Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εκτεθειμένη η ΕΠΟ για τον... εξαφανισμένο κανονισμό

Εκτεθειμένη η ΕΠΟ για τον... εξαφανισμένο κανονισμό
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020 - 17:40
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι χρέος της ΕΠΟ να δώσει εξηγήσεις. Να εξηγήσει γιατί πήγε να αλλάξει τη διάταξη για την πολυϊδιοκτησία, επιτρέποντας σε παράγοντες ομάδας να έχουν μετοχές άλλης ΠΑΕ. Αλλιώς δεν πρέπει να μένει ούτε λεπτό. Τελικά ο Γραμμένος την απέσυρε, λέγοντας ότι έγινε λάθος, όμως στον ΚΑΠ δεν υπάρχει προηγούμενος κανονισμός που ήταν εναρμονισμένος με το νόμο, δηλαδή στον ΚΑΠ δεν υπάρχει διάταξη για την πολυϊδιοκτησία. Επίσης, πριν προχωρήσουμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα την γλιτώσουν, με βάση την απόφαση της ΕΕΑ, επειδή οι ποινές προβλέπονται και από το Παράρτημα Α του Πειθαρχικού Κώδικα από το χαρακτηρισμό των παραβάσεων, εδώ σχολιάζουμε το γεγονός ότι η ΕΠΟ ήταν, είναι και θα είναι εκτεθειμένη.

Τι έγραφε το «νέο» άρθρο 30 που πήγε να περάσει η διοίκηση Γραμμένου και «μπλόκαραν» οι FIFA, UEFA, όπως και ο Αυγενάκης; «Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία– Ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων: Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυιδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή. 1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη Π.Α.Ε., με ποσοστό τουλάχιστον 5%, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι, με ποσοστό τουλάχιστον 5%, ή μέλη άλλης ΠΑΕ».

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019. Αν δεν συνέβαινε αυτό θα ψηφίζονταν στο ΔΣ της ΕΠΟ που έγινε στις 31 Ιουλίου.

Ο προηγούμενος κανονισμός

Ιδού οι ποινές που προέβλεπε ο προηγούμενος ΚΑΠ, της σεζόν 2018-19, όμως η ΕΠΟ έχει... διαγράψει στον τωρινό: «α) Η αναθέτουσα ΠΑΕ τιμωρείται με υποβιβασμό στην κατώτερη κατηγορία. β) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αποδέχονται κατά παράβαση των ανωτέρω την ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης της ΠΑΕ με έκπτωση ή αποβολή από κάθε αξίωμα, ιδιότητα ή αρμοδιότητα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρία (3) έτη.

γ) Με απώλεια αγώνων και χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ για κάθε αγώνα του διεξαγόμενου πρωταθλήματος τιμωρείται και η ΠΑΕ, της οποίας ο Πρόεδρος ή μέλος τους Δ.Σ. αυτής, συμμετέχει και για όσο χρόνο εξακολουθεί να συμμετέχει στην ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης άλλης ΠΑΕ ή έχει την ιδιότητα του Προέδρου ή του μέλους Δ.Σ. του νομικού προσώπου που αναλαμβάνει την προαναφερθείσα διοίκηση, καταβάλλοντας καθ' οιονδήποτε τρόπο χρηματικό ποσό ή προβαίνει σε εξαγορά μετοχών ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

δ) Ο Πρόεδρος ή το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ που προβαίνει στις ενέργειες του εδαφίου γ' της παρούσας εκπίπτει και αποβάλλεται ισοβίως από κάθε αξίωμα, ιδιότητα ή αρμοδιότητα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Αρα, υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα, τεράστιο θέμα!

Διαβάστε επίσης