Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Και πώς να τον βγάλεις έξω;
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 - 23:59
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Επαγγελματική νίκη… Αν και δεν είμαι υπέρμαχος του συγκεκριμένου όρου, ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως έπρεπε για να αποφύγει την παγίδα, γιατί σε κάτι τέτοια ματς είναι επίφοβος, ιδίως όταν λείπει ο καλύτερος παίκτης του αντιπάλου και οι άλλοι μισοί έχουν ταλαιπωρηθεί από ιώσεις και προβλήματα. Έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε για να φτάσει σε μία άνετη νίκη, γιατί η Κίμκι στο τέλος μείωσε, στους 20 πόντους την είχε, έχοντας «κλειδώσει» από νωρίς την 12η νίκη του στην Ευρωλίγκα.

Σε αντίθεση με όσα είχαμε συνηθίσει στα εντός έδρας, ο Ολυμπιακός πήρε το ματς από την άμυνά του. Το καταδεικνύουν άλλωστε οι 22 πόντοι που σκόραρε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στα πρώτα 20 λεπτά και οι 36 στα 30 λεπτά, καθώς τα τρία πρώτα δεκάλεπτα πέτυχε 11, 11 και 14 πόντους. Μόνο στο τελευταίο που χαλάρωσαν οι άμυνες, που υπήρξαν ακατανόητα σφυρίγματα και το μυαλό είχε «κλειδώσει» τη νίκη δέχτηκαν 21 πόντους, τους περισσότερους από τον Μίκι ο οποίος με τα 6 επιθετικά που πήρε βρήκε δεύτερες ευκαιρίες (σκόραρε 21 πόντους) έχοντας 7/10 δίποντα. Αυτός ήταν ίσως ο μόνος πονοκέφαλος του Ολυμπιακού με την Κίμκι να παίρνει γενικότερα 11πόντους από δεύτερη ευκαιρία (4 οι «ερυθρόλευκοι»).

Ο Μπλατ και οι συνεργάτες του είχαν ετοιμάσει ένα άρτιο πλάνο, ο Ολυμπιακός ήταν «διαβασμένος» ελέγχοντας απόλυτα το παιχνίδι, προσαρμόστηκε στο απόλυτα στο αργό τέμπο που επέβαλε η Κίμκι, ενώ η… διαφορετικότητα φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα, ακόμα όταν ήθελε να «κτυπήσει» με τον Βεζένκοφ. Επέμενε στο να παίξει στο ποστ με τον Σάσα, βγάζοντας τα «μις ματς» ο οποίος μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στο σκορ αλλά έκλεψε, μοίρασε και στο 4ο δεκάλεπτο, πέτυχε 7 σερί ακόμα (με τις βολές του Σπανούλη ενδιάμεσα) πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εμφάνιση, όπως είχε κάνει και στη Μόσχα, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, δείχνοντας ετοιμότητα κι αυτός να βοηθήσει.

Το είπε ο Μπλατ και στο προηγούμενο παιχνίδι. Θέλει παίκτες που να μην περιμένουν τίποτα δεδομένο και να αρπάζουν την ευκαιρία, να κάνουν κάτι με αυτήν. Όπως έκανε ο Βεζένκοφ με την Κίμκι, ο Μπόγρης στην απουσία του Μιλουτίνοφ κτλ.

Πήγε πάλι με σφικτό ροτέισον, ο Τουπάν έπαιξε 7 λεπτά, ο Μάντζαρης 8 λεπτά, ο Τίμα καθόλου, ο Μπόγρης 2, ο Λεντέι ούτε 10 (αλλά δικαιολογείται αυτός έχοντας περάσει μία αδιαθεσία), ωστόσο από τους 7 παίκτες που σκόραραν οι 5 ήταν διψήφιοι. Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο; Ο Γκος με 1 τρίποντο (1/7 σουτ αλλά 6 ασίστ και 3 κλεψίματα) και ο Σπανούλης (6 πόντους, 1/9 σουτ, 9 ασίστ και 5 λάθη).

Έτσι προχωράει… Με όσους χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες, με αυτούς που δίνουν πράγματα, με όποιους είναι έτοιμοι, με τις προσαρμογές στον αντίπαλο. Το είπε και ο ίδιος μετά τον αγώνα, πως είναι δύσκολο να παίζουν και οι 12 παίκτες. Για να πούμε και την μαύρη αλήθεια, με τέτοιον Παπανικολάου (30 λεπτά με την Κίμκι) είναι δύσκολο να βρουν χώρο οι υπόλοιποι. Ο Τίμα δεν παίζει και ο Τουπάν προσπαθεί να βρει τον χώρο του και τον χρόνο του και πάλι μετά τον τραυματισμό του. Ο Παπανικολάου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, πως να τον βγάλεις έξω;

Το ματς με την Κίμκι δεν είναι λόγος για ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά. Πήρε αυτό ακριβώς που ήθελε. Δεν υπήρχε κάτι άλλο γι αυτόν. Συνεχίζει στα πιο δυνατά, πιο επικίνδυνα, αυτά που θα κρίνουν όπως φαίνεται την 4η θέση. Έχει να πάει στη Φενέρ, περιμένει τη Μπαρτσελόνα που φυσικά είναι «must win» και μετά πάει Τελ Αβίβ για Μακάμπι που μπήκε στο κόλπο και Πόλη για τον «τελικό» με την Εφές. Δεν πρέπει να μείνει στην Κίμκι λοιπόν…

Διαβάστε επίσης

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους διαφορετικούς «πρωταγωνιστές» που βγάζει ο Ολυμπιακός, παραθέτει τον προβληματισμό του για το σφικτό ροτέισον, θυμάται τη σχέση Πάντου-Βαλβέρδε και αναλύει τη φράση/μότο του Μπλατ!

Δεν είχε Μιλουτίνοφ, είχε πίστη και πλάνο!

Δεν είχε Μιλουτίνοφ, είχε πίστη και πλάνο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το ότι στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός δεν… κρύφτηκε, αλλά έπαιξε όπως του αρμόζει και θέλει, για την απουσία του «Νίκο» που είναι βαρόμετρο, αλλά και για τα «must win» που έρχονται για την 4άδα.