Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 16:29

*** Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ τρείς λόγοι πού ΔΕΝ ΕΙΠΕ ο Μπαλτάκος, για το πέναλτι με τον Άρη:

  1. Η αεκ έχει την επο.
  2. Η αεκ έχει την επο.
  3. Η αεκ «καλύπτει» τον πρόεδρο της επο από το ... Τζακ ποτ.

* Εντάξει είμαστε ; Εντάξει είμαστε, πού λέει κι' ο Τάκαρος ***

ΤΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ :ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ : ΜΙΓΜΑ ΝΙΑΤΩΝ, ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, ΤΑΛΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

*** «Εχθρός του καλού, είναι πάντα το καλύτερο» ! Αυτή η φράση αντιπροσωπεύει, για μένα, τη γενικότερη φιλοσοφία του Ολυμπιακού στις μεταγραφές πού έληξαν προχθές. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μία ευρύτατη εκκαθάριση ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, αποκτώντας ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ λύσεις, στοχευμένες, πού αποβλέπουν όχι απλά στην κάλυψη των πιο αδύνατων σημείων και την ενίσχυση, αλλά στην θωράκιση και το ανέβασμα της ομάδας σε υψηλότερο επίπεδο.

*** Εν ολίγοις, οι παίκτες πού απέκτησε ο Ολυμπιακός ( πάντα με την επιφύλαξη κάποιας έκπληξης, μέχρι την άλλη Τετάρτη πού τελειώνουν και οι μεταγραφές των ελεύθερων ) ήταν τέσσερις, κατανεμημένες ισομερώς στα άκρα της ομάδας. Δύο ακραίους αμυντικούς και δύο ακραίους επιθετικούς.

*** Δεν αποκτήθηκε κανείς για το κέντρο της άμυνας και αυτό έγινε ζήτημα συζήτησης και κριτικής από μια μερίδα φίλων οπαδών και αναγνωστών. Η γνώμη μου, την οποία μετέφερα και μεταφέρω, είναι ότι ο «μετά Μάρτινς» Ολυμπιακός είναι πολύ ισχυρός αμυντικά, τόσο, ώστε επί του παρόντος να μη χρειάζεται άλλη προσθήκη αμυντικού, ειδικά στο κέντρο της άμυνάς του.

*** Όπως πάντα, θα επιχειρηματολογήσω προκειμένου να στη ρίξω την άποψή μου. Ας πάρουμε πρώτα τη στατιστική, τη γλώσσα των αριθμών πού λέει πάντα την αλήθεια. Από τον αγώνα στα Γιάννινα στις 21 Δεκεμβρίου, για τη 14η αγωνιστική, πού ήταν και ο πρώτος πρωταθλήματος μετά τη διακοπή του Μουντιάλ, όπου η άμυνα του Ολυμπιακού με το δίδυμο Ρέτσος – Ντόη στο κέντρο της δέχτηκε δύο γκολ, ο πρωταθλητής έδωσε ΕΞΗ αγώνες.

*** Για το πρωτάθλημα μιλάμε, έτσι ; Επαιξε λοιπόν κατά σειράν με Αστέρα Τρίπολης ( μέσα ) νίκη με 5-0, με Ιωνικό ( εκτός ) νίκη 0-2, με Βώλο Μπέου ( εκτός ) νίκη με 0 – 4, με Αρη ( μέσα ) νίκη 1-0, με Ατρόμητο ( εκτός ) ισοπαλία 1-1 και προχθές με τον Οφη ( μέσα ) νίκη με 2-1. Τι έχουμε λοιπόν ; Εξη αγώνες, πέντε νίκες, μία ισοπαλία. Με γκολ 15 υπέρ, ΔΥΟ ΚΑΤΑ.

*** Τα παραπάνω, όπως είπαμε, αφορούν τους αγώνες πρωταθλήματος. Στο κύπελλο, η μέχρι τώρα αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού ήταν ΟΚΤΩ γκολ υπέρ, ΔΥΟ γκολ κατά. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπ' όψιν οι ιδιαιτερότητες των αγώνων Κυπέλλου, όπως π.χ. η «ευκαιρία» πού παρουσιάζουν για να παίξουν κι' άλλοι παίκτες, να ξεκουραδτούν ή να αποθεραπευτούν κάποιοι, το επιβεβλημένο ροτέϊσιον και πάει λέγοντας. Και εδώ, όμως, η βάση ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ απόδοση της ερυθρόλευκης άμυνας δεν είναι αξιοκαταφρόνητη.

ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΝΙΑΤΑ, ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

*** Πάμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός με την απόκτηση δύο Βραζιλιάνων για τα άκρα της άμυνας, του καταπληκτικού Ροντινέϊ και του νεαρότερου Ραμόν, αλλά και με την παραμονή του Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ και του υπερπολύτιμου Ανδρούτσου διαθέτει πλέον το καλύτερο «σετ» ακραίων αμυντικών στη χώρα. Και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πληρότητα.

*** Στο κέντρο της άμυνας, η αποχώρηση του Κώστα Μανωλά σε συνδυασμό με τον βαρύτατο τραυματισμό του Ουσεϊνού Μπα, αλλά και κάποιες υποχρεωτικές απουσίες του Σωκράτη, προκάλεσαν προβληματισμό, ανησυχία και κάποιες αμφισβητήσεις για τη συνέχεια. Εδώ όμως μίλησαν η εμπειρία, η οξυδέρκεια, η σωστή γνώμη και η επιμονή του Μίτσελ. Το «πείραμά» του να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στόπερ ένα νεαρότατο μέσο της ομάδας, τον Αντρέα Ντόη, όχι μόνο πέτυχε, αλλά και προκάλεσε αναθεώρηση στόχων στην ομάδα.

*** Αυτή τη στιγμή, κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού, είναι οι Παπασταθόπουλος, Ρέτσος, Ντόη, Σισέ και βεβαίως ο ευρισκόμενος ακόμη στα ... «πιτς» Μπα. Πίσω, ακολουθούν τρείς ταλαντούχοι στόπερ, οι Καλογερόπουλος, Μπαγκαλιάνης και Χρυσόπουλος, με παιχνίδια στη Σούπερ Λίγκα και οι τρείς.

*** Ο τέσσερις πού θα αγωνίζονται βασικοί εναλλακτικά, είναι βεβαίως ο Σωκράτης, οι Ντόη και Ρέτσος και ο «επανακάμψας» Σισέ. Για τον Σωκράτη, μόνο θετική μπορεί να είναι η κριτική. Είναι μακράν ο καλύτερος στόπερ του πρωταθλήματος, πού δεν συναρπάζει μόνο με την αγωνιστική του επίδοση, αλλά και με το πάθος του πού φτάνει μέχρι και την αυταπάρνηση. Ηταν ευτύχημα πού ο Βαγγέλης Μαρινάκης διέγνωσε την προσφορά του πολύπειρου παίκτη και τον έφερε πίσω στην ομάδα.

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ : ΟΙ ΔΥΟ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

*** Εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν ακούω ή διαβάζω κριτικές αμφισβήτησης του Ντή ή του Ρέτσου. Μιλάμε για ένα δίδυμο υπερταλαντούχων, μικρής ηλικίας και οι δύο, πού ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ διακρίνονται. Το ότι γλίστρησε ο Ρέτσος και έβαλε γκολ ο ΟΦΗ, ή ότι δεν έπιασε καλά την κεφαλιά ο Ντόη και μπήκε ένα αυτογκολ ( πάλι με τον ... ΟΦΗ ) ήταν ΣΤΙΓΜΕΣ πού μπορεί να τύχουν και στους παγκοσμίως καλύτερους αμυντικούς.

*** Η προκατάληψη για τους τρείς αυτούς αμυντικούς, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην ομάδα, ούτε και επηρεάζει στο παραμικρό τον Μίτσελ, πού έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι είναι σκληρό καρύδι και δεν επηρεάζεται από κανένα. Θα σημειώσω ιδιαίτερα την επάνοδο του Σισέ, πού με τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα ανεβάσει την απόδοσή του και θα ξαναδούμε τον ΠΑΛΙΟ, πριν αρχίσουν να σφυρίζουν σειρήνες στα ... αυτιά του Παπέ Αμπού Σισέ.

ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ;

*** Θα την κατεβάσει την ομάδα του στο Κύπελλο ο Πανουργιάς ; Εγώ θα έλεγα να βρεί τρόπο να το αποφύγει. Και μόνο τα έξοδα για το πούλμαν, Λαμία – Θεσσαλονίκη, φτάνουν. Εκτός πιά, αν κάνει καμιά συμφωνία με τον Ρώσο και καλυφθεί με μέρος απ' τις εισπράξεις. Παίζει κι' αυτό.

ΜΑΝΤΣΙΝΙ, Ο ΣΟΥΠΕΡ ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ !

*** Θα θυμάστε βέβαια τι σας έλεγα, πόσο πολύ ανακουφίστηκα όταν ο Μαντσίνι πήγε στον Παναθηναϊκό. Πάντοτε τον θεωρούσα παίκτη υπερεκτιμημένο και μάλλον «προβληματικό» Τώρα στον Πόα έχει βγάλει και άλλο ένα ... κρυφό ταλέντο ! Είναι και ... γκαντέμης ολκής !

*** Εφυγε από τον Αρη με ένα αποκλεισμό στο Κύπελλο και πήγε και ... ξανααποκλείστηκε με την καινούργια του ομάδα ! Παίζει μετά στο πρωτάθλημα και χάνει στην Τρίπολη. Θυμηθείτε εμένα, πού έλεγε κι' ο Γκμοχ. Άλλη αγωνιστική περίοδο, δεν βγάζει στο Πόα.

*** Η στήλη του Μανώλη Γαβαθιώτη, Πολλά… εν ολίγοις, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κόκκινος Πρωταθλητής στις 2/2/2023. ***

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης

Να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Μόνο μία λύση υπάρχει, για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη, ενόψει αλλεπάλληλων ντέρμπι. Γράφει στο Πολλά… εν ολίγοις, ο Μανώλης Γαβαθιώτης.