ της κυβερνο-εξυγιαντικής σπείρας, που θα έχει ΕΞΩΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ χαρακτήρα.

Εν ολίγοις, μόνο με… ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ της χούντας των συριζανέληδων θα μπορούσε να ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ο 8ος συνεχόμενος τίτλος του Ολυμπιακού.

Πάμε και στην Ευρώπη. Ποιο είναι το περισσότερο εφικτό αποτέλεσμα στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια;

Οι δύο ΝΙΚΕΣ, με τη Σπόρτινγκ εκτός και με τη Γιούβε εδώ. Επιθυμητά, αλλά δύσκολα εφικτά αποτελέσματα. Ομως, ΜΟΝΟΝ με αυτά ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΤΡΙΤΗ θέση και προχωράει παίζοντας στο Europa. Φυσικά, το πρώτο παιχνίδι, το εκτός έδρας με τη Σπόρτινγκ, είναι και το κομβικό, άρα και το πιο δύσκολο. Αν κερδίσει τη Σπόρτινγκ, ο Ολυμπιακός δεν θα επιτρέψει στη Γιουβέντους να του στερήσει το όνειρο.

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΑ… ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Παρασυρόμαστε, όμως, και το πάμε πολύ μακριά. Ας χαμηλώσουμε το βλέμμα. Την Κυριακή το μεσημέρι θα βρούμε μπροστά μας στο Καραϊσκάκη τον Πλατανιά, την ομάδα-μίασμα του πρωταθλήματος. Αλλαξε και προπονητή ο Πλατανιάς. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη ομάδα που το κάνει αυτό πριν από αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Και βέβαια, η σκέψη μας είναι κολλημένη στην περσινή περιπέτεια, με τους ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ της ομάδας του Μαθιουλάκη να καταθέτουν ό,τι τους δασκάλευαν οι άνθρωποι της ρώσικης μαφίας.

Τα ανεπίσημα κιτάπια λένε ότι για το ΣΤΗΣΙΜΟ αυτής της ιστορίας ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

Ετσι λένε και εγώ βεβαίως δεν μπορώ να ξέρω αν είναι σε ευρώ, σε δολάρια ή σε… ρούβλια.

Εκείνο όμως που ξέρω εγώ, είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ.

Τουλάχιστον τα ΔΙΠΛΑΣΙΑ από τα εκατομμύρια που χαλάστηκαν.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΟΙ… ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ!

Στο ξεκίνημα της νέας περιόδου, στο ρόστερ του Ολυμπιακού προσμετρούνταν ΤΕΣΣΕΡΙΣ σέντερ φορ. Ή φορ κρούσεως, ή κεντρικοί προωθημένοι, ή με όποιον άλλο χαρακτηρισμό κυκλοφορεί ο όρος της θέσης.

Σήμερα, τρεις περίπου μήνες μετά, κανένας από τους τέσσερις δεν υπάρχει στη βασική σύνθεση της ομάδας, όπως εμφανίστηκε στον σημαντικότερο διεθνή αγώνα της χρονιάς.

Αντ’ αυτών, έκανε την εμφάνισή του ως σέντερ φορ (έστω και τυπικά περισσότερο) ο μεσοεπιθετικός Κώστας Φορτούνης, ενώ στον προηγούμενο αγώνα της Βαρκελώνης, στην ίδια θέση είχε εμφανισθεί ο μεσοαμυντικός Οτζίτζα Οφόε.

Οι… άλλοι τέσσερις;

Το θέμα μου θυμίζει ένα τραγουδάκι του Μάνου Χατζιδάκη, σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη:

«Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν

για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν.

Ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε,

ο δεύτερος στις κακουχιές δεν άντεχε.

O τρίτος ήταν υποκείμενο γελοίο

κι ο τέταρτος φοβότανε το κρύο.

Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν

αλλά δε φτάνουνε ποτέ στο Ιράν».

Πού βρίσκονται λοιπόν οι «τέσσερις στρατηγοί» φορ του Ολυμπιακού; Ο πρώτος είναι τραυματίας (Μπεν). Ο δεύτερος τραυματίστηκε παραμονή του αγώνα, προερχόμενος από άλλους τραυματισμούς (Εμενίκε). Ο τρίτος δεν μπορούσε να παίξει διότι… δεν δηλώθηκε για το Champions League! Και ο τέταρτος ήταν στην αποστολή, αλλά όχι στη σύνθεση. Και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για αστοχία του προπονητή, αφού αυτός ειδικά ο φορ είναι που έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα ολόκληρο τον Ολυμπιακό με την απόδοσή του.

ΟΙ ΜΥΞΟΦΟΥΣΚΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ

Η απόφαση-έμπνευση του Τάκη Λεμονή να χρησιμοποιήσει τον Κώστα Φορτούνη ως φορ «ευρύτερων ειδικών καθηκόντων», είχε λογική βάση. Ο Φορτούνης, ξαναβρίσκοντας τη φόρμα του σιγά-σιγά, είναι απαραίτητος ΟΠΟΥ και να τον βάλεις να παίξει. Η ποιότητά του δεν αμφισβητείται (δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ), αλλά και η αυτοπεποίθησή του επανήλθε μετά από καιρό. Νομίζω ότι πλησιάζει στον προπέρσινο Φορτούνη.

Και ως σέντερ φορ λοιπόν, ο Φορτούνης δεν ήταν άσχημος. Και τα σουτάκια του έπιασε, και τις πασούλες του μοίρασε, αλλά και τα έβαλε στα ίσα με τους στόπερ της Μπαρτσελόνα, κάνοντάς τους τη ζωή δύσκολη. Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους τέσσερις απόντες φορ θα έπαιζε καλύτερα προχθές, από όσο ο Φορτούνης.

Η επιλογή του Τάκη Λεμονή, λοιπόν, αποδείχθηκε επιτυχής, αντίθετα με εκείνη του Οτζίτζα στο πρώτο παιχνίδι. Δεν γνωρίζω αν ο προπονητής του Ολυμπιακού επαναλάβει και την Κυριακή την ίδια κίνηση με τον Φορτούνη στη θέση του σέντερ φορ, ή χρησιμοποιήσει κάποιον από τους Ανσαριφάρντ-Τζούρτζεβιτς, που έχει στη διάθεσή του. Εκείνος ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας τι πρέπει να κάνει. Ομως, εμείς όλοι μας ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ θέλουμε: ΓΚΟΛ.

ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ στον Πλατανιά, την ομάδα-μίασμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που πέρυσι, συνταγμένη απολύτως με την συμμορία των… εξυγιαντών (φυσικά επί… αντιπαροχή), προσπάθησε όχι απλά να στερήσει από τον Ολυμπιακό τον ΤΙΤΛΟ που κατέκτησε ΠΑΝΑΞΙΑ, αλλά και να ΥΠΟΒΙΒΑΣΕΙ την ομάδα μας στη Β’ Εθνική!

Ποιοι; Τα νανάκια, οι μυξόφουσκες της Σούπερ Λίγκας, τον ΓΙΓΑΝΤΑ Ολυμπιακό, που κανονικά θα έπρεπε να πλένουν καλά με Τρυνάλ το στόμα τους και να κάνουν γαργάρες με κατσαβιδόπροκες, πριν αναφέρουν το όνομά του.

Θα ξεπεράσουν τις 15.000 οι οπαδοί της Κούλας;

Σε πάνω από… 45.000 κόσμο υπολογίζει η Κούλα ότι θα βρίσκονται σήμερα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

Διότι, όπως γράφουν οι δικοί της, η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεπεράσει τις 30.000 και έχουν ανοίξει όλα τα εκδοτήρια, να μη μείνει κανείς απ’ έξω. Και εκτός από τα υπάρχοντα, λέει, άνοιξαν και… άλλα, καινούργια εκδοτήρια, να είναι έτοιμα να υποδεχτούν την… κοσμοπλημμύρα!

Ε, λοιπόν, αν ξεπεράσουν τις δεκαπέντε χιλιάδες, να μην το πούνε ούτε του… παππά! Αντε είκοσι, βαριά-βαριά. Για παραπάνω, δεν το βλέπω με τίποτα.
Και βεβαίως, μην τυχόν και διανοηθούνε να ανακοινώσουν μαϊμού νούμερα. Η UEFA δεν παίζει με αυτά. Αυτά που δημοσιοποιεί, αυτά είναι.

Χωρίς οπαδούς μεθοδεύεται το Πόα-Κούλα

Και να δείτε ότι πάνε να τιμωρήσουν τον Παναθηναϊκό, που κλήθηκε ήδη να απολογηθεί, με αποκλεισμό έδρας!

Και να δείτε που ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Κούλα στις 17 Νοεμβρίου ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ, επειδή θα κριθεί υπότροπος.

Και να δείτε που όταν του επιβληθεί αυτή η ποινή, ΟΥΔΕΙΣ πρόκειται να διαμαρτυρηθεί, εκτός ίσως από τίποτα ψευτοαντιδράσεις, για τα μάτια του κόσμου.

Ολα αυτά είναι ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ δικές μου, αλλά θα δείτε ότι οι εξελίξεις θα με δικαιώσουν πάλι. Θα τη φάει την ποινή ο Πόα και θα… πει κι ένα τραγούδι. Ολα, φίλοι μου, είναι κανονισμένα φέτος ΚΑΙ με την αθλητική Δικαιοσύνη. Ιδιο σκοπό με τη διαιτησία σφυράει και αυτή.

Ολοι και όλα για την Αεκούλα, φέτος.

Η… περιγραφή του Νταλί

«Είχα κρατήσει κάτι που είχα διαβάσει σε μία εφημερίδα (28-29/Μαΐου 2005) και το οποίο σας γράφω προσαρμοσμένο στην παρούσα διοικητική πραγματικότητα του ποδοσφαίρου. “Οι συνταγές της ΕΠΟ για τη θεραπεία του ποδοσφαίρου θυμίζουν την περιγραφή του Νταλί για τον λωποδύτη που μπήκε σπίτι του. Με βάση το σκίτσο που έφτιαξε ο ζωγράφος, η αστυνομία συνέλαβε δέκα υπόπτους και μεταξύ αυτών δύο πιθήκους, έναν ανεμιστήρα, μία γκάιντα κι ένα πλυντήριο”» (Periklis Kairis).

Αποτελεσματικότερος ο κόραξ

Μου γράφει: «Καλημέρα, καλή εβδομάδα, κύριε Γαβαθιώτη. Είναι δυνατόν νοήμων άνθρωπος να πίστευε πως το παιχνίδι θα πάει στο Χ; Οσο ο χρόνος περνούσε, τόσο ο ένας Μάνταλος είχε παραχωρήσει τη θέση του στον άλλο! Και ο κόραξ Μάνταλος αποδείχτηκε αποτελεσματικότερος, όπως έδειξε το τελικό αποτέλεσμα! Κλείνοντας, να θυμίσω πως το 3-4 στη Νέα Σμύρνη, για το οποίο οι ΑΘΛΙΟΙ έγραψαν σεντόνια γελοιοτήτων σχετικά με τα δύο πέναλτι, ένα κατά, ένα υπέρ, το μεν κατά ήταν αμφισβητούμενο, το δε του Φορτούνη ήταν μαρς! Ανάλογο ήταν και το πέναλτι που ΔΕΝ σφυρίχτηκε στη Λεωφόρο, που έγινε πάνω στον Καρσελά! Μαρς! Υπομονή σε όλους μας. Η φετινή περίοδος δείχνει πολλά και θα μας δείξει και περισσότερα» (Γιάννης Αγγέλου).

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 02/11/2017)

Διαβάστε επίσης

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει στον «ΓΑΥΡΟ»: Η τέχνη του να κονομάς χωρίς να κάνεις τίποτα έχει αναχθεί σε επιστήμη από τους… εξυγιαντές - Συνεπέστατοι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ συστήματος οι λεγόμενοι «παρατηρητές».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΛΑΣΠΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗ!

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΛΑΣΠΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗ!

Απαντώντας στη συζήτηση για την ανομία, απέδωσε την επίθεση στο «ΕΘΝΟΣ» σε… οπαδούς του Ολυμπιακού λόγω της «αντίθεσης» Μαρινάκη και Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς - Γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» ο Μανώλης Γαβαθιώτης.