Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο έλεγχος των νέων διαιτητών

Ο έλεγχος των νέων διαιτητών
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 - 23:44

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΡΕΦΕΡΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με το… καλημέρα, έχοντας «προίκα» και την προηγούμενη θητεία τους. Τι πρέπει να προσέξουν όλοι με βάση την εικόνα που έδειξαν

Δείγμα θετικό από τους επτά νέους ρέφερι της Superleague, καθώς κανείς από αυτούς δεν απασχόλησε για κάποιο χοντρό λάθος που να αλλοίωνε το αποτέλεσμα κάποιου αγώνα που σφύριξαν. Βάζουμε στο «μικροσκόπιο» τους Σταύρο Μάνταλο (Αθηνών), Μάριο Λαμπρόπουλο (Ηλείας), Απόστολο Αμπάρκιολη (Μακεδονίας), οι οποίοι επέστρεψαν μετά από έναν χρόνο, όπως επίσης και τους Στέφανο Μαντάκη (Ημαθίας), Κώστα Ιωαννίδη (Αργολίδας), Γιώργο Κύζα (Δράμας), οι οποίοι σφύριξαν για πρώτη φορά, ενώ ο έβδομος είναι ο Γιώργος Λιαχούδης (Μακεδονίας) που περιμένει να πάρει το βάπτισμα του πυρός. Παρακάτω θα διαβάσετε ποιος είναι ο λόγος που ο Μάνταλος σφύριξε ήδη τρία παιχνίδια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Μαντάκης, Ιωαννίδης ορίστηκαν δύο φορές και οι υπόλοιποι, πλην Λιαχούδης, διαιτήτευσαν ένα παιχνίδι. Κάποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με το… καλημέρα, έχοντας και ως «προίκα» και την προηγούμενη θητεία τους. Ομως, όλοι μαζί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουν όλοι με βάση την εικόνα που έδειξαν. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι οι Τάσος Κάκος (Κέρκυρας), Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου) είναι οι παλαιότεροι διαιτητές της Superleague, με θητεία από την σεζόν 2004-05, ακολουθούν ο Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) και ο Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών) που βρίσκονται στην έκτη τους αγωνιστική περίοδο.

Γ. ΛΙΑΧΟΥΔΗΣ

Ακόμη περιμένουμε να τον δούμε


Ο 34χρονος Θεσσαλονικιός αποτέλεσε την έκπληξη του καλοκαιριού. Ο Γιώργος Λιαχούδης (Μακεδονίας) επικράτησε του συντοπίτη του Γιάννη Παπαδόπουλου (Μακεδονίας), ο οποίος φερόταν να είχε την στήριξη του Βασάρα. Ομως, τραυματίστηκε στη διάρκεια των αγωνιστικών τεστ αλλά τα έβγαλε, έστω και με το ζόρι, και ο λόγος που δεν ορίστηκε είναι ότι χρειάστηκε να περάσει πάνω από μήνας για να αποθεραπευτεί. Είναι σταθερός σε απόδοση και από τους ρέφερι που ανακάλυψε ο Σπύρος Παπαδάκος πριν από τρία χρόνια.

Α. ΑΜΠΑΡΚΙΟΛΗΣ

Του λείπει πολύ η σταθερότητα

Είναι ή του ύψους ή του βάθους. Του δίνεται δεύτερη ευκαιρία, καθώς υποβιβάστηκε για έναν χρόνο και επανήλθε στη Λίγκα. Το μεγάλο του πρόβλημα αφορά στις φάσεις που γίνονται μέσα στις περιοχές και ειδικότερα στον καταλογισμό των πέναλτι. Θα πάει καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του μόνο αν καταφέρει να εκμεταλευτεί τα προσόντα του και καταφέρει να έχει καθαρό μυαλό στη διάρκεια των αγώνων.

ΣΤ. ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Εδωσε εξετάσεις και πέρασε


Ο 32χρονος καθηγητής ηλεκτρονικής πατάει καλύτερα από όλους μέσα στο γήπεδο. Πέρσι υποβιβάστηκε στη Football League επειδή σε μια συνομιλία κάποιοι ερμήνευσαν ότι μιλάει υποτιμητικά για τον τέως πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο. Αυτό τον πήγε λίγο πίσω, όμως τέλος καλό όλα καλά. Τα προσόντα του φάνηκαν ήδη από τους τρεις πρώτους ορισμούς του. Αλλωστε πρόπερσι αν και νέος διαιτητής έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε, καθώς είχε οριστεί σε ντέρμπι κυπέλλου και σε κρίσιμους βαθμολογικούς αγώνες. Αν δεν μεσολαβούσε αυτό μπορεί τώρα να είχε πάρει το σήμα του διεθνή. Οταν σφυρίζει ο Μάνταλος οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει διαιτητής μέσα στο γήπεδο, επειδή έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Αντέχει στην πίεση και αυτό είναι προσόν για έναν διαιτητή. Δεν διστάζει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και δεν αγχώνεται εύκολα. Προβλέπουμε ότι στο μέλλον η ΚΕΔ θα του εμπιστευτεί και δύσκολους αγώνες.

Μ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επανέρχεται έτοιμος για να πετύχει


Αφού κατάφερε και άντεξε τον υποβιβασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει. Πλέον είναι και ώριμος, ενώ έδειξε και σταθερή απόδοση. Είναι σίγουρο ότι κι αυτός θα πάρει ευκαιρίες και η μεγάλη του… προίκα είναι η προηγούμενη θητεία του στη μεγάλη κατηγορία, συγκεκριμένα από το 2008 μέχρι το 2011. Η ΕΠΣ Ηλείας τον πιστεύει πολύ και για αυτό η στήριξη που του παρείχε ήταν άνευ προηγουμένου.

Κ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Επρεπε να ανέβει εδώ και καιρό


Μπορεί να ανέβηκε λίγο πριν υπερβεί το όριο ηλικίας των 37 ετών, όμως αποκαταστάθηκε μια αδικία, καθώς έρχεται με μεγάλη εμπειρία από τη Football League. Είναι γυμνασμένος αλλά εκείνο που θα πρέπει να αποβάλει είναι η στατικότητα που δείχνει στις φάσεις, όταν η μπάλα παίζεται δίπλα του. Επιπλέον θα πρέπει με την επίδειξη της κάρτας να επιβάλλεται ταυτόχρονα στους παίκτες και να τους δίνει να καταλάβουν ότι πρόκειται για ποινή και όχι για… τυπική διαδικασία.

Γ. ΚΥΖΑΣ

Ο πιο μορφωμένος νέος διαιτητής


Ο Κύπριος συνδύασε διαιτησία και σπουδές, ενώ εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα της χημείας. Είναι ανιψιός του παλαιού παίκτη της Παναχαϊκής και του Παναθηναϊκού. Στο πρώτο του και μοναδικό μέχρι τώρα ματς (Αρης – Κέρκυρα 1-0) έδειξε ότι είχε τρακ και υστέρησε σε σημαντικές λεπτομέρειες.

ΣΤ. ΜΑΝΤΑΚΗΣ

Μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις


Στο Λεβαδειακός – Πανθρακικός 0-3, ο 35χρονος αστυνομικός, ρέφερι της ΕΠΣ Ημαθίας, απέδειξε ότι μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, καθώς σωστά έδωσε πέναλτι και αργότερα σωστά απέβαλε παίκτη των γηπεδούχων. Ομως θα πρέπει να κάνει περισσότερη χρήση της κάρτας και να μην ανέχεται σκληρά μαρκαρίσματα. Στο παρελθόν ήταν διαιτητής της ΕΠΣ Αθήνας.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 14/10/2012)

Διαβάστε επίσης

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ

Σιδηρόπουλος ή Σπάθας για το ΟΑΚΑ

Οι ορισμοί της 9ης αγωνιστικής αποτελούν «πυξίδα» για τους επόμενους και ειδικότερα για το παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός την άλλη Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Τα αίσχη της Βέροιας

Τα αίσχη της Βέροιας

Οσα έγραψε ο Δημήτρης Θάνος στο φύλλο αγώνα Βέροια - ΠΑΟ 3-0 «καίνε» τους «πράσινους».

«Βιογραφικό» υπέρ του ΠΑΟΚ

«Βιογραφικό» υπέρ του ΠΑΟΚ

Με βάση όσα έγιναν, από διαιτητικής πλευράς, στα πέντε από τα έξι φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς δεν δικαιούνται να ομιλούν για τη διαιτησία.