Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 23:45

Οι ορισμοί της 9ης αγωνιστικής αποτελούν «πυξίδα» για τους επόμενους και ειδικότερα για το παιχνίδι ΑΕΚ - Ολυμπιακός που γίνεται την άλλη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ολα δείχνουν ότι προβάδισμα αποκτούν οι Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) και Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου). Και οι δυο φαίνεται να διαγράφουν παράλληλη πορεία αναφορικά με τις μέχρι τώρα επιλογές της ΚΕΔ, αφενός επειδή την Πέμπτη ορίστηκαν τέταρτοι, ο μεν Σπάθας στο Πανιώνιος - ΠΑΟΚ, ο δε Ροδίτης στο Ατρόμητος - Πανθρακικός, αφετέρου επειδή ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν οριστεί φέτος σε παιχνίδι του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ. Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε προγνωστικά, φαίνεται ότι υπάρχει προβάδισμα του Σιδηρόπουλου, επειδή έχει περισσότερο καιρό να οριστεί και το τελευταίο του παιχνίδι ήταν το Ξάνθη – ΠΑΟΚ 0-3 που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φορά που ο Σπάθας σφύριξε ματς ήταν στις 21 Οκτωβρίου (Αστέρας Τρίπολης – Βέροια 3-0).

Ο Σιδηρόπουλος έχει οριστεί άλλη μια φορά σε παιχνίδι του Θρύλου με την ΑΕΚ, συγκεκριμένα στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0 που έγινε στις 27/11/2010 και ο Θρύλος είχε παράπονα από την απόδοσή του. Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξουν τον Σπάθα, θα είναι η πρώτη φορά που θα σφυρίξει παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων.

Λογικά ο ρέφερι που θα βάλει ο Δούρος θα είναι διεθνής. Ομως θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση του Τριτσώνη (Αθηνών), επειδή την περασμένη Κυριακή διαιτήτευσε ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 2-2 και αύριο είναι τέταρτος στην Τρίπολη (Αστέρας - ΠΑΣ Γιάννινα). Ο Παππάς, ο οποίος πέρσι σφύριξε Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0, είναι τιμωρημένος για το Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης 0-0, που έγινε την προηγούμενη αγωνιστική, άρα δεν βγαίνει από το «ψυγείο».

Βάσει του κανονισμού αποκλείεται ο Κάκος (Κέρκυρας), ο οποίος σφυρίζει ΠΑΟ - ΑΕΚ, άρα δεν μπορεί να οριστεί σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι της ίδιας ομάδας. Την 9η αγωνιστική οι Γιάχος (Χίου), Κουκουλάκης (Ηρακλείου) σφυρίζουν Ξάνθη - Λεβαδειακός και Αρης - Βέροια, αντίστοιχα, άρα είναι απίθανο να πάρουν δεύτερο σερί ορισμό.

Δεδομένης και της μεγάλης διαφοράς των ομάδων, καθώς αναμφίβολα υπερτερεί ο Ολυμπιακός, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση έκπληξης. Ομως, είναι δύσκολο να μπει κάποιος μη διεθνής, γιατί με τη μέχρι τώρα πολιτική της η ΚΕΔ έδειξε ότι είχε σε… συντήρηση τους ρέφερι που έχουν το σήμα της FIFA, προκειμένου να τους προφυλάξει ενόψει των δύσκολων αγώνων, αρχής γενομένης από το ντέρμπι των ουραγών της Κυριακής (ΠΑΟ - ΑΕΚ). Αλλωστε οι Δούρος, Μπριάκος γνωρίζουν ότι θα γίνουν αλλαγές στην ΚΕΔ και δεν θέλουν να ρισκάρουν την περίπτωση να βρεθούν εκτός του κορυφαίου οργάνου της διαιτησίας, καθώς δίνουν εξετάσεις.

Η ΕΠΣ Πειραιά βγήκε… οφσάιντ

Οι σχέσεις της ΕΠΣ Πειραιά με τον σύνδεσμο των διαιτητών βασιζόταν σε δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει, ο καθένας από την πλευρά του, ο Νίκος Ανασόπουλος και ο Γιάννης Σπάθας και για ένα διάστημα τηρήθηκαν αρχικά και επί προεδρίας Στέλιου Μπρατσόλη. Ομως ορισμένοι νέοι παράγοντες της ένωσης είχαν αντιρρήσεις με συνέπεια να προκύψουν προβλήματα.

Η πρώτη «επιθετική» κίνηση της ΕΠΣ ήταν ότι προχώρησε σε αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας, χωρίς καν να ζητήσει τη γνώμη του συνδέσμου. Η δεύτερη αφορούσε στην απόφαση οι δευτεριάτικες συγκεντρώσεις των διαιτητών να γίνονται στα γραφεία της ένωσης, όπου δεν υπάρχει ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, ενώ ταυτόχρονα ο σύνδεσμος βρέθηκε στην άκρη αναφορικά και με τη λειτουργία των σχολών διαιτησίας. Το ποτήρι ξεχείλισε με μια άλλη απόφαση της ΕΠΣ, σύμφωνα με την οποία οι ρέφερι πρέπει να καταβάλουν σε αυτή το 50% των ποσοστών από τις αμοιβές τους.

Πλέον η κόντρα μεταξύ των δυο πλευρών δεν κρύβεται. «Οι άνεμοι φέρνουν θύελλες και ένα ελατήριο όσο το πιέζεις τόσο περισσότερο εκτινάσσεται», σχολίασε παράγοντας της διαιτησίας του Πειραιά. Αλλωστε στον σύνδεσμο υπάρχουν δυνατές φωνές, όπως ο πρόεδρός του Δημήτρης Πλουμίδης, ο Σπύρος Βούλγαρης, ο Γιάννης Παπαδάκος. Πρώτο τους μέλημα είναι τα μαθήματα και οι δευτεριάτικες συγκεντρώσεις να γυρίσουν στο… σπίτι των διαιτητών, δηλαδή στον σύνδεσμο. Κακά τα ψέματα, οι ρέφερι δεν νιώθουν άνετα ανάμεσα στους παράγοντες.

Εξι διαιτητές τιμωρήθηκαν για λάθη που έκαναν και εξ αυτών οι τέσσερις είναι όλοι οι Αθηναίοι που βρίσκονται στον πίνακα της Λίγκας. Δηλαδή οι Σταύρος Μάνταλος, Σταύρος Τριτσώνης, Ανδρέας Παππάς και Χάρης Καλογερόπουλος. Οι άλλοι δυο που μπήκαν στο… ψυγείο είναι οι Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας) και Χρήστος Μήτσιος (Ηπείρου). Από αυτό φαίνεται ότι οι ρέφερι της μεγαλύτερης ένωσης δεν ξεκίνησαν καλά.

Ο Μάνταλος πήρε άδικα χαμηλό βαθμό από την Ιωάννα Κωνσταντινίδου (Δυτικής Αττικής) για το ματς ΠΑΣ Γιάννινα – Πλατανιάς 0-0 αλλά η «καμπάνα» δεν αλλάζει. Ο Τριτσώνης έμεινε για ξεκούραση, επειδή δεν έδωσε πέναλτι στους γηπεδούχους (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 1-0), ο Παππάς έκανε πολλά λάθη στο Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης 0-0, ενώ ο Καλογερόπουλος ευνόησε τον ΠΑΟ στο εντός έδρας παιχνίδι του με τον Αρη (1-1) και πήρε 7.2, άρα θα αργήσει να επιστρέψει στους ορισμούς.

Ο βαθμός στον Καλογερόπουλο δικαιολογημένα είναι χαμηλός για τα λάθη που έκανε. Θα είναι έκπληξη αν επιστρέψει στους ορισμούς πριν συμπληρώσει τέσσερις αγωνιστικές στο… ψυγείο. Με τη σειρά τους οι Μήτσιος και Ζαχαριάδης, που δεν είναι Αθηναίοι, τιμωρήθηκαν για τα ματς ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-1 (ευνόησε τους Θεσσαλονικείς) και Πανιώνιος – ΟΦΗ 2-1, αντίστοιχα.

«Καρφώνει» το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, Νίκο Αγαδάκο, ο σύνδεσμος Πειραιά στην ανακοίνωσή του, με αφορμή ότι προσκλήσεις για τον αγιασμό της περασμένης Δευτέρας δεν έφτασαν ποτέ στα σωματεία. Παράλληλα ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν στα γραφεία του και ιδιαίτερα «τον πρόεδρο του σωματείου Α.Ε. Σαλαμίνας, Κο Ατώνη, για την υπέροχη εκκλησιαστική εικόνα που ευγενικά πρόσφερε στον σύνδεσμό μας».

«Ο Σ.Δ.Π. Πειραιά απέστειλε την Πέμπτη 18/10/2012 σχετική πρόσκληση στα σωματεία, μαζί με τις προσκλήσεις προς την Ε.Π.Σ.Π., με σκοπό να τοποθετηθούν αυτές στα φύλλα αγώνα, των αγώνων που τελέσθηκαν στις 20 και 21/10/2012, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Κε Νίκο Αγαδάκο, η απόφαση να μη σταλούν οι προσκλήσεις στα σωματεία ήταν δική σας ή εκτελέσατε εντολές;», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει στις 18 και 19/11, ο ΣΔΠ Πειραιά γνωστοποιεί στα μέλη του ότι το ταμείο του συνδέσμου θα λειτουργήσει, τόσο την προσεχή Δευτέρα όσο και την Τέταρτη 07/11/2012 και ώρες 19:00-21:00.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 03/11/2012)

Διαβάστε επίσης

Τα αίσχη της Βέροιας

Τα αίσχη της Βέροιας

Οσα έγραψε ο Δημήτρης Θάνος στο φύλλο αγώνα Βέροια - ΠΑΟ 3-0 «καίνε» τους «πράσινους».

Ο έλεγχος των νέων διαιτητών

Ο έλεγχος των νέων διαιτητών

Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με το… καλημέρα, έχοντας «προίκα» και την προηγούμενη θητεία τους. Τι πρέπει να προσέξουν όλοι με βάση την εικόνα που έδειξαν

«Βιογραφικό» υπέρ του ΠΑΟΚ

«Βιογραφικό» υπέρ του ΠΑΟΚ

Με βάση όσα έγιναν, από διαιτητικής πλευράς, στα πέντε από τα έξι φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς δεν δικαιούνται να ομιλούν για τη διαιτησία.