Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 - 19:14

*** Εκείνο πού είναι απαραίτητο να εμπεδώσουν κάποια παιδιά του Ολυμπιακού από ξένες χώρες, είναι πως ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ για κανένα. Είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ πού φοράνε την ερυθρόλευκη φανέλα. Πρέπει λοιπόν να τα δίνουν όλα σε κάθε αγώνα, μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Οι ... Μπαρτσελώνες, μπορούν να περιμένουν έως τότε. ***

*** ΤΡΕΙΣ φάσεις στην περιοχή έκανε ο Παναθηναϊκός Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον αγώνα ! Οι δύο του Παλάσιος και η κεφαλιά του Σένκεφελντ στο 0-2. Άλλη φάση, όσο και αν ψάξετε, δεν θα βρείτε. Και μ' αυτές τις ΤΡΕΙΣ φάσεις, πήρε τον αγώνα με 2-1 ***

*** Τρείς επιτελικούς διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός, τον Βαλμπουενά, τον Φορτούνη και τον Καρβάλιο. Κανείς τους δεν ξεκίνησε τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι η έδρα, το πνεύμα και η υφή του ντέρμπι έκαναν απαραίτητη τη συμμετοχή ενός επιτελικού, πού να μπορεί να κάνει την κάθετη μπαλιά στους επιθετικούς. Αντ' αυτών, προτιμήθηκε ο Αγκιμπού. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους. ***

Να τελειώνουν οι πλάκες

*** Να τελειώνει αυτή πλάκα (1) : Υστερα από μήνες ηρεμίας και πάνω πού το είχαμε ξεχάσει, ξαναείδαμε να πέφτουν καπνογόνα στο Καραϊσκάκης και την ατμόσφαιρα να γίνεται σκοτεινή, ασφυκτική και αποπνυκτική. Το είδαμε στην έναρξη, το είδαμε και κατά τη διάρκεια του 2ου ημιχρόνου να επαναλαμβάνεται. Πάνω πού ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να ισοφαρίσει, να σου το καπνογόνο να δυσκολεύει τις προσπάθειες. Δεν ξέρω πού νομίζουν οι εξυπνάκηδες ότι εξυπηρετείται η ομάδα από την ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ των καπνογόνων. Η μήπως πιστεύουν ότι θα ... τρομάξουν οι αντίπαλοι με το πού θα ακουστεί ο θόρυβος και θα γεμίσει το γήπεδο κάπνα ; Μα τόση ανοησία, πιά ; ***

*** Να τελειώνει αυτή η πλάκα (2) : Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετεί αυτό το νέο κόλπο (;) πού χρησιμοποιεί η άμυνα του Ολυμπιακού φέτος. Όταν η μπάλα είναι στην κατοχή του Βάτσλικ, αντί να την ελευθερώσει προς την επίθεση, τη δίνει ...δίπλα του (!) στα πλάγια της μικρής περιοχής, σε συμπαίκτη του (κατά προτίμηση στο Σωκράτη ) πού κι' αυτός με τη σειρά του δεν την απομακρύνει, να φύγει μακριά, αλλά την κάνει πασούλα στον ΛΚαλά, τον οποίο στο μεταξύ ο αντίπαλος έχει φροντίσει να κλείσει, με αποτέλεσμα, είτε η κατοχή να χάνεται μπροστά στην περιοχή, είτε να καταλήγει σε βεβιασμένη, λάθος πάσα ! Επακόλουθο, να κινδυνεύει άμεσα η εστία του Βατσλίκ. Και ερωτώ. Υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό από τα βαθιά «ελεύθερα» του τερματοφύλακα, πού – αν προσέξετε θα το δείτε – συνήθως καταλήγουν σε δεύτερο χρόνο σε ριμπάουντ από ερυθρόλευκους παίκτες ; Ήρεμα ρωτάω.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΠΑΟ

ΚΑΙ Ο ΠΑΟ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ... ΒΩΛΟ ΜΠΕΟΥ !

ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ;

*** Η μεγάλη εικόνα του σημερινού Ολυμπιακού, δείχνει ένα υπερ- πρωταθλητή, μια ομάδα πού έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος περισσότερες φορές απ' όσες ... όλες οι άλλες ομάδες μαζί !

*** Δείχνει επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχει αναδειχθεί πρωταθλητής πολλές αγωνιστικές ΠΡΙΝ τελειώσει το πρωτάθλημα και αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά αλλά έχει γίνει ... ΚΑΝΟΝΑΣ τις τελευταίες ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ και κυρίως επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

*** Στη μεγάλη εικόνα, φαίνεται επίσης και η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ με την οποία κατακτά τους τίτλους ο Ολυμπιακός. Διαφορά η οποία ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, επίσης, κυμαίνεται σε ΔΙΨΗΦΙΑ νούμερα βαθμών.

*** Στη μεγάλη εικόνα, τέλος, εμφανίζεται σε ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ η ΜΟΝΑΔΙΚΗ για ελληνική ομάδα ΑΝΕΛΛΙΠΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με ΣΥΝΕΧΉ παρουσία στον κορυφαίο θεσμό, το Τσάμπιονς Λιγκ.

*** Αυτά τα ... ολίγα, απαριθμώ προχείρως ως ΒΑΣΙΚΑ και ΚΥΡΙΑΡΧΑ κομμάτια του παζλ της μεγάλης ερυθρόλευκης εικόνας. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κομματάκια, πολύ μικρότερα, πού αφορούν την αγωνιστική του πορεία, την ικανότητά του ως ομάδα, τις επενδυτικές του δυνατότητες κλ.π.

*** Σε άλλα πολλά, ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ σημεία της μεγάλης εικόνας, εμφανίζονται και τα επί μέρους αγωνιστικά αποτελέσματα, τα οποία κατατάσσονται σε ανθυποκατηγορίες. Όπως, για παράδειγμα, η προχθεσινή του ήττα από τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς και του Παλάσιος.

*** Ομολογώ την πικρία και την απογοήτευσή μου, ως οπαδός. Αλλά πρέπει να ομολογήσω επίσης, ως άνθρωπος πού παρακολουθεί ποδόσφαιρο και ειδικά τον Ολυμπιακό ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ, ότι ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ οι ήττες, κάτω από ΕΙΔΙΚΕΣ συνθήκες, στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ εκτός από το θυμικό των οπαδών ( πού δεν ανέχονται να χάνει η ομάδα τους από τον Παναθηναϊκό ούτε στις χαπαχούπες )

*** Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτα, ούτε να εξωραΐσω κάτι. Η εικόνα πού μου έδωσε ο Ολυμπιακός, δεν ήταν συμβατή ούτε με την αξία του, ούτε με την αξία του αντιπάλου. Και βεβαίως, τα ΛΑΘΗ πού έγιναν εκ μέρους βασικά του Πέδρο Μάρτινς ήταν και ΠΟΛΛΑ και καταλυτικά στη δημιουργία του αποτελέσματος.

*** Για όλα αυτά, αλλά και διάφορα άλλα πού έπαιξαν το ρόλο τους στην ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ήττα, θα μιλήσουμε σήμερα αναλυτικά στη στήλη μας.

*** Το ότι ο Ολυμπιακός φέτος σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΕΣ πρωταθλήματος δεν κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, νομίζω πως δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Και αυτό, διότι τα πρωταθλήματα στα οποία οι δύο αντίπαλοι ήταν υποχρεωμένοι να αναμετρηθούν τέσσερις φορές ( με πλέϊ οφ ) είναι ελάχιστα.

*** Από την άλλη, μπορούμε να καταθέσουμε ότι και ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς, πού σήμερα μπορεί να κοκορεύεται για το κατόρθωμά του, δεν κατάφερε φέτος να κερδίσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την ΠΑΕ Πύδνα Κίτρους ή κοινώς Βώλο Μπέου, ούτε και τον Οφη. Και με τις δύο ομάδες, είχε ήττα και ισοπαλία.

*** Να θυμηθούμε όμως και το μεγάλο κάζο του «βασικού ανταγωνιστή» Μπάοκ, πού και αυτός σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ αγώνες απέναντι στον Αρη, δεν κατάφερε να γευτεί την χαρά της νίκης ; Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και για τις δύο ομάδες. Όχι με τη μία να έχει εξασφαλίσει τον τίτλο, οπότε το μειωμένο ενδιαφέρον μπορεί να αιτιολογηθεί, αλλά όχι και να δικαιολογηθεί.

Το σύστημα Γιοβάνοβιτς πού ξέρει καλά ο Μάρτινς αλλά δεν μπορεί να εξουδετερώσει

*** Συμφωνώ και επαυξάνω ότι ο Γιοβάνοβιτς «έχει πάρει το κολάϊ» του Πέδρο Μαρτίνς, πού δεν μπορεί να τον κερδίσει. Και εδώ, όμως, αν προσέξουμε στην ανάλυση, μπορούμε να δούμε κάποια πραγματάκια πού παίζουν πάντα ρόλο, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη «στρατηγική» ικανότητα. Απλά, ο Γιοβάνοβιτς εκμεταλλεύεται κάποιες συγκυρίες, πού φαίνεται ότι τις μελετάει προσεκτικά.

*** Στην πραγματικότητα, ο Γιοβάνοβιτς δεν θα μπορούσε να εκπλήξει τον Μάρτινς, ή να τον αιφνιδιάσει. Και στους τέσσερις αγώνες, χρησιμοποίησε την ίδια τακτική. Το καθαρά αμυντικό, αλλά και ευέλικτο σύστημα 5-4-1, πού απαιτεί ενισχυμένη άμυνα από πέντε αμυντικούς, τέσσερις μέσους, εκ των οποίων οι δύο αμυντικογενείς και οι άλλοι δύο με επιτελικές ικανότητες. Και τέλος, με έναν επιθετικό, με κύριο προσόν του ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ και κατά δεύτερο την δυνατότητα εκμετάλλευσης των ευκαιριών.

*** Ο Γιοβάνοβιτς ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ , ξέρει σαν την τσέπη του, πού λέει ο λόγος το 5-4-1 ή και «διπλό πούλμαν» αποκαλούμενο στη γλώσσα της πιάτσας. Το έχει εμπεδώσει άριστα όλα αυτά τα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, συνεργαζόμενος με ομάδες πού «τους πήγαινε» αγωνιστικά. Και κυρίως, κάνει σωστές επιλογές εκμεταλλευόμενος τις όποιες αρετές των ποδοσφαιριστών πού διαθέτει. Κάθε κίνησή του, κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει ένα σκεπτικό, μία σωστή αιτιολόγηση, άσχετα αν δεν πιάνει πάντα. Για παράδειγμα, όταν αντιλήφθηκε ότι ο Παλάσιος δεν μπορούσε άλλο, τον αντικατάστησε ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΟΛΟ με ένα επιθετικό με τα ίδια χαρακτηριστικά. Την ταχύτητα και την ευελιξία. Τον Χατζηγιοβάνη.

*** Ο Γιοβάνοβιτς ευτύχησε να διαθέτει, στην θέση του τελευταίου, ένα ταχύτατο και ποιοτικό εξτρέμ, στον οποίο είχε δώσει ΕΙΔΙΚΕΣ εντολές, να κινείται σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ και να εκμεταλλεύεται τον χώρο ανάμεσα στα ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ στόπερ του Ολυμπιακού. Να παίζει δηλαδή ΟΠΩΣ Ο ΠΕΡΕΑ στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Αβράμ δεν καλύφθηκε από τον Ολεγκ, ο Ολεγκ από τον Ροντρίγκεζ και ... πάει λέγοντας ...

*** Ο Παλάσιος ανταποκρίθηκε περίφημα στο ρόλο πού του ανέθεσε ο προπονητής του, κερδίζοντας κατά κράτος τον Αβραάμ, πού όμως είχε μείνει ακάλυπτος από τον Ολεγκ πού δεν είχε επιστρέψει από μία επιθετική του προσπάθεια και πού ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ από τον Γκάρυ Ροντρίγκεζ πού είχε εντολή να καλύπτει τον Μολδαβό όποτε έφευγε μπροστά.

*** Όλα αυτά βεβαίως δεν αναιρούν επ' ουδενί την ευθύνη του Πέδρο Μάρτινς πού ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ εύκολα για τις ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς. Για κάθε κόλπο, υπάρχει πάντα το αντικόλπο και για κάθε στρατηγική η σωστή αντίδραση. Το ότι ο Γιοβάνοβιτς θα κατέβαζε την ομάδα του στο Καραϊσκάκη για να ΚΛΕΨΕΙ τη νίκη, ήταν γνωστό ακόμα και στο μικρό εγγονάκι του τύπου πού πουλάει «βρόμικα» έξω από το γήπεδο.

*** Αποκλείεται λοιπόν να μην ήξερε ο Πέδρο Μάρτινς τι του ετοιμάζει ο Γιοβάνοβιτς. Το ήξερε πολύ καλά, αλλά δεν ήξερε και πως θα εξουδετερώσει τα σχέδια του Σέρβου. Και εδώ, καταθέτω την άποψη ότι Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ ΠΑΛΙ κάποιες λύσεις πού συνηθέστατα, φέτος, τον έχουν κάνει να μετανιώσει για την επιλογή τους

Η χρησιμοποίηση των Καμαρά και η αργή ανάπτυξη

*** Νομίζω, για παράδειγμα, ότι το παιχνίδι των δύο Καμαρά είναι η επιτομή τα ΑΡΓΗΣ ανάπτυξης ! Και δεν υπάρχει τίποτα πιο υποβοηθητικό της αμυντικής τακτικής του αντιπάλου, από την αργή ανάπτυξη. Μέχρι να δώσει την μπαλιά στην επίθεση ο Μαντί π.χ., η αντίπαλη άμυνα έχει επιστρέψει και έχει οργανωθεί.

*** Ο Αγκιμπού, διαφορετικής μεντιαλιτέ παίκτης, έχει δείξει το τεράστιο ταλέντο του, όχι όμως σαν σολίστας, σε ηγετικό ρόλο. Τρέχει πολύ, μαρκάρει πολύ, κλέβει μπάλες, παίζει με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Όμως δεν έχω διακρίνει ακόμη ιδιαίτερες ικανότητες στο ένας με ένα, στην κάθετη μεταβίβαση, στην ευστοχία των σουτ. Στα πρώτα 10 – 15 λεπτά, αν θυμάμαι καλά, ο Αγκιμπού έκανε τρία σουτ τα δυο από πολύ καλή θέση. Κανένα δεν ανησύχησε όμως τον Μπριγιόλι.

*** Ο Μάρτινς χρησιμοποίησε τους δύο Καμαρά σε λάθος τάϊμινγκ και κόντρα στην φυσιολογική ροή των πραγμάτων στην ομάδα. Εννοώ, ότι μετά την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ απόδοση των Κούντε και Κανέ στο Χαριλάου, είναι πολύ παράξενο πού τους άφησε στον πάγκο. Εκτός βεβαίως αν συμβαίνει κάτι πού δεν μπορώ να γνωρίζω.

Γιατί όχι ο Μπαγκαλιάνης όταν ο αντίπαλος κερδίζει με ... Σάλια και Πούγγουρα ;

*** Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τον Πέτρο Μπαγκαλιάνη, πού με τα νιάτα του, τον ενθουσιασμό του, τις αγωνιστικές του ικανότητες, τα φυσικά του προσόντα, ίσως και να ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ μία θέση, σε μεγάλο ντέρμπι. Και εδώ θα πρέπει να θυμίσω στον φίλο – αναγνώστη ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΌΠΕΡ χρησιμοποίησε ο Παναθηναϊκός στους τέσσερις αγώνες του με τον Ολυμπιακό φέτος. Ηταν οι Βέλεθ, Σένκεφελντ, Κουρμπέλης, Σάλια, Πουγγουρας, Σάντσεζ. Δεν θυμάμαι άλλον. Ε, όταν διαβάζετε αυτά τα ονόματα άμυνας πού σε τέσσερα παιχνίδια δέχτηκε ΜΟΝΟ ΕΝΑ γκολ από τον Ολυμπιακό και αυτό με καραμπόλα, αναρωτηθείτε, παρακαλώ μαζί μου : Αξιζε ή όχι να παίξει ο Πέτρος Μπαγκαλιάνης εναντίον ΑΥΤΟΥ του Παναθηναϊκού ;

*** Η στήλη του Μανώλη Γαβαθιώτη, Πολλά Εν Ολίγοις, δημοσιεύθηκε στον Κόκκινο Πρωταθλητή, στις 13/5/2022. ***

Διαβάστε επίσης