Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Να ξεπεράσουμε το έργο Σαρρή»

«Να ξεπεράσουμε το έργο Σαρρή»
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 - 20:08

Ψηλότερα τον πήχη στην Ελληνική διαιτησία έβαλε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Καραμελίδης, μιλώντας στο σεμινάριο των διαιτητών και των βοηθών της Superleague. «Το στοίχημα που βάλαμε με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ από τότε που ανέλαβα είναι να ξεπεράσουμε το έργο του Σαρρή στην ίδια επιτροπή», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, ο οποίος πρόσθεσε: «Ανέλαβα μια πετυχημένη επιτροπή αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε το πετυχημένο έργο της προηγούμενης, υπό την διοίκηση του νυν προέδρου της ΕΠΟ».

Παράλληλα ο Καραμελίδης διαβεβαίωσε τους διαιτητές και τους βοηθούς «για την αγάπη του Δούρου και του Μπριάκου προς εσάς. Η καλή προσπάθεια των διαιτητών και των βοηθών θα ανταμείβεται με περισσότερους ορισμούς προς εσάς».

ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ: «ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ»

Στο σεμινάριο των διαιτητών και των βοηθών παρέστη και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Μποροβήλος, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις τις διοργανώτριας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αρχή. «Σε γενικές γραμμές η διαιτησία πήγε καλά στο πρώτο γύρο. Υπήρξαν προβλήματα, δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ενώ κάποιοι παίκτες που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον διαιτητή», ανέφερε επίσης ο νυν παράγοντας του ποδοσφαίρου και πρώην ρέφερι.

Ο Γιώργος Μποροβήλος συνέχισε: «Ενας φίλαθλος στα πρώτα δέκα λεπτά μπορεί να καταλάβει αν ένας διαιτητής έχει καθαρό μυαλό. Αυτό θέλει η Superleague, να έχετε καθαρό μυαλό. Δώστε αυτή την εικόνα στον φίλαθλο κόσμο, είτε βρίσκεται στην κερκίδα, είτε βλέπει το ματς από την τηλεόραση. Να βλέπουν όλοι ότι μπαίνετε στο γήπεδο με καθαρό μυαλό».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας ευχήθηκε στους διεθνείς «να καταξιωθείτε στην Ευρώπη, με πολλά παιχνίδια».

Παράλληλα επεσήμανε: «Σε κορυφαίο επίπεδο δεν είναι δυνατόν να μην ξέρετε την διαχείριση ενός αγώνα. Να φέρεστε χωρίς να ξεφεύγετε από τον κανονισμό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πρέπει να έχετε αυξημένη προσοχή στον δεύτερο γύρο. Να καταβάλετε προσπάθεια, ώστε να είναι καλύτερος από τον πρώτο. Η ελληνική διαιτησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλύτερη».

ΚΑΡΦΙ ΜΠΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΒΑΣΑΡΑ

Τον λόγο πήρε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος, ο οποίος με την ευκαιρία της απονομής των σημάτων στους διεθνείς, ενόψει του 2013, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει τις κρίσεις της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, ρίχνοντας «καρφί» για τον Κύρο Βασάρα, ο οποίος ως μέλος της είχε λόγο στις ανακατάξεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό που επιτεύχθηκε. Ο Ελληνας διαιτητής αξίζει περισσότερα από αυτά που επιτεύχθηκαν. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας πεισμώσει περισσότερο». Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τους διεθνείς διαιτητές για ό,τι έκαναν για την ελληνική διαιτησία στο εξωτερικό, ενώ ανακοίνωσε ότι η Θάλεια Μήτση (Πειραιά) έχει πάρει έναν σημαντικό ορισμό.

«Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΜΟΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙ»

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Γιώργου Μποροβήλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ ζήτησε από τον εκπρόσωπο της διοργανώτριας να αναδειχθεί η προσπάθεια που κάνουν οι διαιτητές. Χαρακτηριστικά ο Μπριάκος τόνισε: «Αυτή η ομάδα που βλέπετε στην αίθουσα (σ.σ. εννοούσε τους διαιτητές και τους βοηθούς) κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια. Οι διαιτητές δεν δουλεύουν εννέα αλλά δώδεκα μήνες τον χρόνο, με σεμινάρια και προπόνηση. Πρέπει να γίνει καμπάνια από την διοργανώτρια για να μεταφέρουμε στον κόσμο ποιος είναι ο αγώνας των διαιτητών για να βγει από το μυαλό κάποιων παραγόντων ότι ο διαιτητής δεν παίρνει απλά το φύλλο αγώνα και περνάει δυο ώρες στο γήπεδο. Ο Ελληνας διαιτητής μοχθεί και παλεύει 24 ώρες το 24ωρο και αυτό πρέπει να μεταφερθεί παντού», ανέφερε ο Μπριάκος στην ομιλία του.

Η ΑΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Καραμελίδης και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Μποροβήλος έκαναν την απονομή των σημάτων στους διεθνείς, καθώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις με συνέπεια να μην παραστεί στο σεμινάριο. Αναλυτικά οι διεθνείς:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ FIFA 2013

Αθανάσιος Γιάχος (third category)

Αναστάσιος Κάκος (first category)

Μιχαήλ Κουκουλάκης (first category)

Ανδρέας Παππάς (third category) Ν

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (second category)

Ηλίας Σπάθας (second category)

Σταύρος Τριτσώνης (second category) # ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ FIFA 2013

Χρήστος Ακρίβος

Ηλίας Αλεξέας

Λεωνίδας Βασιλειάδης

Δημήτριος Γκάγκας

Λάζαρος Δημητριάδης Ν

Δαμιανός Ευθυμιάδης

Μιχαήλ Καρσιώτης

Χρήστος Μπαλτάς Ν

Δημήτριος Σαραϊδάρης

Δημήτριος Τάτσης ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ FIFA 2013

Ευγενία Κασκαντήρη (third category)

Ελένη Λαμπαδαρίου (second category) #

Ευθαλία Μήτση (elite category)

Κωνσταντίνα Μπούμπουρη (third category) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ FIFA 2013

Χρυσούλα Κουρομπύλια

Παναγιώτα Κουτσουμπού

Ανδρονίκη Νιώτη Ν

Ουρανία Φώσκολου ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ FIFA 2013

Κωνσταντίνος Κουτσόγιαννος (third category) Ν

Επαμεινώνδας Σταμούλης (second category)

Βασίλειος Χριστοδουλής (third category) Ν

Ν = Νέος/α διεθνής # = Προαγωγή

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

*Οταν έγινε η απονομή σημάτων στους διεθνείς, ο Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) …έγραψε! Ηταν ο μόνος που πήγε και χαιρέτησε τα μέλη της ΚΕΔ που βρίσκονταν στο πάνελ, με τον Τάσο Σιδηρόπουλο (Δωδεκανήσου) να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και να κάνει το ίδιο.

*Χρέη… φωτορεπόρτερ εκτελούσε ο Γιώργος Δασκαλόπουλος (Κορίνθου).

*Ο Μπριάκος σχολίασε το άψογο ντύσιμο των γυναικών διεθνών διαιτητών και βοηθών με την φράση «το ωραίο φύλο είναι πραγματικά ωραίο».

*Εγραψε ο γιός του διεθνή διαιτητή σάλας Επαμεινώνδα Σταμούλη. Ο πατέρας του τον κρατούσε αγκαλιά, όταν πήγε να παραλάβει το σήμα του διεθνή και ο πιτσιρικάς χειροκροτούσε κι αυτός μαζί με τους υπόλοιπους. Μάλιστα δεν αρνήθηκε να δώσει και χειραψία στον Μποροβήλο. Φοβερά άνετος ο Σταμούλης τζούνιορ!

ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΣΤ

Πριν από το σεμινάριο έγινε τεστ φυσικής κατάστασης των διαιτητών και βοηθών στο γήπεδο που βρίσκεται στα γραφεία της ΕΠΟ. Ηταν τεστ αντοχής και πρώτευσαν οι Χρήστος Μήτσιος (Ηπείρου), Αλέξης Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας), Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας) και από τους βοηθούς ο Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτ/νιας).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΔΟΥΡΟ

Ο υπεύθυνος ορισμών της Superleague Γιώργος Δούρος προχώρησε απολογισμό του πρώτου γύρου: «Αισίως φτάσαμε στη λήξη α΄γύρου του πρωταθλήματος της Super League. Ένας πρώτος γύρος με πολλές εξελίξεις και μεταβολές στα ποδοσφαιρικά δεδομένα. Καταρχήν υπήρξε μεταβολή στη δομή της ΚΕΔ/ΕΠΟ και ουσιαστικά προσθήκη των δύο νέων μελών, μετά τις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ και την εκλογή της νέας διοίκησης υπό τον κ. Σαρρή. Ένας πρώτος γύρος, όπως και το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, ο οποίος εκ των συνθηκών που όλοι μας βιώσαμε, και εσείς και εμείς, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βατός. Δεν λέω εύκολος, αλλά βατός. Κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητες και ικανότητές σας είναι μεγαλύτερες από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν. Ωστόσο, και αυτό είναι αναμενόμενο, τα χαρακτηριστικά του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος, δεν θα είναι ίδια. Και τούτο γιατί πολύ απλά όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της περιόδου και οριστικοποιείται η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Όχι γιατί αλλάζουν οι κανονισμοί και το παιχνίδι, αυτό καθ’ αυτό, αλλά γιατί η πίεση που υπάρχει σε όλες τις ομάδες, μεταφέρεται και εντός αγωνιστικού χώρου και σε όλους τους συντελεστές ενός και κάθε αγώνα. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη έως το τέλος της σεζόν η κορύφωση της προσπάθειας που έχει καταβληθεί εφέτος και όχι μόνο. Όλων σας και όλων μας. Μια προσπάθεια, η οποία οφείλουμε, ο καθένας από το δικό του πόστο, να τη συνοδεύσουμε και υποστηρίξουμε όλοι μας με σοβαρότητα, συναίσθηση των στιγμών, συνέπεια, επαγγελματισμό, καθαρό μυαλό, σθένος, υπομονή και επιμονή. Εκτιμώ ότι οι διαιτησίες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, κινήθηκαν σε ικανοποιητικό πλαίσιο και πάντα στον τρόπο με τον οποίο οφείλει ένας σύγχρονος διαιτητής να ενεργεί.

Οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι οι περισσότεροι κάνατε ιδιαίτερες προσπάθειες, στηριζόμενοι στους Κανονισμούς και τις Οδηγίες, έχοντας ως πρωταρχικός σας στόχο τον ΣΕΒΑΣΜΟ στο παιχνίδι.

Ασφαλώς, δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες ορισμένοι δεν κατόρθωσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως όφειλαν, παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητές τους δεν ήταν αυτές που εμφανίστηκαν, αλλά σαφώς μεγαλύτερες.

Οι προβληματικές διαιτησίες που προέκυψαν, λίγες όντως, ήταν, είναι και θα είναι, ωστόσο, υπεραρκετές για ορισμένους, να στέκονται ΜΟΝΟ σ’ αυτές, αφού μοναδικός τους σκοπός είναι η μείωση και η απαξίωση του ρόλου της διαιτησίας. Γι αυτούς πάντα η διαιτησία θ’ αποτελεί τον εύκολο στόχο, αφού θέλουν να τη χρησιμοποιούν ως άλοθι για τις δικές τους αδυναμίες και αστοχίες.

Βάλτε το στο μυαλό σας και κουβαλήστε το ως εφόδιο για το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά και τη συνέχειά σας στη διαιτησία.

Θεωρούμε δεδομένη, τόσο τη διάθεσή σας, όσο και την ικανότητά σας για προσφορά. Επίσης, θεωρούμε δεδομένη την αξιοπρέπεια που κουβαλάει ο καθένας από εσάς, αλλά και την ύπαρξη στο χαρακτήρα του καθενός, του καλώς εννουούμενου εγωισμού, αυτού που μας βοηθά εποικοδομητικά και δημιουργικά.

Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι διαθέτετε, πιστεύουμε ότι θα τα βγάλετε κάθε φορά που θα κληθείτε να παίξετε έναν αγώνα.

Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στο ποδόσφαιρο, να πορευθούμε στον δεύτερο γύρο με γνώμονα όλα όσα σας προανέφερα.

Καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες, συνειδητοποιώντας εξ αρχής την κρισιμότητα και την σοβαρότητα κάθε στιγμής. Με σοβαρότητα, συναίσθηση των στιγμών, συνέπεια, επαγγελματισμό, καθαρό μυαλό, σθένος, υπομονή, επιμονή και, θα το επαναλάβω για μία φορά ακόμα, ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

Τα ελάχιστα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του πρωταθλήματος, θα πρέπει να αποφευχθούν, γιατί σκοπός όλων μας είναι η ελαχιστοποίηση των λαθών, μιας και ο εκμηδενισμός τους είναι ανέφικτος, όχι μόνο για τη διαιτησία, αλλά και σε οποιοδήποτε τομέα δουλειάς, καθότι έρχεται σε ρήξη με την ανθρώπινη διάσταση.

Άρα αυτό που έχω να σας πω είναι πως πρέπει απλώς να... δουλέψετε, δουλέψετε, δουλέψετε. Όποιος δουλεύει εξελίσσεται, στηρίζεται και στο τέλος ανταμείβεται.

Η συχνότητα των ορισμών, είναι επιβράβευση των προσπαθειών του διαιτηή και αφύπνιση ή μήνυμα για τους υπόλοιπους διαιτητές.

Όλοι μπορείτε και όλους σας εμπιστευόμαστε. Το αν θα επιτύχετε εξαρτάται πρωτίστως από εσάς. Το πως θα πετύχετε το ξέρετε.

Συνεχείς προσπάθειες, λοιπόν, και ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα για την εξομάλυνση του όποιου αρνητικού κλίματος, μέσα από διαιτησίες που δεν προκαλούν με τις αβλεψίες, παραλείψεις και τα λάθη τους.

Αναντίρρητα είστε οι άριστοι μεταξύ των καλύτερων και μην ξεχνάτε ότι είστε και τα πρότυπα της νεώτερης γενιάς των διαιτητών μας».

Διαβάστε επίσης

Τα αίσχη της Βέροιας

Τα αίσχη της Βέροιας

Οσα έγραψε ο Δημήτρης Θάνος στο φύλλο αγώνα Βέροια - ΠΑΟ 3-0 «καίνε» τους «πράσινους».

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ

Οι ορισμοί της 9ης αγωνιστικής αποτελούν «πυξίδα» για τους επόμενους και ειδικότερα για το παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός την άλλη Κυριακή στο ΟΑΚΑ.