Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν κέρδισε, αλλά έμαθε...

Δεν κέρδισε, αλλά έμαθε...
Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018 - 10:55
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Δεν πρέπει να χάνεις ποτέ, πάντα να κερδίζεις ή να μαθαίνεις», γράφαμε χθες, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του Μίλαν-Ολυμπιακός. Και ο Ολυμπιακός τα έκανε και τα δύο. Για περίπου 50 λεπτά κέρδιζε 1-0 και ύστερα πήρε ένα μάθημα. Για την ακρίβεια, δεν πήρε ένα, πήρε πολλά.

Το πλέον βασικό είναι ξεκάθαρο και απλό: ούτε για 10 δευτερόλεπτα, όχι για 10 λεπτά, επιτρέπεται να χάσεις την συγκέντρωσή σου σε τέτοιου επιπέδου ματς. Θα δεχθείς τρία γκολ και δεν θα καταλάβεις πως.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο σπίτι ενός από τα πιο σημαντικά brand παγκοσμίως και το φινάλε του ματς σε βρίσκει να χαλιέσαι για την ευκαιρία που χάθηκε για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Πριν από τη σέντρα είχαν άπαντες μια ελαφριά ανησυχία για την εικόνα και εξέλιξη του αγώνα και στο φινάλε λες: το... είχα το αποτέλεσμα ρε γαμώτο. Κι εκεί ξεχωρίζουν οι οπτικές του καθενός από (όλους) μας. Βλέπεις το χθεσινό «ποτήρι» μισογεμάτο ή μισοάδειο; Προσωπικά μισογεμάτο αν και είναι βέβαιο ότι θα έρθει με... φόρα κάποιος και με «όπλο» το αποτέλεσμα που, εν τέλει, τα... κερδίζει όλα και θα πει: ναι, αλλά έχασε και στον Ολυμπιακό είναι απαραίτητο και το αποτέλεσμα.

Θα επιμείνω ωστόσο και θα πάω κόντρα στις άπειρες κλισεδούρες. Γίνεται λόγος για το εκτεταμένο rotation του Πέδρο Μαρτίνς. Και γίνεται από ανθρώπους που ζητούσαν επιτακτικά ν' ανοίξει το rotation ο Πορτογάλος. Δηλαδή η χθεσινή εικόνα του Ολυμπιακού (για 70 λεπτά!) έδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα συνοχής; Ένα 10λεπτο black out δε συμβαίνει και σε υποτιθέμενους βασικούς; Έλλειψη σωστής αντίδρασης και συγκέντρωσης δεν ήταν το γκολ του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου έγιναν μαζεμένα όσα λάθη έγιναν και στα τρία γκολ της Μίλαν χθες;

Αν το εκτεταμένο rotation ήταν πρόβλημα, γιατί στο φινάλε του ματς οι ολοκληρωμένες πάσες Μίλαν και Ολυμπιακού ήταν 463 και 445 αντίστοιχα; Ξέρετε τι δείχνει αυτό; Ισορροπία αφού η ακρίβεια στην πάσα των Ιταλών ήταν 86% και των Πειραιωτών 90%!. Μπορεί να διαφωνείτε οριζοντίως και καθέτως με όσα διαβάζετε αλλά, ξηγηθήκαμε από την αρχή, το παρόν ντουβάρι δεν θα γράφει όσα θέλετε / λαχταράτε να διαβάσετε αλλά όσα κατεβάζει η κούτρα του. Σωστά ή λάθη, αυτά είναι, λυπάμαι...

Τα γκολ που δέχθηκε χθες ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν «μαρτυρούν» έλλειψη συνοχής και πρόβλημα από το εκτεταμένο rotation. Στιγμιαίες αδράνειες και έλλειψη συγκέντρωσης μαρτυρούν. Ο Σισέ επί 70 λεπτά (σ.σ.: με εξαίρεση και μια φάση στο φινάλε του α' ημιχρόνου) έκανε εμφάνιση-μεταγραφής. Έβγαινε πάντα πρώτος στη μπάλα, έκανε άπειρα κοψίματα, και στο καταστροφικό 10λεπτο «κατάφερε» να είναι... μέσα και στα τρία γκολ αν και το να τον ντριμπλάρει ο Ιγκουαΐν όπως συνέβη στο 2ο έχει συμβεί και με τους πλέον πολύπειρους και κορυφαίους στόπερ του πλανήτη.

Φυσικά και δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα, αν ήταν δεν θα έχανε ο Ολυμπιακός. Όμως στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται κουβέντα μόνο με βάση το αποτέλεσμα. Οι «αποτελεσματάκηδες» κάνουν την εύκολη δουλειά, βλέπουν ένα ματς και κρίνουν ΜΕΤΑ το τέλος του. Η ιστορία ενός αγώνα ωστόσο αρχίζει από τις προπονήσεις και τελειώνει στα αποδυτήρια, ύστερα από τη λήξη. Ο Σενεγαλέζος στόπερ συγκέντρωσε πάνω του όλα τα... πυρά για την ήττα αλλά, νομίζω, είναι άδικο.

Από κάπου βγήκαν ανενόχλητες κάποιες σέντρες, έτσι δεν είναι; Κάπου υπήρξαν... πουλήματα της μπάλας, σωστά; Και κάπου, όταν ο Ολυμπιακός προηγούνταν 1-0 και επί 20 λεπτά στο β' μέρος σε έκανε να πιστεύεις ότι πλησιάζει και δικό του 2ο γκολ, υπήρξαν και επιλογές ατομισμού. Επελέγησαν σουτ «για να γίνουμε ήρωες» και όχι μια σωστή πάσα σε διπλανό...

Είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορεί να ειπωθούν για χθες, καλό ωστόσο είναι (προς το παρόν) να μπει στο ντουλάπι το βίντεο του αγώνα γιατί υπάρχει κομβικό ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Εν συντομία και για να μην το παρακουράζουμε, προσωπικά βλέπω μια κανονική ομάδα με ΤΡΟΜΕΡΕΣ προοπτικές. Επειδή είναι πολύ καινούργια ωστόσο είναι λογικό να υπάρχουν και... κενά αέρος. Αναπόφευκτα κι απλά ελπίζεις να είσαι και τυχερός ώστε να μη σου στοιχίζουν πολύ σε αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Ο... καφενές των 475,5 εκατ.

Ο... καφενές των 475,5 εκατ.

Τα «πέτρινα» χρόνια και η τιμωρία των ασεβών και το κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.