Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Έγκλημα» δεν έγινε στην Πόλη...

«Έγκλημα» δεν έγινε στην Πόλη...
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 - 02:20

«Ο Ντούντα ή καλύτερα, το σύνολο του Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2011-12 και η πορεία που διέγραψε μέχρι το έπος της Πόλης με δίδαξαν να κρατάω μία ισορροπία μέσα μου. Να μην απογοητεύομαι και να αναμένω την καταστροφή μετά από την ήττα. Να μην πετάω στα ουράνια και να ετοιμάζομαι για την… απονομή της Ευρωλίγκας μετά από μία εμφατική και ολοκληρωτική νίκη»!

Αυτό είχα γράψει τον Νοέμβριο μετά την ευρεία νίκη επί τη Γαλατάσαραϊ στο ΣΕΦ, αυτό θα συνεχίσω να πιστεύω και μετά την βαριά ήττα από την Εφές του… Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός έχασε στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές με 14 πόντους διαφορά! Μία ομάδα που «την έχει», που κατ’ εμέ δεν είναι φόβητρο που λες «πάει έχασα εκεί μέσα ότι και να γίνει», αλλά και από την άλλη, θα περίμενε κανείς μία ήττα σε λογικά πλαίσια. Στις λεπτομέρειες. Φυσικά και μπορούσε να χάσει ο Ολυμπιακός. Ιδίως εκτός έδρας. Η Εφές δεν είναι καμία ομάδα της σειράς. Όχι όμως με τέτοια εικόνα. Όχι έτσι. Αυτό δεν περίμενα. Μία ήττα δεν θα μου έκανε εντύπωση, όχι έτσι όμως…

Σε συνάρτηση πολλών που συνέβησαν ο Ολυμπιακός που είδαμε στο 2ο μέρος στο «Αμπντί Ιπεκτσί» δεν ήταν… Ολυμπιακός. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Έγινε όμως. Βγήκε. Και; Να τα ρημάξουμε όλα τώρα; Να διαδεχτούμε με ανοικτές αγκάλες την καταστροφολογία; Να τους διώξουμε όλους και να πάρουμε άλλους; Συγνώμη αλλά δεν θα πάρω μέρος σε αυτό. Και όπως πιστεύω δεν θα πάρουν και οι τουλάχιστον 7.200 που έχουν καπαρώσει ήδη το εισιτήριό τους για το ματς με την ΤΣΣΚΑ. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε για την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στον… Ολυμπιακό και όχι για τον Χάινς ή τον Τεόντοσιτς. Σκοπός είναι άπαντες - και κυρίως η ομάδα - να μάθει από αυτό. Όχι να τα ισοπεδώσουμε όλα.

Δεν βγήκαν πολλά πράγματα στην ομάδα του… 2ου μέρους. Γιατί στα πρώτα δύο δεκάλεπτα είχε λύσεις, έπαιζε καλή (όχι εξαιρετική) άμυνα, ήταν πιστή στο πλάνο της και με τον Σπανούλη «εκτός» από νωρίς. Σλούκας-Λαφαγιέτ και Λοτζέσκι όμως έκαναν αυτό που έπρεπε. Ο Μάντζαρης έδωσε σκορ, ο Ντάρντεν έκανε χίλιες-δυο δουλειές. Έδιναν πράγματα. Μετά έγιναν πολλά. Τα είπαν οι προπονητές, τα ανέλυσαν, τα είδατε με συνέπεια να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα όμως που δεν καταδικάζει σε τίποτα τον Ολυμπιακό. Δεν του γκρεμίζει την προσπάθεια. Δεν τον καταστρέφει. Όπως μετά τα «διπλά» σε Μάλαγα και Φενέρ λέγαμε (και έλεγαν από τον Ολυμπιακό) ότι δεν κέρδισε τίποτα, αυτό συμβαίνει και τώρα. Δεν έχασε τίποτα.

Μπορεί να κερδίσει: Πήρε πολλά μαθήματα. Του τα έδωσε η Εφές και ο Ίβκοβιτς απλόχερα. Πρέπει πλέον να τα αξιοποιήσει. Να μάθει. Να γνωρίζουν άπαντες πώς να αντιδράσουν όταν τους βάλουν τα ίδια εμπόδια οι επόμενοι. Γιατί θα τα ξαναβάλουν. Να ξέρουν τι να κάνουν όταν…

- Εγκλωβίσουν ξανά τον Σπανούλη. Γιατί τώρα θα το κάνει (ανάλογα με τα «όπλα» που έχει ο κάθε προπονητής στα χέρια του) όλη η Ευρώπη. Θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Ώστε να τραβήξουν την ομάδα και να τον απελευθερώσουν. Όπως γίνονταν στο 2ο δεκάλεπτο με την Εφές. Μετά γιατί παρασύρθηκαν από τις κακές και χαμένες επιθέσεις; Με δυο καλές άμυνες το φέρνεις ξανά στα μέτρα σου.

- Υψωθεί και πάλι τοίχος στη ρακέτα του αντιπάλου. Πώς να αντιμετωπίσουν τα ψηλά κορμιά. Πώς να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Πώς να συμπεριφερθούν όταν ο αντίπαλος παίζει μπασκετικό ξύλο. Σε πάει στη δύναμη. Ε, πήγαινε στην επαφή. Βάλε ταχύτητα στο παιχνίδι σου, μην είσαι στατικός και σπαταλάς την επίθεση σού. Και στον αντίποδα τώρα. Πώς να αντιμετωπίσουν τον κάθε… Μπιέλιτσα. Όταν ποστάρει παίκτης όπως ο Περπέρογλου. Απλά πράγματα που θα τα συναντήσουν ξανά. Τα ξέρουν και οι ίδιοι, τα έχουν σημειώσει, θα τα αναλύσουν και από την Κυριακή.

Αυτό που με πείραξε είναι ότι αυτή τη φορά από την επίθεσή τους… χάλασαν την άμυνά τους. Και μετά όταν τους πήρε από κάτω, το παράτησαν. Οι αποστάσεις ήταν κάκιστες, σε δυο-τρεις περιπτώσεις έτρεχαν πανικόβλητοι από τη δυνατή πλευρά (εκεί που ήταν η μπάλα) στην αδύναμη για να καλύψουν. Όταν έφταναν βέβαια ήταν αργά. Δεν υπήρχε κανείς λόγος να τα χάσουν. Να μην μείνουν συγκεντρωμένοι. Και στα παιχνίδια που κέρδιζαν δεν ήταν σούπερ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) αλλά τα έπαιρναν από την άμυνά τους. Τώρα;

Λοιπόν… Βγήκαν όλα αυτά, έγιναν… Τώρα, να μάθουν χρειάζεται. Το «έγκλημα» δεν έγινε στη Πόλη. Πάει αυτό, τελείωσε. Το έγκλημα θα γίνει αν επαναλάβουν τα λάθη τους και γενικότερα αυτή την εικόνα στα επόμενα. Αν δείξουν ότι δεν έμαθαν τίποτα από όλο αυτό και δεν το έστρεψαν προς όφελός τους.

Συσπείρωση στην ομάδα υπάρχει. Είναι δεδομένο αυτό. Ηρεμία θα αποκτήσει, καθώς η αλήθεια είναι πως τους πείραξε και τους ενόχλησε αρκετά αυτή η εμφάνιση. Θα έρθει όμως και αυτή. Έχουν τον τρόπο, θα κάτσουν να μιλήσουν και θα δουλέψουν. Πίστη θέλει τώρα (ναι, πάλι) και εμπιστοσύνη. Στήριξη μεγαλύτερη στα δύσκολα όχι μόνο στα καλά.

Διαβάστε επίσης