Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κάτι κάνει καλά λοιπόν και ο... φράουλας!

Κάτι κάνει καλά λοιπόν και ο... φράουλας!
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015 - 23:57

Έχουν σκίσει τα κιτάπια τους, έχουν πετάξει κάτω σακάκια και γραβάτες από τα νεύρα τους, πάνε σε σεμινάρια και πραγματικά άκρη δεν βρίσκουν. Μήπως να τον... στείλουν στη FIBA να ησυχάσουν; Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό και λέγεται... Ολυμπιακός! Μια «Λερναία Ύδρα» στους τραυματισμούς αλλά και... τις έξτρα λύσεις.

Ήρθε η Μιλάνο στο ΣΕΦ - που χωρίς τον Τζεντίλε θαρρώ αποδίδει καλύτερα- να παίξει τη ζωή της. Να ρίξει την τελευταία της καλή ζαριά μήπως και συνεχίσει στην Ευρωλίγκα. Ουσιαστικά χωρίς σημαντικό κίνητρο οι «ερυθρόλευκοι»- κάτι που φάνηκε από την νωθρότητα του πρώτου μέρους και την έλλειψη ενέργειας και μαχητικότητας- όλα για όλα όμως οι Μιλανέζοι που από… μόστρα καλά τα πάνε. Από μπάσκετ όμως…

Όσο τους επέτρεπε ο Ολυμπιακός να σουτάρουν καλά και να παίρνουν αυτοπεποίθηση από τα τρίποντα, πίστεψαν πως ενδεχομένως θα κατάφερναν κάτι καλό μέσα στο ΣΕΦ. Χωρίς Σπανούλη, με τον Λοτζέσκι να βγαίνει εκτός στο 28΄, σου λένε, ποιός θα μας κερδίσει; Ο Πρίντεζης μόνος του που χρειάζεται και ειδική διαχείριση καθώς προέρχεται και αυτός από τραυματισμό; Να η ευκαιρία για την έκπληξη. Τον βρήκαμε μπόσικο. Αμ δε… Δεν το έχουν κάνει άλλες κι άλλες, η ομάδα του Ρέπεσα και του Λαφαγιέτ (-4 στο σύστημα αξιολόγησης) θα το κατάφερνε;

Όταν οι «ερυθρόλευκοι» έσφιξαν για τα καλά την άμυνά τους (και από τα 8/12 τρίποντα στη συνέχεια είχαν 1/6 ήτοι 9/18 σύνολο) και έβαλαν χέρια παντού, όταν ξεμπλόκαραν στην επίθεσή, έβαλαν τα σουτ (25 πόντους στο 1ο μέρος- 47 στο 20 , σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή) και δημιούργησαν με καθαρό μυαλό, καμιά Μιλάνο δεν θα μπορούσε να τους αντισταθεί. Την πήραν… σβηστά με πρώτους σκόρερ τους Στρόμπερι (16 πόντους) και Μιλουτίνοφ (12).
Το ξαναγράφω: Τους Στρόμπερι και Μιλουτίνοφ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Τον... φράουλα, που ανάθεμα τι έχει ακούσει ο άνθρωπος. Το όνομά του μάλιστα ήταν βούτυρο στο ψωμί, του κάθε αδαή για να βγει και να τον φωνάζει… άχρηστο. Τι και αν ο Σφαιρόπουλος κοπανιόνταν και έλεγε «μου κάνει τη δουλειά, έχω σε όλους εμπιστοσύνη», τίποτα… Τα σπάει στην επίθεση, δεν βάζει σουτ, δεν πετυχαίνει στεφάνι. Άχρηστος, να φύγει... «Καθίστε ρε παιδιά να τον δούμε»: Όχι, άχρηστος...

Με τη Μιλάνο στο πρώτο του (άστοχο) τρίποντο η δυσφορία και το «ωωω» ακούστηκε μέχρι το Καραϊσκάκη. Στο τελευταίο του τρίποντο (και αυτό άστοχο) όλο το ΣΕΦ ήταν έτοιμο να σηκωθεί στο πόδι βγάζοντας ένα μακρόσυρτο «ααα» το οποίο μεταφράστηκε «βάλτο και αυτό τώρα που πήρες φόρα». Είχαν προηγηθεί βλέπετε 9 πόντοι του στο 4ο δεκάλεπτο (από το 56-51 ως και το 69-57) και φυσικά το τρίποντο που κλείδωσε τη νίκη, με τον ίδιο να ξεσπάει.

Ένα τρίποντο, το οποίο προήλθε με αυτόν και τον Χάκετ να αλλάζουν τη μπάλα και στα 4΄΄ ο Ντάνι να του την γυρνάει. Το μπουμπούνησε ψυχρά και στυγνά (κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει ο Χάκετ κατ’ εμέ) και... τρελάθηκε. Άρχισε να χοροπηδάει, να πανηγυρίζει, να βγάζει από μέσα του όλη την ένταση που είχε συσσωρευτεί. Γιατί σου λέει: «Σκίζομαι στην άμυνα, αλλοιώνω, κλέβω, παίρνω 9 ριμπάουντ, άρα… κάτι κάνω καλά και εγώ. Τουλάχιστον για αυτά με έφεραν».

Μπάσκετ δεν είναι μόνο η επίθεση. Θα έρθει και πάλι παιχνίδι που θα τα σπάσει ο Στρόμπερι, που δεν θα βάλει 16 πόντους, αλλά θα έχει προσφέρει εξίσου σημαντικά πράγματα με το σκορ στην ομάδα.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ

Όπως το ίδιο και ο Χάκετ. Που πήρε τα ντράιβ του, έφυγε στο coast to coast -όντας μανούλα σε αυτό το κομμάτι- μοίρασε 5 ασίστ, βούτηξε 8 ριμπάουντ και πάνω απ’ όλα, αυτός με τον Στρόμπερι πραγματικά έσβησαν στο 2ο μέρος τους Μιλανέζους. Στους Ιταλούς που ακόμα στον ύπνο τους θα τους βλέπουν. Εδώ ο Λαφαγιέτ άφησε πίσω του τον Χάκετ στο πρώτο βήμα και εκεί που έδειχνε εύκολο λέι απ, ο Χάκετ τού κτύπησε από πίσω τη μπάλα και την έβγαλε εκτός. Δεν άφησε τίποτα να περάσει, τίποτα που τουλάχιστον να μην έχει πρώτα προσπαθήσει.

ΝΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ...

Κάτι είδαμε και από τον Μιλουτίνοφ. Κέρδος και αυτός, καθώς ο Σέρβος ξετύλιξε πτυχές του πλούσιου επιθετικού του ταλέντου. Έξυπνες κινήσεις κάτω από το καλάθι, καλή αντίληψη, προσποιήσεις ώστε να βρει τον χώρο και… 12 πόντοι σε 19 λεπτά. Στα προηγούμενα τρία παιχνίδια στην Ευρωλίγκα είχε 6 (από ένα καλάθι) να φανταστείτε. Δεν ήταν άσχημος και στην άμυνα. Ξεχάστηκε μια-δυο φορές πιο ψηλά και ο Μπάρατς του βγήκε από πίσω, αλλά ήταν πιο θετικός από κάθε άλλη φορά (5 ριμπάουντ, 1 μπλοκ). Σε μία βραδιά που ο Χάντερ δεν τράβηξε όπως μας έχει συνηθίσει και ο Αγραβάνης ήταν σα να μην πέρασε από το παρκέ.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ «ΕΒΓΑΛΑΝ»... ΑΘΗΝΑΙΟΥ

Αυτή είναι η μαγκιά του Σφαιρόπουλου, αυτό είναι ένα (και το μοναδικό) καλό των τραυματισμών. Το ροτέισον μίκρυνε και ο καθείς πρέπει να δίνει το 100%, να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία. Το κάνουν και πολύ καλά μάλιστα. Βγαίνουν παίκτες μπροστά συνεχώς. Ο Αθηναίου είναι το κυριότερο και πιο τρανό παράδειγμα. Ο… 5ος χειριστής της ομάδας και με συγκεκριμένο ρόλο αποτελεί πλέον αξιόπιστη λύση και παίκτη με ειδικό βάρος στον Ολυμπιακό (56.3% τρίποντο με 9/16 στην Ευρωλίγκα). Βγήκε μέσα από αυτή την διαδικασία των τραυματισμών. Του δόθηκαν ευκαιρίες, όφειλε να είναι έτοιμος να βοηθήσει και τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά και για τις δύο πλευρές.

ΥΓΕΙΑ, ΣΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΙ... TOP- 16

Ο Ολυμπιακός βγαίνει μαχητής παλεύοντας με τον εαυτό του. Καμία άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει τόσους πολλούς τραυματισμούς όσους ο Ολυμπιακός. Είναι μαθηματικά βέβαιο πλέον. Ένας έρχεται… ένας βγαίνει εκτός και κάπου έχει λογική. Όσο καλύπτουν δύο θέσεις, όσο αυξάνεται ο χρόνος και οι αρμοδιότητες να καλύπτουν κενά, θα υπάρχει και έξτρα επιβάρυνση.

Το μείζον θέμα στον Πειραιά είναι να μειωθούν τα προβλήματα και από το 2016 να εμφανιστεί ένας Ολυμπιακός όσο το δυνατόν πλήρης και έτοιμος για την πραγματική Ευρωλίγκα. Το Top 16. Με τον Λοτζέσκι, με τον Σπανούλη αλλά και τον Σον Τζέιμς πλέον στο ρόστερ του. Στον «μαραθώνιο» που οι απουσίες ενδεχομένως να κοστίσουν νίκες, που η επιβάρυνση και το επίπεδο θα είναι ακόμα πιο αυξημένα. Εκεί είναι όμως όλα τα λεφτά. Ευχή όλων; Να κοπάσει κάπως αυτή η κατάρα και η κακοδαιμονία των τραυματισμών που μαστίζει τον Πειραιά. Μέχρι στιγμής, νικητής βγαίνει ο Ολυμπιακός. Το… μοναδικό φαινόμενο!

ΥΓ: Πάει για όμιλο φωτιά στο Top 16 με τις ρώσικες ωστόσο η ουσία είναι από δω και πέρα, αν θα πάρει μαζί του Εφές και Ρεάλ. Εκεί δεν μιλάμε για όμιλο φωτιά, αλλά… για θανάτου!

ΥΓ2: Την Κυριακή ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ που επέστρεψε και τουλάχιστον στα λόγια των ανθρώπων της, οι λέξεις «πρωτάθλημα» και «κορυφή» ακούγονται πιο συχνά απ’ ότι τα ξεστομίζουν οι «ερυθρόλευκοι». Επιβάλλεται ο κόσμος να είναι εκεί και η ομάδα σοβαρή.

Διαβάστε επίσης

Όταν μιλάει ο Αρχηγός!

Όταν μιλάει ο Αρχηγός!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής αποκρυπτογραφεί και σχολιάζει τη συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη- Το πεπρωμένο, ο ρόλος στην Εθνική και το... Λιμάνι του!

Σσσσσσ… Σεβασμός!

Σσσσσσ… Σεβασμός!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής θυμάται τα λόγια του Γιώργου Πρίντεζη αρχές Οκτωβρίου, που γίνονται ήδη πράξη και «γεμίζει» βλέποντας τους «ερυθρόλευκους» να σέρνονται στις… πινακίδες!

Η συμμορία των 16!

Η συμμορία των 16!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την παροιμιώδη συσπείρωση των «ερυθρόλευκων», το μότο που δεσπόζει στα αποδυτήρια αλλά και... το φόβητρο στη ρακέτα!