Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «γέννηση» της Σαμπαντέλ

Η «γέννηση» της Σαμπαντέλ
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014 - 01:30

Ο Νάνι Γκούιου και ο Χάρης Παυλίδης έχουν κάτι κοινό: ανέλαβαν τις τωρινές ομάδες τους το 2007. Ο πρώτος είναι 8 χρόνια μεγαλύτερος από τον δεύτερο, ως εκ τούτου ίσως είναι θέμα ηλικίας η ιεραρχία, με τον προπονητή της ομάδας πόλο Γυναικών να ακολουθεί εκείνον της Σαμπαντέλ σε ό,τι αφορά την επετηρίδα της ευρωπαϊκής δόξας.

Η Σαμπαντέλ βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα και ο Γκούιου συναντήθηκε με τον Παυλίδη, για τη δουλειά του οποίου τρέφει μεγάλο σεβασμό. Πρωτύτερα, ωστόσο, είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα του gavros.gr να μιλήσει για τη Σαμπαντέλ. Ο Γκούιου όχι απλώς απάντησε στην ερώτηση για το πώς φτιάχτηκε η συγκεκριμένη ομάδα που έγινε σχολή για το παγκόσμιο πόλο Γυναικών, αλλά δημοσίευσε το… χρονογράφημα της Σαμπαντέλ.

Η ιστορία είναι μεγάλη και η διαδοχή των ήδη γνωστών γεγονότων ψυχαγωγική.

Γράφει, ως εκ τούτου, ο προπονητής της Σαμπαντέλ:

«Έφθασα στη Σαμπαντέλ τον Σεπτέμβριο του 2007. Η ομάδα ήταν αρκετά καλή για να παίρνει το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2007 χάσαμε στην έδρα μας από τη Βουλιαγμένη 7-18, κάτι που έκανε να καταλάβω ότι χρειαζόταν να δουλέψουμε περισσότερο και καλύτερα. Κατάλαβα ότι χρειαζόταν να βελτιώσουμε τη δύναμή μας, οπότε έβαλα τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Μπορούσαμε να βελτιώσουμε την άμυνά μας στον παίκτη λιγότερο και συνολικά και τον τρόπο που αμυνόμαστε με τα χέρια.

Υπογράψαμε συμβόλαιο με τη “χρυσή” ολυμπιονίκη Νοέκι Κλάιν την περίοδο 2008-09 και εκείνη την περίοδο φθάσαμε στα προημιτελικά, αντιμετωπίζοντας την Κίνεφ Κίρισι. Φέραμε ισοπαλίες με την Κίρισι και την Οριζόντε στην έδρα μας, αλλά η Κίρισι μας νίκησε πολύ εύκολα στη Ρωσία και έφθασε στο Final 4. Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά, 2009-10. Χάσαμε από τον Ολυμπιακό 13-14 στην έδρα μας και 10-4 στον Πειραιά. Ήμαστε ένα βήμα πίσω από τις καλύτερες ομάδες… αλλά πολίστριες όπως η Μάικα Γκαρσία, η Ματίλντε Ορτίθ, η Άννα Εσπάρ και η Όλγκα Ντομενέκ είχαν βελτιωθεί πολύ.

Τη σεζόν 2010-11 πήραμε πίσω την Τζένιφερ Παρέχα, η οποία ήταν πολίστρια της Σαμπαντέλ από το 2007 και συμφωνήσαμε με τις Λάουρα Έστερ, Γκάμπι Σουκς και Πιλάρ Πένια. Κάναμε 8 με 9 προπονήσεις την εβδομάδα. Και κατακτήσαμε το πρώτο Champions Cup. Ήμαστε ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και νικήσαμε πολύ εύκολα την Οριζόντε Κατάνια 13-8. Αυτή η στιγμή ήταν κομβικό σημείο για το ισπανικό πόλο Γυναικών. Οι παίκτριές μας κατάλαβαν ότι μπορούσαν να νικήσουν τις ελληνικές, ολλανδικές, ιταλικές, ρώσικες και ουγγρικές ομάδες. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Ισπανία νίκησε στο προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης με έξι παίκτριες της Σαμπαντέλ (Λάουρα Έστερ, Ματίλντε Ορτίθ, Μάικα Γκαρσία, Τζένιφερ Παρέχα, Άννα Εσπάρ και Πιλάρ Πένια).

Το 2013 πήραμε ξανά το Champions Cup και βγάλαμε όλη τη χρονιά αήττητες. Η Τζένιφερ Παρέχα εκλέχθηκε η κορυφαία πολίστρια στην Ευρώπη για τη χρονιά, η Λάουρα Έστερ ήταν δεύτερη και η Γκαμπριέλα Σουκς τέταρτη, αφού δεν είναι μόνο οι Ισπανίδες που βελτιώνονται στη Σαμπαντέλ. Η Άννα Εσπάρ ήταν η κορυφαία Ευρωπαία πολίστρια του 2012.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πέρυσι κατακτήσαμε τα πρωταθλήματα κάτω των 18 και κάτω των 16 ετών, ενώ είχαμε τρεις πολίστριες στην εθνική Νέων Γυναικών της Ισπανίας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τρεις πολίστριες επίσης στην ομάδα κάτω των 16, που επίσης πήρε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος παιχνιδιού και προπόνησης που έχουμε επιλέξει δουλεύει αληθινά καλά».

Διαβάστε επίσης

Πάλι 21 γκολ

Πάλι 21 γκολ

Η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού υποδέχεται τον Πανιώνιο και θέλει να αποτίνει ξανά τον δικό της φόρο τιμής.

Περισσότερο από ένα παιχνίδι

Περισσότερο από ένα παιχνίδι

Προσωπικά έχει πάρει η Μπάρμπαρα Μπούικα τις αναμετρήσεις με τη Σαμπαντέλ, αφού η Ισπανία στοιχειώνει τα καλοκαίρια της.