Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Παραβολές...

Παραβολές...
Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013 - 00:52

Μια και είναι Μεγάλη Εβδομάδα και η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική, κλιμακούμενη κάθε μέρα έως το θαύμα του Θεανθρώπου, είναι ώρα για μία ιστορία παραβολής. Ένα, τρόπον τινά, κουίζ για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θρόνοι στις μέρες μας και ότι τα αλλοτινά είδωλα πρέπει να μην δείχνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους αν θέλουν να παραμένουν, στη μνήμη των ανθρώπων, μυθικά, πληρώνοντας ταυτοχρόνως τον χρόνο που περνάει. Όσα εις μάτην ήθελαν να τον νικήσουν, προσπαθώντας να αναβιώσουν παλιές εποχές, έμειναν προσκολλημένοι εκεί, ενώ η ζωή προχωρούσε και έχασαν την έξοχη εύφημο μνεία τους, όταν ένιωθαν βασιλιάδες. Όσα αποκαθηλώθηκαν, επειδή από την κορυφή έφθασαν στην ανωριμότητα, σαν μάγκες του λυκείου που βγαίνουν στην αγορά εργασίας και το τυχερό αστέρι τους σβήνει.

Το 1951 άλλαξε η ιστορία της υποκριτικής στον κινηματογράφο. Έως τότε υπήρχαν μυθικές φιγούρες, τέλεια περιγράμματα που δεν τους ένοιαζε και δεν έπρεπε να κάνουν τίποτα άλλο από αυτό που έκαναν. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ήταν ο σκληρός της παρέας, ο Τζον Γουέιν ο καουμπόης, ο Κλαρκ Γκέιμπλ ο ατσάλινος γόης, ο Τζέιμς Κάγκνεϊ και ο Έντουαρντ Ρόμπινσον οι γκάνγκστερ, ο Τζον Μπάριμορ ο ακροβάτης.

Και τότε ήρθε ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Για την ακρίβεια, ήρθε ο Μάρλον Μπράντο που έπαιζε τον μπρουτάλ Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Τενεσί Γουίλιαμς, «Λεωφορείο ο πόθος», από τον Ελίας Καζάν.

Η Βίβιαν Λι, που έπαιζε την Μπλανς Ντυμπουά, δεν άντεχε τον Μπράντο, σύμφωνα με μαρτυρίες της. Το άσπρο φανελάκι που έμεινε θρυλικό ο Μπράντο δεν το έβγαζε από πάνω του. Δεν πλενόταν, βρωμούσε, επί τρεις μήνες ξυνόταν σε όλα τα σημεία του κορμιού του. Ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος ρόλος που απαιτούσε έρευνα, ήταν εκείνος ο ρόλος που έκανε τον ηθοποιό πιο… ηθοποιό, έφερε στο λειτούργημα την επανάσταση και τον έκανε να ψάχνει, χωρίς το πίστευε και μη ερεύνα να επηρεάζει την κρίση του.

Οι επόμενοι ηθοποιοί, βεβαίως, έφεραν τη βελτίωση και στην έρευνα. Από τις περίφημες έρευνες του Ντάνιελ Ντέι Λιούις ως τα κιλά που πήρε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και από τη στροφή του Ντι Κάπριο, που δεν ήθελε να τον θυμούνται ως ζεν πρεμιέ και για αυτό έμπλεξε με τον Σκορτσέζε, ως την καταπληκτική προφορά της Μέριλ Στριπ στο «Iron Lady», ο ηθοποιός έγινε ένα λειτούργημα που για να κερδίσεις τον σεβασμό πρέπει να συνεχίζεις να παίζεις, να μην κάνεις τσαπατσουλιές, να είσαι σεμνός και να παραγράφεις το παρελθόν σου.

Διαβάστε επίσης

Ατέλειωτη ένταση!

Ατέλειωτη ένταση!

Ο Θοδωρής Βλάχος φοβάται μη χαθεί ο ρυθμός και γι’ αυτό υπάρχει η πιθανότητα να γίνει διπλή προπόνηση ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο.

Δεύτερες οι Κορασίδες

Δεύτερες οι Κορασίδες

Η ομάδα του Στέργιου Τοροσιάδη πέτυχε σπουδαία νίκη επί του ΑΝΟ Γλυφάδας και προκρίθηκε πανηγυρικά στην τελική φάση.