Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όπως το είπατε πρόεδροι: Ιστορική χρονιά!

Όπως το είπατε πρόεδροι: Ιστορική χρονιά!
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019 - 18:02
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ειλικρινά, υπάρχουν τόσες πολλές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μου, που δεν ξέρω πως (και από που) να αρχίσω. Δεν έπεσα από τα σύννεφα και δεν απόρησα με το μέγεθος της ήττας στο Λυών, από την αθλητική και με ενθουσιασμό (αλλά μέχρις εκεί) Βιλερμπάν. Ίσως αυτό να είναι και το χειρότερο. Πως δεν περιμένεις κάτι από την ομάδα και το χείριστο σενάριο δεν σε ξενίζει.

Τι ακριβώς ζητάει στο παρκέ; Τι θέλει να κάνει;

Αγωνιστικά, δεν θα σταθώ στις αλλαγές που χρειάζονται και στους δύο «άσους» ή στους ψηλούς (σ.σ. όσο βλέπω τον Ρούμπιτ τόσο περισσότερο με… ξενερώνει ενώ πίστευα ότι θα είναι πολύτιμος σε 2-3 πραγματάκια), αλλά στο γενικότερο «πλάνο» (;). Τι ακριβώς επιζητά ο Ολυμπιακός στο παρκέ; Ποιο το σχέδιό του; Τι ζητάει να κάνει; Ότι δεν τρέχει το ξέρουμε. ΟΚ, θα πάει η μπάλα στο χαμηλό ποστ αλλά από κει και πέρα τι ακριβώς γίνεται; Υποτίθεται, ότι στελέχωσε τον Μιλουτίνοφ (ο οποίος κι αυτός είναι εκτός φόρμας) με σουτέρ για να μην υπάρχει πρόβλημα όταν τον κλείνουν όπως πέρσι. Μετά το 26% τρίποντο στο Γκομέλσκι πήγαμε στο 23% στο Λυών (4/17).

Ταυτότητα δεν έχει ο Ολυμπιακός. Δεν ξέρουν τι κάνουν στο παρκέ και αυτό φαίνεται και ατομικά σε παίκτες. Γιατί δεν είναι όλοι σκάρτοι. Ο Πολ, για παράδειγμα, τι ακριβώς κάνει στο παρκέ, έχει καταλάβει κανείς; Τον τρεχαλατζή; Το plan B (μετά το «όχι» του Σλούκα) όριζε πως ο Πολ, ο Κουζμίνσκας και γενικότερα παίκτες από το 2 και πάνω θα τραβάνε στο σκορ. Ο Πολ λοιπόν μέχρι και το 3ο δεκάλεπτο είχε πάρει μόλις ένα σουτ και είχε πετύχει δύο βολές.

Πήρε πρώτα παίκτες και μετά εκπονήθηκε το πλάνο;

Γενικότερα με έβαλαν σε σκέψεις και προβληματισμούς οι δηλώσεις του Μπλατ προ ημερών ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει ένα μπάσκετ ανάλογα με τους παίκτες που έχει. Δηλαδή; Πήρε πρώτα παίκτες και τώρα θα προσαρμοστεί πάνω τους, κι όχι “έχω ένα πλάνο, θέλω να παίξω αυτό, οπότε θα πάρω αυτόν και αυτόν που μου ταιριάζουν”; Πολύ μπερδεμένα είναι τα πράγματα και γενικότερα δεν ξέρω και δεν έχω καταλάβει τι θέλουν να κάνουν… Ακόμα και το κοουτσάρισμά του με μπερδεύει. Πάρα πολλές αλλαγές και «ανεβοκατεβάσματα» στις θέσεις. Α και επιμονή με τον Τσέρι. Τον Μπόλντγουιν δεν τον εμπιστεύεται, τα παιδί φαίνεται πως δεν μπορεί στην παρούσα φάση σε αυτό το επίπεδο και απορώ πως είδε «ψήγματα» ηγέτη πάνω του και τον έφερε, όταν δεν κρατά καν τη μπάλα, ώστε να φτιάξει καταστάσεις για τον εαυτόν του πρωτίστως, ενώ δεν βγαίνει- πώς να το κάνουμε τώρα;- και το Σπανούλης-Τσέρι.

{* Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, επαγγελματίας παίκτης το 2019 να κάνει airball. Να πετάει σε ντράιβ τη μπάλα πίσω από το ταμπλό. Να πετυχαίνει καλάθι και να χασκογελάει με τον αντίπαλο. Λεπτά μετά τη βαριά ήττα να είναι στο twitter και να σχολιάζει τις μαλακίες που έκανε στο παρκέ. Απαράδεκτος. Αλλά δεν φταίει αυτός…}

Θέλετε να το δούμε συνοπτικά; Ο Κουζμίνσκας ήρθε για 4άρι. Κάνω λάθος; Έτσι έλεγαν έτσι σας μεταφέραμε και εμείς. Ξεκίνησε στο «3». Ο Ρούμπιτ ήρθε για «5» (για μένα ούτε για «4» κάνει σε αυτό το επίπεδο) και μπαίνει πρώτη αλλαγή στο «4», ενώ είναι παρκαρισμένος ο Βεζένκοφ, ενώ έχει πάρει τον Λιθουανό για 4άρι. Μπέρδεμα ε; Δεν συνεχίζω με τις άλλες θέσεις. Να σχολιάσω την άμυνα που τους πέρναγαν στο «ένας με έναν» για πλάκα; Για το ότι ο Ντιό κοπανιόνταν και οι δικοί μας είχαν πρόσωπα άδεια και ξενερωμένα; Να μιλήσουμε για την επίθεση που βάζει 60 κάτι πόντους; Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις.

Κακό πλάνο σε περιορισμένο μπάτζετ

Για να κλείσω με το αγωνιστικό και τον Μπλατ, γιατί έχω ακούσει και πολλές απόψεις από το βράδυ της Παρασκευής. Δεν θεωρώ ότι δεν μπορεί λόγω του προβλήματος υγείας του. Ίσα-ίσα που θέλει ο άνθρωπος να ασχολείται και να κάνει ότι ακριβώς και πριν. Πιστεύω δεν έφτιαξε καλό πλάνο όντας πολύ περιορισμένος στο μπάτζετ του. Προσπάθησε να το μοιράσει μετά τον Σλούκα και δεν του βγήκε. Κυρίαρχο όλων όμως, πως δεν ταιριάζει η μπασκετική φιλοσοφία του με τον Ολυμπιακό, ούτε ο κόσμος μπορεί να ακούει συνέχεια «κάναμε προετοιμασία με απουσίες και τραυματισμούς». Ο Μπόλντγουιν από την αρχή ήταν, αλλά δεν τον βλέπω να ξέρει έστω ένα σύστημα.

Όλα έγιναν στου «κασίδη το κεφάλι». Μα όλα…

Ο σχεδιασμός έχει γίνει στα… κουτουρού, στου κασίδη το κεφάλι που έλεγαν και οι παππούδες μας, όπως και το «μέχρι τέλους». Αυτό κι αν είναι πιο σίγουρο πλέον. Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο, αλλά ότι προέκυπτε το αντιμετώπιζαν εκείνη τη στιγμή. Φαίνεται και με το παραπάνω. Φτάσαμε να λέμε, “μα δεν έχει παιχνίδια να δίνει ώστε να βελτιώνεται, να βρίσκει χημεία”. Το είχαν προβλέψει αυτό; Είχαν μελετήσει τον υποβιβασμό (ξεκινάει και με -6) και τον κίνδυνο της μη ύπαρξης της ΚΑΕ; Όχι!! Γι αυτό έκαναν και δύο μεταγραφές πριν λίγες ημέρες. Κοιτάξτε, δεν γίνεται να μην τα βάλω σε μία σειρά και να μην τα «δέσω», δεν είναι εντελώς ανεξάρτητα.

Το «μέχρι τέλους» έπρεπε να γίνει κόντρα στο σύστημα που αντιμετωπίζουν χρόνια, αλλά από την άλλη πρέπει και εσύ να παρουσιαστείς όπως πρέπει, γιατί ήδη πρόεδροι, σάς λένε (και σας γράφουν) «είδατε, να κρύψουν την ανυπαρξία τους ήθελαν. Σιγά που τους φταίει η διαιτησία, η ΚΕΔ και ο Βασιλακόπουλος».

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως επιτρέπουν στους εαυτούς τους να τους λοιδορούν και να τους χλευάζουν. Πως ρίχνουν στον Καιάδα τα λεφτά τους, όσα κι αν είναι αυτά, κουμάντο δεν θα τους κάνω εγώ όταν έχουν να ταΐσουν και χιλιάδες οικογένειες στις επιχειρήσεις τους, αλλά ρε πρόεδροι, δεν τα βλέπετε με τα μάτια σας ότι πράγματι θα γράψετε ιστορία (με την κακή έννοια όμως), όπως είπατε τις προάλλες στο Ίδρυμα Νιάρχος, που μας μάρανε να μιλήσουμε για τη φανέλα και όχι για τα σημαντικά θέματα.

Αλαζονεία…

Ήμουν ο τελευταίος που πίστευα ότι τους έχει μπολιάσει η αλαζονεία, αλλά το γράφω για δεύτερη φορά, έκανα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο φέρονται αλαζονικά, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα. Πιστεύουν πως ο Ολυμπιακός δεν θα διασυρθεί στην Ευρωλίγκα έτσι όπως είναι αλλά θα είναι ανταγωνιστικός όπως είχε ο Γιώργος Αγγελόπουλος στο Συνέδριο της Θύρας 7; Ναι, αυτό είχε πει, «ανταγωνιστικός», δεν είχε μιλήσει για παρουσία στο «Final 4». Μικρή σημασία έχει βέβαια, αλλά επειδή αναφέρεται αρκετά από πολλούς. Έγιναν λάθος κινήσεις; Διορθώστε τες.

Τότε είχε τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης, τον μεγαλύτερο ηγέτη!

Ο Ολυμπιακός πέτυχε με ένα μοντέλο έχοντας χρήσιμους κι όχι ακριβούς ξένους που είχαν χημεία με τους ελπιδοφόρους Έλληνες, χωρίς άγχος και πίεση και το κυριότερο, το σημαντικότερο όλων, όλοι περιστοίχιζαν τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης εκείνα τα χρόνια. Τον μεγαλύτερο ηγέτη της Ευρώπης. Τον Σπανούλη και μετέπειτα τον Πρίντεζη. Κανένας ελληνικός κορμός και φάνηκε περίτρανα χρονιά τη χρονιά... Ο Σπανούλης ήταν και ο Πρίντεζης έπονταν του αρχηγού. Μετά όταν χάλασε η μανέστρα φάνηκε.

Ο Ολυμπιακός πήγαινε με αυτόματο, πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που χρόνο το χρόνο έχανε όμως λάδια. Απορώ, ειλικρινά, πως ακόμα λέγεται και γράφεται ότι «και το ΄12 κάναμε δύο αλλαγές και να που φτάσαμε». Αλήθεια; Ξεχνάτε πως τότε υπήρχε ο Σπανούλης που όργωνε όλη την Ευρώπη; Ο Πρίντεζης στα καλύτερά του; Τώρα θα γίνει με τους ίδιους; Πως; Είναι οι ίδιοι παίκτες πρώτα απ’ όλα; Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Η Βιλερμπάν παρέταξε απλά αθλητικότητα!

Δεν σταματάνε όλα στο «μέχρι τέλους»

Οι πρόεδροι έπρεπε να έχουν φτιάξει μαζί με τον προπονητή μια ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρωλίγκα, γιατί ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ευτελίζετε – γι αυτό σας λέω πρόεδροι με αγάπη πως θα γράψετε ιστορία- αλλά και για να δώσουν «απαντήσεις». Το «μέχρι τέλους» το αγκάλιασε ο κόσμος, στήριξε τη διοίκηση, αλλά υπάρχει και μια ομάδα που επιβάλλεται να έχει πρέπουσα εικόνα στην Ευρωλίγκα. Δεν σταμάτησαν όλα στο «μέχρι τέλους». Δεν μένουμε εκεί επειδή πήραμε το χειροκρότημα και την αποθέωση. Όπως και στις αναμνήσεις από το back to back και το «ξέρουμε εμείς». Γιατί αυτό ένα «κλικ» είναι και… άλλαξε. Ο κόσμος θέλει να μάθει πράγματα. Όχι τα προσωπικά των προέδρων, αλλά δύο λόγια ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ομάδας. Ξέρετε, έχουμε πρόβλημα. Ή θα έχουμε μέχρι τότε. Ή λύθηκε. Ή αναζητούμε συμπαίκτη. Ή υπομονή να φτιαχτεί το γήπεδο για να έχουμε και έσοδα. Κάτι όμως… Όχι εξαφάνιση.

Εσωτερικά θέματα και επικοινωνία

Τα εσωτερικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί, συνεχίζουν να φέρνουν μόνο προβλήματα και να δίνουν αφορμή για λάσπη από κάθε «αντικειμενικό» και μη. Άλλο που δεν ήθελαν. Να πιάσουμε για παράδειγμα το ΣΕΦ; Γιατί από τη στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση δεν τήρησε το συμβόλαιο, δεν βγήκε ο ίδιος ο Ολυμπιακός να γνωστοποιήσει τα προβλήματα, επίσημα; Να βγει πρώτος να τα μάθει ο κόσμος κι όχι να φαίνεται «να απλήρωτο και το ΣΕΦ. Όπως ήταν και οι παίκτες. Όπως ήταν και η ΕΕΑ.» κτλ.

Βγαίνει το ένα θέμα πίσω από το άλλο και αυτό κάνει κακό στον Ολυμπιακό. Αλήθεια πρόεδροι, έχετε δει τι γράφουν στο εξωτερικό που ούτως ή άλλως δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και τα γράφουν όπως να ναι; Σας ενδιαφέρει καθόλου για την εικόνα του Ολυμπιακού σε μια «ιστορική χρονιά» όπως την χαρακτηρίσατε ή μας νοιάζει να ειρωνευτούμε δημόσια τους δημοσιογράφους που φυσικά θα ρωτήσουν για το «μέχρι τέλους» και όχι για τη φανέλα. Αυτό καίει, αυτό νοιάζει…

Που είναι η ταπεινότητα;

Ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων έκανε θαύματα με ταπεινότητα και χαμηλό προφίλ. Εσείς το διδάξατε αυτό. Με αγάπη τα λέω όλα αυτά. Η αλαζονεία και η μη κατανόηση της πραγματικότητας δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα. Ναι, πετύχατε με έναν τρόπο, αλλά το μπάσκετ αλλάζει, τα οικονομικά μεγέθη έχουν ξεφύγει, όλη η ζωή αλλάζει. Σεβαστό ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Μπαίνουν οι βάσεις για ένα «νέο» μοντέλο με τεχνογνωσία ή «ιστορική χρονιά με το μέχρι τέλους» και αυτό ήταν;

ΥΓ: Θέλω να (ξανά) καταθέσω κάτι πιο προσωπικό. Για όλα αυτά τα σχόλια ότι «εμείς τα λέγαμε από το καλοκαίρι και εσείς ήσασταν σε εντεταλμένη υπηρεσία» και γενικότερα όλα αυτές τις καραμελίτσες που αρκετοί πιπιλάτε, ότι τα παίρνουμε, ότι είμαστε τσάτσοι, κάνουμε δημόσιες σχέσεις, είμαστε κολλητοί με τους παίκτες κτλ.

- Αν δεν δω παίκτη με τα μάτια μου δεν θα τον κρίνω. Βλέπω ότι πολλοί ξέρατε τον Μπόλντγουιν. Τον είχατε παρακολουθήσει σε πολλά παιχνίδια.

- Δεν θα πω παικταρά αυτόν που θα πάρει 1.5 εκατομμύριο –αν δεν τον δω πρώτα- και «τσουβάλι» αυτόν που θα πάρει λιγότερο από ένα.

- Δεν είμαι μέσα στις προπονήσεις, ούτε στα αποδυτήρια. Γι αυτό πρώτα βλέπω με τα μάτια μου και μετά κρίνω. Χαίρομαι που πολλοί γνωρίζατε τον Μπόλντγουιν. Μπορείτε να προτείνετε αν έχετε κάποιον καλό. Εγώ δεν θα το κάνω. Δεν είμαι ούτε σκάουτερ ούτε μάνατζερ.

Διαβάστε επίσης

Πρώτο βήμα, από τα πολλά, ο προπονητής…

Πρώτο βήμα, από τα πολλά, ο προπονητής…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την αντίδραση που έβγαλαν οι Αγγελόπουλοι, για την κομβική και σοφή επιλογή του προπονητή που χρειάζεται για να «χτίσει» το αύριο και «ευχαριστεί» τον Μπλατ για το ήθος του!

… και βλέπουμε!

… και βλέπουμε!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα… απλά αλλά με έξτρα διάθεση και ενέργεια που έγιναν κόντρα στη Βαλένθια, τον Κεμζούρα και τη «παλιά φρουρά» και φυσικά παραθέτει ερωτήματα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της ομάδας.

Επιβεβλημένες αλλαγές!

Επιβεβλημένες αλλαγές!

Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. ΔΥΟ αλλαγές στα γκαρντ τον αλλάζουν άμεσα επίπεδο. Εκτός αν έχουν συμβιβαστεί πως βρίσκονται εκτός συναγωνισμού οπότε θα αρκεστούν στο… «ότι καλύτερο» και στο «όπου βγει». Αν είναι έτσι, συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουν για όλα!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής καταθέτει κάποιες πρώιμες εικόνες που πήρε από το «νέο» Ολυμπιακό! Ο Σέρβος που μένει το «α» και το «ω» της ομάδας, ο «πολύς» που λείπει από τα γκαρντ και η ταχύτητα που περίμενε αλλά δεν βλέπει.