Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Περί Μπαρτζώκα, Μπουρούση και... αθάνατου Έλληνα!

Περί Μπαρτζώκα, Μπουρούση και... αθάνατου Έλληνα!
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 - 15:08

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέλαβε μία ομάδα όπως η Λοκομοτίβ Κουμπάν -η οποία αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα όντας κάτοχος wild card και δεν έχει εγγυημένη θέση στη διοργάνωση για την επόμενη σεζόν- και την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final 4! Πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα και μπράβο του. Οπως συγχαρητήρια αξίζουν και στον Γιάννη Μπουρούση για τις ηγετικού χαρακτήρα εμφανίσεις του που οδήγησαν στο Final 4 τη Λαμποράλ, που η αλήθεια είναι πως… δεν γέμιζε το μάτι κανενός. Ειλικρινά μπράβο τους, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Πρόσφεραν έργο και σπουδαίο μάλιστα με τις ομάδες τους (ασχέτως του τι θα καταφέρουν στο Βερολίνο), υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες όμως από αυτές που υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Γιατί ίδιον του Ελληνα και δη του οπαδού είναι να ξεχνάει ή να ερμηνεύει κατά το δοκούν και κατά πώς βολεύουν κάθε φορά τα πράγματα ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Δεν πιστεύω ότι αμφέβαλλε κανείς γι’ αυτό. Δεν νομίζω ότι η πλειονότητα του κόσμου του Ολυμπιακού τού χρέωσε τις προπονητικές του ικανότητες, τη δουλειά του, τις γνώσεις του, τις ατελείωτες ώρες που περνούσε στο ΣΕΦ! Φτάσαμε ξαφνικά να τον αναπολούμε. Να τον «θέλουμε» πίσω στον Ολυμπιακό. Γιατί οδήγησε τη Λοκομοτίβ στο Final 4. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάθε προπονητής/παίκτης όσο καλός κι αν είναι κάνει για όλες τις ομάδες; Πόσω μάλλον για τον Μπαρτζώκα που είναι δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού και όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι αυτό ώστε να ελέγξει κανείς τα συναισθήματά του.

Ο Μπαρτζώκας αποχώρησε (και μπράβο του έτσι όπως το έκανε, γιατί η απόφασή του ήταν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το καλό του Ολυμπιακού) από το Λιμάνι γιατί δεν άντεξε την πίεση στα παιχνίδια κυρίως με τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Το έχει πει ο ίδιος δημόσια φέτος 2-3 φορές πως «χάνουμε και το γήπεδο φωνάζει Λοκό-Λοκό». Στον Ολυμπιακό, ρε κόουτς, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γι’ αυτό και είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και όχι Λοκομοτίβ. Αλλωστε εσύ ο ίδιος το είχες πει παραμονές του Κυπέλου στο ΟΑΚΑ πως «άμα χάσουμε, να πάω σπίτι μου». Από αυτήν τη φράση και μόνο φαίνεται ο ανεπαρκής έλεγχος του συναισθήματος. Η πίεση στον Ολυμπιακό δεν αντέχεται! Ο πάγκος του Ολυμπιακού είναι ο δυσκολότερος από κάθε άλλον. Ειλικρινά πιστεύω ότι ο Μπαρτζώκας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί στον αντίστοιχο Αλεξ Φέργκιουσον (μια και συμπαθεί τη Γιουνάιτεντ) του Ολυμπιακού. Δεν διαχειρίστηκε την πίεση, όμως, και το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά. Το έχει παραδεχτεί.

Θέλετε να το δούμε και διαφορετικά; Με κάποια άλλα παραδείγματα; Ο Ιβκοβιτς είναι καλός προπονητής ή όχι; Ακρως πετυχημένος στον Ολυμπιακό. Στην ΤΣΣΚΑ; Στην Εφές; Ο Ομπράντοβιτς πέρσι ήταν πετυχημένος στη Φενέρ; Για φέτος… βλέπουμε.

Μέσα στο παρκέ και αρκετές φορές μέσα και από λεγόμενά του φαίνεται πράγματι πως ο Γιάννης Μπουρούσης έχει ωριμάσει, έχει αλλάξει, ενώ διανύει μακράν της δεύτερης την καλύτερή του μπασκετική χρονιά, όντας πλήρως απελευθερωμένος και έχοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη προπονητή/συμπαικτών. Είναι ικανά, όμως, όλα αυτά τα στοιχεία να τον φέρουν πίσω στον Πειραιά;

Εγώ σας λέω ότι δέχεται να έρθει γνωρίζοντας σαφέστατα ότι δεν μπορεί να περνάει 25 λεπτά στο παρκέ. Ξεχνάνε και οι πρόεδροι τι έχει λεχθεί, τι έχει προηγηθεί… Θα έχει την ίδια ελευθερία; Γίνεται στον Ολυμπιακό να λες στον κόουτς «όλες τις επιθέσεις σε μένα» όπως ο ίδιος παραδέχτηκε μετά τη σειρά με τον Παναθηναϊκό; Εχει και ο Γιάννης την ίδια πίεση στη Λαμποράλ με αυτήν που θα του ασκηθεί ξανά στον Ολυμπιακό; Αμιγώς αγωνιστικά να το δούμε, με την άμυνα ο Ολυμπιακός θα είναι εντάξει; Το παραδέχθηκε ο ίδιος μετά από χρόνια πως «η άμυνα είναι το αδύναμό μου σημείο. Είναι γνωστό αυτό». Ο Λάσο του φώναζε συνεχώς «παίξε μία γ…η άμυνα στο πικ εν ρολ», αλλά τον έφαγαν όλοι. Γιατί είναι Ισπανός και ο Γιάννης Ελληνας. Εγώ πάλι βλέπω πως με βασικό τον Μπουρούση ο Λάσο δεν πήρε τίποτα και με εκτός ροτέισον τον Γιάννη τα πήρε όλα. Και τα πήρε όλα κάνοντας πιο σκληρή την ομάδα του και δίνοντας έμφαση (και) στην άμυνα.

Πραγματικά είναι πολύ εύκολο με βάση τις επιτυχίες, τις συνθήκες και τις καταστάσεις να τους θέλουμε όλους (πίσω) στον Ολυμπιακό, ωστόσο δεν κάνουν… όλοι για όλα! Η ιστορία αυτό δείχνει.

ΥΓ.: Κόουτς, συγγνώμη, όσο καλός κι αν είσαι, αρκετοί δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το στόρι με τη Φενέρ. Ούτε τη δήλωση «δεν είδα παιχνίδι του Ολυμπιακού όταν έφυγα». Τις εμμονές και τις μπηχτές για τον Ολυμπιακό σε ένα σημείο τις κατανοώ, αλλά λάθη (και πολλά) έκανες και εσύ. Καλή επιτυχία στο Βερολίνο.

ΥΓ.2: «Εβγαινε μπροστά» ακούω συνέχεια. Μα δεν το ζήτησε κανείς. Δεν μπορούσε κιόλας να το (υπο)στηρίξει. Να βγαίνει μπροστά στο παρκέ έπρεπε. Αλλά τα ξεχάσαμε και αυτά. Οπως και τις «σκιές» που έριξε στον Ολυμπιακό.

ΥΓ.3: Τρομερή η διαιτησία των Μάνου, Δεσλή, Διαμαντή στη Ρόδο. Από το 3ο δεκάλεπτο και μετά η σφυρίχτρα δεν έφυγε από το στόμα. Αμυντικό - επιθετικό φάουλ, απανωτά…

ΥΓ.4: Τώρα που δεν πήγε στο τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, σαν να το πάλεψε κάπως ο Λυκογιάννης.

ΥΓ.5: Ε, ρε, ζήτηση που έχει ο Μπόγρης…

ΥΓ.6: Ακόμα κλαίει ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ που χάσανε τον Τζόρτζεβιτς μέσα από τα χέρια τους.

ΥΓ.7: Ολα για όλα για το πρωτάθλημα!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 28/04/2016)

Διαβάστε επίσης

Ντάνι; Ματ και στους τελικούς!

Ντάνι; Ματ και στους τελικούς!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και κάνει ειδική μνεία στους Ντάνιελ Χάκετ και Ματ Λοτζέσκι.

Αδιάβαστος…

Αδιάβαστος…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει την εμφάνιση του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό με τον ΠΑΟ.

Οκτώ βήματα για τον τίτλο!

Οκτώ βήματα για τον τίτλο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον αγώνα με το Ρέθυμνο, αλλά και για τις μάχες που ακολουθούν στα πλέι οφ της Α1.

Τα αδύνατα δυνατά για το πρωτάθλημα!

Τα αδύνατα δυνατά για το πρωτάθλημα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας και αναφέρει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να ηρεμήσουν και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τα ελληνικά πλέι οφ.