Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι αλλαγές που έφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ!

Οι αλλαγές που έφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ!
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 - 18:09
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ήταν δεδομένο πως θα διαφοροποιούνταν αρκετά πράγματα, όχι μόνο στην αγωνιστική ταυτότητα του Ολυμπιακού, αλλά και στην καθημερινότητα των «ερυθρόλευκων», με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ύστερα από 4 χρόνια. Σε άλλα «καλούπια» είχαν συνηθίσει για 4 χρόνια- τα οποία δεν τα λες και λίγα- αλλά πλέον το μοτίβο διαφοροποιήθηκε αρκετά με την έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ και των συνεργατών του.

Η εικόνα που έχουμε δει στο παρκέ είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτά που είχαμε συνηθίσει. Είναι σαν μία σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, ωστόσο τα του αγωνιστικού σκέλους, τα έχουμε πει και τα έχουμε αναλύσει αρκετά… Οι αλλαγές που έφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ με την προσωπικότητά του, με αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει τον ίδιο ως άνθρωπο, δεν περικλείονται αυστηρά στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

«Έχετε να κάνετε με ανθρώπους»

Εν πρώτοις, έχει εντυπωσιάσει τους πάντες στην ομάδα γι αυτό ακριβώς που είναι. Δεν είναι τυχαίο που όλοι μα όλοι λένε πως πάνω απ’ όλα είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Αυτό είναι το Νο.5 και το πλέον σημαντικό από τα tips που έδωσε στους κρητικούς προπονητές στο σεμινάριο.

«Πρέπει να είστε άνθρωποι πάνω απ΄ όλα γιατί έχετε να κάνετε με ανθρώπους. Να έχετε πάθος και ήθος για να σας πιστέψουν και να σας ακολουθήσουν» είχε πει.

Με όποιον παίκτη κι αν μιλήσεις, όποιον κι αν ρωτήσεις για το τί τύπος είναι ο Μπλατ (σ.σ. καλά το κατανοείς βέβαια αμέσως από την εκφραστικότητά του), θα σου πουν πως επιδιώκει την προσωπική επαφή, είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και μιλάει συνέχεια με τους παίκτες του, ακόμα και για άσχετα με το μπάσκετ θέματα.

Βρίσκεται κοντά τους συνεχώς και αυτό όπως και να το κάνεις… αρέσει. Δεν είναι ο προπονητής-μπαμπούλας, αλλά και από την άλλη, δεν επαναπαύεται στις… δάφνες του. Δηλαδή: Ο Μπλατ θα μπορούσε εύκολα (ας μην γελιόμαστε) να έχει τουπέ. Να έχει ύφος. Έχει καταφέρει τόσα στην καριέρα του που θα μπορούσε να έχει υφάκι και ένα στυλ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»! Πιστέψτε μας, σε καμία περίπτωση, σε καμία στιγμή, ο Μπλατ δεν είναι ή λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κυρίως δεν ξεχωρίζει κανέναν μέσα στην ομάδα. Όλοι γι αυτόν είναι το ίδιο. Από τον Σπανούλη μέχρι τον Ποκουσέφσκι και από τον Σταυρόπουλο μέχρι τον Γιάννη τον φροντιστή.

Χαλαρός χωρίς τρελούς περιορισμούς

Όλη αυτή η αύρα, αλλά και το «είναι» που κουβαλάει ο Μπλατ έχει… απλωθεί στην ομάδα. Το βλέπεις στα πρόσωπά τους, στο πως κινούνται στον χώρο, στο ότι δεν είναι μαγκωμένοι. Είναι χαλαρός, μην έχοντας βάλει τρελούς περιορισμούς ή κανονισμούς. Φυσικά δεν θα κάνουν ότι θέλουν, αλλά δεν θα είναι… ρομπότ, γιατί –πάμε πάλι στη Συμβουλή Νο.5- «είναι άνθρωποι και αυτοί». Είναι σημαντικό να νιώθουν οι παίκτες έτσι με τον προπονητή τους, να τους εμπνέει, να τον νιώθουν κοντά τους, κι όχι να τον φοβούνται.

Προπονήσεις με ρυθμό…

Ακόμα μία αλλαγή, μία νέα τάξη πραγμάτων έχει να κάνει με τις προπονήσεις της ομάδας. Ο Μπλατ δουλεύει εξ αρχής πολύ με μπάλα. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις παράλληλα δουλεύει και την φυσική κατάσταση των παικτών. Στο Μέτσοβο ή στις πρώτες προπονήσεις δεν κατάπιαν χιλιόμετρα αλλά ξεκίνησαν (και συνεχίζουν) να δουλεύουν επί 2 ώρες μπάλα. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι μάλιστα πως δεν διακόπτει τις προπονήσεις για να κάνει παρατηρήσεις. Θα δει τα λάθος, θα αφήσει να συνεχιστεί η άσκηση και στην πρώτη διακοπή θα κάνει τις παρατηρήσεις του. Έτσι η προπόνηση έχει ρυθμό, δεν έχει διακοπές και αν αναλογιστεί κανείς πως είναι 2ώρες (καμιά φορά και 2.30άωρες) χαρακτηρίζονται πιο σκληρές από αυτές του Σφαιρόπουλου.

Φυσικά, το πρόγραμμα θα μεταβληθεί. Δεν θα συνεχίσουν μέσα στα επίσημα παιχνίδια με αυτούς τους ρυθμούς και αυτές τις ώρες. Δεν θα πηγαίνουν, για παράδειγμα, ανήμερα αγώνα το πρωί, για μιάμιση ώρα κανονικής προπόνησης όπως έγινε στο Ηράκλειο πριν το παιχνίδι με την Ούνιξ Καζάν.

Ενεργοί συνεργάτες

Επίσης, πριν την προπόνηση τα πάντα είναι σχεδιασμένα. Έχει κάνει το μίτινγκ με τους συνεργάτες του και αυτοί στις ασκήσεις τακτικής στήνουν τους παίκτες και τους εξηγούν πως θα λειτουργήσουν και εν συνεχεία ο Μπλατ κάνει τις παρατηρήσεις/διορθώσεις του ή μιλάει βέβαια κατά τη διάρκεια της άσκησης χωρίς να διακοπεί αυτή.

Διαβάστε επίσης

«Δεν… μεγαλώνει ο Σπανούλης»

«Δεν… μεγαλώνει ο Σπανούλης»

Ο Ντάνιελ Χάκετ σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, στον Σπανούλη, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια κατάρα στα ματς της ΤΣΣΚΑ με τους Πειραιώτες.