Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επιτέλους… ήξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε!

Επιτέλους… ήξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε!
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 - 23:32
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Μία νίκη στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ πάντοτε κατέχει εξέχουσα θέση, αλλά τούτη τη φορά η σημαντικότητα είναι άλλη! Ο Ολυμπιακός έβγαλε βασικά στοιχεία μπάσκετ. Επιτέλους. Ο Ολυμπιακός είχε ρόλους, ήξεραν τι ζητούσαν, ήξεραν τι ήθελαν στο παρκέ.

Αυτή είναι η σημαντικότητα του «διπλού» στη Μόσχα ενός Ολυμπιακού κολλημένου με τη πλάτη στον τοίχο από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, ενός Ολυμπιακού που παρακολουθούσαμε και πόναγαν τα μάτια μας, ενός Ολυμπιακού που δεν έβγαζε καν τα βασικά στοιχεία του μπάσκετ.

Δεν πέτυχε το παραμικρό, δεν υπάρχει λόγος για χαρές και πανηγύρια, αλλά τουναντίον, το σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα επιβάλλεται να αποτελέσει την απαρχή για να παρουσιάσει και στη συνέχεια ανταγωνιστική ομάδα ο Ολυμπιακός. Να γίνει ομάδα και να παίξει μπάσκετ. Γιατί μην ξεχνάτε έχει να προσθέσει και δυο ακόμη παίκτες- τον Ριντ και τον Ρότσεστι- ο Μπόλτγουιν θα αποτελέσει παρελθόν (δεν έπαιξε καθόλου) και γενικότερα η ομάδα εν μέσω αγώνων βρίσκεται σε διαδικασία αναδόμησης!

Οφείλουν λοιπόν να «χτίσουν» πάνω σε αυτό τη σπουδαία νίκη και να μην αποδειχθεί απλά… πυροτέχνημα!

Κομβικός Μιλουτίνοφ κι ας μην φάνηκε

Ο Κεμζούρα και οι συνεργάτες του προετοίμασαν άριστα το πλάνο της ομάδας. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε απόλυτα «διαβασμένος», με αιχμή του δόρατος την άμυνά του, με απλές περιστροφές- και ένταση πάνω στα γκαρντ που είχαν σώμα μπροστά τους και κυρίως δίχως να χάσει την συγκέντρωσή του, όταν φορτώθηκε με 2 φάουλ στο πεντάλεπτο του ματς ο Μιλουτίνοφ. Μπορεί να μην φάνηκε, αλλά ο Σέρβος ήταν κομβικότατος με την παρουσία του μέσα στη ρακέτα (και με φάουλ στη πλάτη). Όσο έλειπε, ο Χάινς έκανε πάρτι. Ο Ρούμπιτ έδωσε πραγματάκια, αλλά πίσω είχε και έχει θέμα. Ο Μιλουτίνοφ θωράκισε τη ρακέτα ξανά, έπαιξε και καλή άμυνα πάνω στον Τζέιμς στο τέλος, όταν τον «έστειλε» πάνω του ο Τσέρι, ενώ όπως πάντα έκανε και δουλειά στα ριμπάουντ (8 με 4 επιθετικά)!

Οι καταλύτες…

Πραγματικοί xfactor οι Μπράντον Πολ και Γουίλι Τσέρι! Φάνηκε με το ¨καλησπέρα¨ στο ματς, ο Τσέρι- ο οποίος δίνει πραγματάκια στα τελευταία δύο ματς επειδή έχει χρόνο και νιώθει πιο σίγουρα- έχει βγάλει αμυνάρες, ιδίως στον Τζέιμς, ενώ έχει κάνει απανωτά άλματα σε κάθε φάση: Για διεκδίκηση μπάλας, αλλοίωση, άμυνα στον αέρα… Έδωσε και επιθετικά με τα ντράιβ του. Ο δε Πολ έκανε όλα όσα χρειάζονταν στο πρώτο μέρος… χωρίς τη μπάλα. Γιατί στο δεύτερο ήταν απλά ο MVP του Ολυμπιακού κάνοντας τα πάντα και πετυχαίνοντας δύσκολα και κομβικά καλάθια.

Δουλειά και… μακριά από τη μπάλα

Εντύπωση (θετική) το πώς άλλαξε τους ρόλους και το ροτέισον ο Κεμζούρα. Άλλον Ολυμπιακό φαντάζομαι περίμενε να βρει μπροστά του ο Ιτούδης και άλλον είδε. Οι Αμερικανοί βγήκαν σε πρωταγωνιστές (ο Πάντερ στο 1ο μέρος ήταν κακός σε όλα τα επίπεδα, στο 2ο όμως βοήθησε). Κυκλοφόρησαν πάρα πολύ καλά τη μπάλα, είχαν καλό spacing και δούλευαν (επιτέλους) και οι άλλοι τέσσερις μακριά από τη μπάλα, κάνοντας κίνηση, ανοίγοντας χώρους και τραβώντας την άμυνα. Μέσα από όλο αυτό, κατάφερε και έφερε από τον πάγκο τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Ιδίως στα τελευταία λεπτά ο αρχηγός ήταν φρέσκος (18 λεπτά έπαιξε) και έβαλε την υπογραφή του από την κορυφή, σφραγίζοντας τη νίκη. Εκεί που πάλευαν με τον Πολ… ήρθε και ο Σπανούλης!

Αυτή τη φορά πήρε τα ριμπάουντ

Σημαντικό επίσης το πώς δούλεψαν ομαδικά για τα ριμπάουντ. Στη Βιτόρια το πλήρωσαν με τον χειρότερο τρόπο. Στη Μόσχα ανάγκασαν την καλύτερη ομάδα στα επιθετικά στην Ευρωλίγκα να μην πάρει πολλούς πόντους από 2η ευκαιρία (10 έναντι 15 του Ολυμπιακού), αλλά και γενικότερα να μην έχει συνθήκες τρανζίσιον (4 πόντους στον αιφνιδιασμό)!

ΥΓ: Είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί παίρνεις έναν παίκτη. Τι θέλεις από αυτόν. Ο Πολ ήταν μπερδεμένος στον ρόλο του. Με τη Ζενίτ είχε έναν ρόλο μόνο σουτέρ. Στη Μόσχα ξεκίνησε όντας ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού χωρίς να σκοράρει. Όταν ήρθε και αυτό… απλά το απογείωσε.

ΥΓ2: Όλοι έδωσαν και κάτι. Και ο Κουζμίνσκας και ο Βεζένκοφ... Ρόλοι… Πολύ σημαντικό!

ΥΓ3: Έχει πάρα μα πάρα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του για να γίνει… Ολυμπιακός! Στη Μόσχα θύμισε Ολυμπιακό. Δεν έγινε…

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στην… «κανονικότητα»!

Επιστροφή στην… «κανονικότητα»!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής περίμενε έστω ένα-δυο στοιχεία, συνέχεια της Μόσχας, αλλά εις μάτην… Η ΤΣΣΚΑ ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Ο Ολυμπιακός έχει να ανέβει βουνό και μαζί και οι φίλοι του. Μην μιλήσει κανείς για «ενέργεια»!

Ας αναγνώσουν σωστά τα “μηνύματα”!

Ας αναγνώσουν σωστά τα “μηνύματα”!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα "μηνύματα" που πρέπει να αναγνώσει σωστά η διοίκηση από την εικόνα της ομάδας και την έντονη απογοήτευση του κόσμου αλλά και την αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας για τη συνέχεια! Όπουν συνέχεια; Η επόμενη σεζόν!

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια!

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό που μοιάζει να μαζεύτηκε χτες και σήμερα να έπαιξε αγώνα. Για τους Ρότσεστι και Ριντ που απλά θα βοηθήσουν να γίνουν τα στοιχειώδη και επιμένει πως πρέπει από σήμερα να χτιστεί το αύριο!

Καμένη γη…

Καμένη γη…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κουράστηκε να επαναλαμβάνεται και να βλέπει να μην γίνονται καν τα προφανή και λογικά. Πήρε «απάντηση» μία εβδομάδα μόλις μετά και παροτρύνει «κάψτε το σήμερα… χτίστε το αύριο»!