Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 - 21:06
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ύποπτο και ύπουλο ματς ήταν αυτό στη Πάτρα, αλλά ο Ολυμπιακός με 8 παίκτες ροτέισον έφτασε να προηγείται με 14 πόντους, δύο λεπτά πριν τη λήξη. Για το ότι έγινε ροντέο στη συνέχεια έχει αποκλειστική ευθύνη ο ίδιος. Βιάζονταν να τελειώσει το ματς και να σηκωθεί να φύγει. Απανωτά λάθη στο «κατέβασμα» της μπάλας και στη πάσα που έδωσαν τις ευκαιρίες στον Προμηθέα να πλησιάσει επικίνδυνα στο τέλος. Ένας Ολυμπιακός που πήγε στη Πάτρα για να παίξει το 5ο παιχνίδι του σε δέκα μέρες, δίχως Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, προερχόμενος από ταξίδι στη Μαδρίτη και παιχνίδι με τη Ρεάλ και φυσικά απέναντι στον Προμηθέα και όχι σε κάποια ομαδούλα.

Άργησαν να μπουν στο ματς η αλήθεια είναι, το μυαλό προφανώς ταξίδευε και η συγκέντρωση στην άμυνα ήταν απούσα, αλλά όταν το έκαναν και ανέβασαν την πίεσή τους στην άμυνα, έδειξαν αφενός τη διαφορά ποιότητας, αφετέρου είχαν «απαντήσεις» σε κάθε come back του Προμηθέα με αποκορύφωμα το (προ)τελευταίο, όταν πήγαν στους 14 πόντους φαίνοντας να βάζουν ένα τέλος.

Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν τον Ολυμπιακό, του τελευταίου διαστήματος είναι πως έχει πάντα παίκτες που βγαίνουν μπροστά, αλλά και αυτό δεν μου «κτυπάει» καλά, πως έχει παίκτες που… χάνονται. Που περιμένεις το «μπραφ» αλλά δεν γίνεται. Για παράδειγμα, Λεντέι και Μπόγρης όχι απλά έχουν βγει μπροστά στην απουσία του Μιλουτίνοφ αλλά διαπρέπουν κιόλας. Για τον Σπανούλη δεν θα πω τίποτα γιατί είναι ο… Σπανούλης. Αν κάποιος δεν περίμενε να επανέλθει δυναμικά μετά τα 11 λεπτά και την κακή εμφάνιση με τη Μπασκόνια, μάλλον τον βλέπει για πρώτη φορά. Ο Παπανικολάου από την πλευρά του συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις όντας ο MVP του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα.

Από την άλλη όμως, το step up σε αυτό το δύσκολο διάστημα δεν το έκαναν παίκτες όπως ο Τουπάν και ο Στρέλνιεκς. Ιδίως ο Λετονός φαίνεται πως περνάει περίοδο κάμψης. Για τον Τίμα δεν θέλω να γράψω τίποτα στα 4 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε πάλι, είναι δύσκολο το ροτέισον για τον Μπλατ, να τους χωρέσει όλους και είναι άπαντες ικανοποιημένοι, απλά μου έκανε εντύπωση πως δύο παίκτες τού έδειχναν το σύστημα και αυτός φάνηκε να μην το ξέρει. Μπερδεύτηκε και άλλαζε θέσεις και του πήρε λίγο παραπάνω για να το βρει. Τέσσερα λεπτά αυτός, τέσσερα και ο Μάντζαρης, δύο παίκτες dnp (Αγραβάνης και Τσουμάνης) αυτόματα το ροτέισον πήγε στους 8 παίκτες, από 13 μέχρι 29 λεπτά.

Θέλω να πω με όλα αυτά, πως ναι ο Ολυμπιακός έχει λύσεις και ποιότητα, βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές στα παιχνίδια του, αλλά από την άλλη με το πρόγραμμα να είναι τύπου 5 ματς σε 10 μέρες, δηλαδή ανά δύο μέρες αγώνας, ίσως να μην τον παίρνει να έχει τόσο σφικτό ροτέισον και αρκετούς παίκτες που να μην δίνουν ταυτόχρονα. Από την άλλη ίσως να είναι και αυτός εν τέλει ο τρόπος διαχείρισης του Μπλατ, έχοντας τους πάντες σε εγρήγορση, ώστε κανείς να μην νιώθει ασφαλής και ήσυχος με τον χρόνο του. Ο Μάντζαρης από πενταδάτος στα τελευταία ματς πήγε στα 4 λεπτά, ενώ έχει συμβεί το ίδιο με τον Τουπάν, με τον Λεντέι… Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς: «Θέλεις να δεις στην ομάδα σου παίκτες που δεν περιμένουν να τους δοθεί τίποτα. Παίκτες που παίρνουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και κάνουν κάτι με αυτές».

Αυτός που το «πολέμησε», γιατί βρήκε χώρο και χρόνο, ήταν ο Βεζένκοφ που μπορεί να μην σκόραρε πολύ όπως θα ήθελε (φάνηκε και στο πως αντέδρασε μετά από καλάθι του με τη δεύτερη) αλλά έκανε ένα σωρό δουλειές, ενώ επίσης μου άρεσε ο Μπόγρης και στην άμυνα. Είχε καλές τοποθετήσεις βάζοντας σωστά το σώμα του. Ο Μπόγρης που έγινε ο… Πάντος του Μπλατ όπως ακριβώς ήταν ο «Παντούρου» για τον Βαλβέρδε. Κάτι ανάλογο αν θυμάμαι καλά είχε πει και ο «Τσινγκούρι». «Όπου κι αν πάω θα τον πάρω μαζί μου»!

ΥΓ: Η Ευρωλίγκα μπορεί να έχει δέκα στραβά αλλά κοιτάει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του αθλήματος. Η FIBA έχει κανονισμό στον οποίο ο διαιτητής στο instant replay θα δει τον χρόνο. Όχι αν είναι φάουλ (που είναι) ή αν έχει πατήσει γραμμή (που δεν πάτησε) ο Παπανικολάου. Θα δει τον χρόνο. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει απόφαση. Καταλαβαίνετε πόσο εύκολο γίνεται να πουν μετά… Σόρυ, λάθος. Δεν το είδαμε στην αρχή αλλά τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απόφαση.

ΥΓ2: Τα τελευταία 3.5 δευτερόλεπτα είναι απλά κωμικοτραγικά.

ΥΓ3: Μπροστά στα μάτια του είναι το φάουλ αλλά το θηρίο είδε… γραμμή. Μάλλον «έκλεισε» θέση.

Διαβάστε επίσης

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την… επαγγελματική νίκη του Ολυμπιακού επί της Κίμκι, το σφικτό ροτέισον, τον Βεζένκοφ στα χνάρια του… Μπόγρη και τον «Γολγοθά» για την 4άδα!

Δεν είχε Μιλουτίνοφ, είχε πίστη και πλάνο!

Δεν είχε Μιλουτίνοφ, είχε πίστη και πλάνο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το ότι στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός δεν… κρύφτηκε, αλλά έπαιξε όπως του αρμόζει και θέλει, για την απουσία του «Νίκο» που είναι βαρόμετρο, αλλά και για τα «must win» που έρχονται για την 4άδα.

Οι τρελοί του Πειραιά!

Οι τρελοί του Πειραιά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους… παρανοϊκούς Ολυμπιακούς με μπροστάρη τον Παπανικολάου, την απόφαση του Μπλατ για Σπανούλη αλλά και Γκος και φυσικά τον υπερπολύτιμο Μιλουτίνοφ!