Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «D-Day» των Τρικάλων!

Η «D-Day» των Τρικάλων!
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 - 11:54

ΟΤΑΝ Η (ΠΡΑΣΙΝΗ) ΜΥΓΑ ΚΑΝΕΙ ... Κ@ΛΟ ... ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙA

*** To να μιλάνε σήμερα οι Παναθηναϊκοί για ... «εκστρατεία στο Βόλο» και να θριαμβολογούν για την «μεγαλύτερη όλων των εποχών» κινητοποίηση των οπαδών τους, δεν είναι απλά αστείο σε βαθμό γελοιότητας. Είναι και ΠΡΟΚΛΗΣΗ σε βάρος της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του ελληνικού Αθλητισμού. Αν είναι ζήτημα προς θριαμβολόγηση οι δέκα τόσες χιλιάδες πού (λέγεται ότι ) θα πάνε στο Βόλο, ύστερα και από ... πρόσκληση με υπόσχεση ακόμα και για τζάμπα μπυροκατάνυξη από τον δήμαρχο της πόλης, τότε σίγουρα στην πλουσιότατη ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει λέξη κατάλληλη να ΑΠΟΘΕΩΣΕΙ την ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΌΛΕΥΚΟΥ ΚΌΣΜΟΥ.

*** Ας θυμηθούμε λοιπόν τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα, ή μάλλον το διήμερο, την εποχή πού ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, καλά – καλά, για να συμβάλλουν σε μία λαϊκή κινητοποίηση, όπως συμβαίνει σήμερα.

*** Ηταν η Κυριακή 12 Ιουνίου 1966. Εθνικό Στάδιο Τρικάλων. Αγώνας Α.Ο.Τρίκαλα – Ολυμπιακός. Για το πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής.

*** Ηταν ένα από τα παιχνίδια πού δικαιωματικά χαρακτηρίζονται ιστορικά, για δύο λόγους. Ο πρώτος, διότι από το αποτέλεσμά του κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Ο δεύτερος, διότι ο αγώνας συνοδεύτηκε από την μεγαλύτερη σε όγκο ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ φιλάθλων πού γνώρισε ποτέ ο ελληνικός Αθλητισμός. Η «επιτρεπτή» χωρητικότητα του γηπέδου ήταν 17000, αλλά στο γήπεδο βρέθηκαν γύρω στις 25000 κόσμος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, βεβαίως, οπαδοί του Ολυμπιακού.

*** Η κινητοποίηση του ερυθρόλευκου κόσμου, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, τότε, για τα ελληνικά δεδομένα. Η βαθμολογική κατάσταση ήταν τέτοια, πού η θέληση για ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΙΤΛΟ ήταν για τους φίλους του Ολυμπιακού κίνητρο για μία ανεπανάληπτη κινητοποίηση. Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη για να πάρει το πρωτάθλημα, πού θα ήταν και ΤΟ ΠΡΩΤΟ από συστάσεως Α΄Εθνικής, αφού τα προηγούμενα έξη δεν είχε πάρει κανένα ! Ηταν χαρακτηριστικό, ότι οι εκδρομείς είχαν ξεκινήσει με κάθε μέσον από Αθήνα, Πειραιά και τα γύρω χωριά από Σάββατο απόγευμα.. Πολύς κόσμος κοιμήθηκε σε πλατείες, αλλά και στις όχθες του Πηνειού, αφού το επέτρεπαν και οι καιρικές συνθήκες, Ιούνιο μήνα

*** Οσο εντυπωσιακή ήταν η κινητοποίηση του κόσμου, άλλο τόσο ήταν και δικαιολογημένη. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα trikalasportiva.gr : «Ο Α Ο Τρίκαλα ήταν η μοναδική ομάδα της Α Εθνικής εκείνη την χρονιά που δεν είχε χάσει στην έδρα της σημειώνοντας μέχρι πριν εκείνο το παιχνίδι, 7 νίκες και 6 ισοπαλίες εντός, έχοντας εξασφαλίσει και την παραμονή στην κατηγορία.

*** Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, το πρωτάθλημα διεκδικούσαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Πριν το ματς στα Τρίκαλα, ο Ολυμπιακός είχε 74 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός 73. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, οι δύο ομάδες θα έπαιζαν μπαράζ. Ο Ολυμπιακός είχε να παίξει στα Τρίκαλα και μετά με τον Απόλλων Αθηνών στο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στη Νέα Ιωνία με τη Νίκη Βόλου που είχε υποβιβαστεί και στο τελευταίο ματς με τον Εθνικό στη Λεωφόρο.

*** Ο Ολυμπιακός λοιπόν μόνο με νίκη στα Τρίκαλα, πού ήταν ΑΗΤΤΗΤΑ στην έδρα τους, θα έπαιρνε τον τίτλο. Στον αγώνα του πρώτου γύρου ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τα Τρίκαλα στο Καραϊσκάκη με επεισοδιακό τρόπο. Την προηγούμενη χρονιά ο Ολυμπιακός είχε χάσει στα Τρίκαλα με 3-2 . Τελικά ο Ολυμπιακός ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ κέρδισε με 5-0 ( ημίχρονο 0-0 ) και πήρε το πρωτάθλημα»

*** Είναι χαρακτηριστικό και επίσης ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ για την εποχή εκείνη, ότι η ομάδα των Τρικάλων παραμονές του αγώνα είχε αποσυρθεί (!) «κάπου στα ορεινά του Ασπροποτάμου και την Κρανιά για να ετοιμαστούν ... καλύτερα» όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής !!!

*** Διαβάζω περιγραφή από την Το ματς έγινε με αφόρητη ζέστη και σε συνθήκες καύσωνα. Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και οι φίλαθλοι ήταν υπεράριθμοι και στις εξέδρες και στις θέσεις ορθίων. Πολλοί είχαν κρεμαστεί στα δέντρα έξω από το γήπεδο μπας και δούνε ματς. Και άλλοι πολλοί ήταν έξω από το στάδιο καθώς δεν γινόταν να μπουν μέσα σε αυτό. Με τα επίσημα στοιχεία κόπηκαν 18.124 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 577.200 δραχμές ένα μεγάλο ποσό για την εποχή από εισπράξεις αγώνα επαρχιακής ομάδας. Αλλά ο κόσμος ήταν περισσότερος. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25.000 φιλάθλους στο γήπεδο. Δεν κατάφεραν να υπολογίσουν ποτέ οι υπεύθυνοι πόσοι φίλαθλοι είδαν αυτό το παιχνίδι. Παρά πολλοί εξ΄ άλλου δεν είχαν εισιτήριο για το παιχνίδι καθώς τόσο οι εκδρομείς του Ολυμπιακού όσο και όλοι οι Τρικαλινοί ήθελαν να δούνε αυτό το ματς.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

*** Η ταυτότητα του αγώνα, για την ιστορία :

12/6/1966: ΤΡΙΚΑΛΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-5 [54' 60' ΣΙΔΕΡΗΣ, 79' ΜΠΟΤΙΝΟΣ, 85' 88' ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ] 29η Αγωνιστική - Πρωτάθλημα Α' Εθνικής

*** Στον πάγκο του Ολυμπιακού, ένα ΘΡΥΛΙΚΟ δίδυμο : Μάρτον Μπούκοβι με βοηθό τον Μίχαϊ Λάντος και τον Μπάμπη Δρόσο

*** Ειρωνεία ; Την ώρα πού ο Ολυμπιακός σάρωνε τα Τρίκαλα με 0-5, ο Παναθηναϊκός ΣΤΟ ΒΟΛΟ κέρδιζε την ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΕΝΗ Νίκη με το ... ίδιο σκορ ! Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κέρδισαν και τα δύο ματς της τελευταίας αγωνιστικής – άνευ βαθμολογικής σημασίας πλέον – οι ερυθρόλευκοι τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη 2-1 και οι πράσινοι τον Εθνικό στη Λεωφόρο με 4-1.

*** Το ταξίδι της επιστροφής του Ολυμπιακού, ήταν επίσης ... ανεπανάληπτο ! Κράτησε γύρω στις ... ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ώρες ! Το πούλμαν της ερυθρόλευκης αποστολής «βάδιζε» ... σημειωτόν στην Εθνική οδό. Και βέβαια η αποθέωση πού γνώρισαν οι ερυθρόλευκοι όταν έφτασαν στον Πειραιά, θα μείνει αξέχαστη, στις μνήμες εκείνων πού την έζησαν.

** Η φωτογραφία από την ιστοσελίδα trikalasportiva.gr.

Διαβάστε επίσης