Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σκαλοπάτι και σταθμός μαζί

Σκαλοπάτι και σταθμός μαζί
Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020 - 14:01
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Η ανανέωση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Πέδρο Μαρτίνς, στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να λογίζεται στην κατηγορία: είδηση. Φυσιολογική εξέλιξη είναι. Είσαι καλός και η δουλειά σου έχει αποτέλεσμα; Επιβραβεύεσαι. Δεν κάνεις; Και καλή τύχη όπου κι αν πας. Μοιάζει κυνικό αλλά έτσι είναι ή έτσι πρέπει να είναι. Οι ικανοί να προχωρούν μπροστά, οι λιγότεροι ικανοί να μένουν λίγο πιο πίσω.

Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ ωστόσο είναι ότι η περίπτωση του Πορτογάλου έχει μια ιδιαιτερότητα. Κι αυτό γιατί, αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά στη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό και εξαντλήσει και το νέο συμβόλαιο, θα κάνει κάτι σπάνιο. Θα γίνει ένας απο τους τεχνικούς με τη μεγαλύτερη διάρκεια προπονητικής ζωής σ' έναν από τους πιο «ηλεκτρικούς» πάγκους. Ταυτόχρονα θα γίνει ένας ξένος προπονητής που αποδεικνύεται ότι τον Ολυμπιακό δεν τον είδε ως... σκαλοπάτι στην καριέρα του αλλά πρωτίστως ως σταθμό. Ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ξένοι (παίκτες και προπονητές) θεωρούν ιδανικό προορισμό την Ελλάδα για διακοπές, όχι για να εργαστούν. Και όταν κάνουν το δεύτερο το κάνουν ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να μείνουν πολύ αλλά θα τους δοθεί η ευκαιρία να πάνε μετά κάπου καλύτερα.

Ο Μαρτίνς ωστόσο, που έλεγε από την πρώτη στιγμή ότι του αρέσουν τα μεγάλα σε διάρκεια πρότζεκτ και μένει για καιρό όπου αισθάνεται καλά, αποδεδειγμένα δεν θεωρεί τον Ολυμπιακό σκαλοπάτι. Είναι και τέτοιο για 'κείνον αλλά, πρωτίστως, είναι σταθμός. Έχει ήδη γράψει σπουδαία ιστορία με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και φιλοδοξεί να γράψει ακόμα περισσότερη ώστε να μπει στη λίστα των 4-5 κορυφαίων τεχνικών της ερυθρόλευκης ιστορίας. Αυτός είναι ένας ακόμα καλός λόγος (πέρα από τη δεδομένη αξία του) να τον αγκαλιάσουν και να τον στηρίξουν όλοι λίγο παραπάνω από 'δω και στο εξής. Κι αυτό το αγκάλιασμα και τη στήριξη δεν τα έχει ανάγκη τώρα αλλά στις (αναπόφευκτες) επόμενες «στραβές».

ΥΓ: Για να κάνουμε και λίγο πλάκα, ξέρετε τί είναι πιο γρήγορο από τα δίκτυα 4G των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας; Τα επαγγελματικά ραντεβού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Συμφωνήσαμε σε 5 λεπτά», είπε ο Μαρτίνς. Κάτι ανάλογο πέρυσι είχε πει και ο Φορτούνης και στο παρελθόν πολλοί ακόμη.

Διαβάστε επίσης